Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Fă întodeauna ce îți stă în puteri

sisifIndiferent de circumstante, faceti intotdeauna tot ce va sta in puteri, nici mai mult sau mai putin. Nu trebuie sa uitati insa ca randamentul nu poate fi intotdeauna acelasi. Tot ce exista in jurul nostru este viu si se transforma tot timpul; la fel, randamentul nostru maxim poate fi uneori la cote foarte inalte, iar alteori nu va fi cel asteptat. Atunci cand ne trezim proaspat si energizat dimineata, randamentul nostru va fi superior celui de seara, cand suntem obositi.

Maximul nostru va fi diferit atunci cand suntem sanatosi de cel cand suntem bolnavi, sau atunci cand suntem treji de cel cand suntem beti. Randamentul maxim depinde de starea noastra, de felul in care ne simtim, fericiti sau suparati, nervosi sau gelosi.

In viata de zi cu zi noi trecem de la o stare la alta, ceea ce face ca si randamentul nostru maxim sa se schimbe de la un moment la altul. La fel, randamentul maxim se schimba de-a lungul timpului.

Indiferent de calitatea faptelor dumneavoastra, urmariti sa faceti tot ce ca sta in puteri. Daca veti face eforturi prea mari, va veti risipi inutil energia, iar in cele din urma rezultatul nu se va ridica la inaltimea eficientei dorite. Cel care exagereaza cu faptele sale, depasindu-si puterile firesti, isi suprasolicita corpul si actioneaza astfel impotriva sa; de astfel, acest gen de actiune nu il ajuta cu nimic sa isi atinga scopul. Daca faceti insa mai putin de cat va sta in puteri, va veti supune astfel fustrarilor, incriminarii interioare, vinovatiei si regretelor.

De aceea, faceti tot ce va sta in puteri – in toate imprejurarile vietii. Nu conteaza daca sunteti bolnav sau obosit, daca veti face intotdeauna ceea ce va sta in puteri nu va mai exista nici o modalitate prin care sa va simtiti vinovat. Si daca nu va veti simti vinovat, nu va mai exista nici o modalitate de a suferi de remuscari si autopedepsire. Facand intotdeauna tot ce va sta in puteri, veti ridica astfel unul din marile blesteme care planeaza asupra dumneavoastra.

Se spune ca era odata un om care dorea sa-si transceanda starea de suferinta, asa ca a mers la un templu budist pentru a gasi un maestru care sa-l ajute. El a mers la maestru si l-a intrebat: “Invatatorule, daca voi medita patru ore pe zi, cat de mult imi va lua pentru a reusi sa-mi transcend suferinta?”. Maestrul l-a privit si a spus: “Daca vei medita opt ore pe zi, probabil vei ajunge la starea de transcedenta in 20 de ani”. “Dar de ce imi va lua mai mult daca voi medita mai mult?” a intrebat omul.

Maestrul i-a raspuns: “Tu nu te afli aici pentru a-ti sacrifica bucuria vietii. Te afli aici pentru a trai, pentru a fi fericit si pentru a iubi. Daca nu poti sa dai un randament maxim in doua ora de meditatii, ci ai nevoie de opt ore pentru acest lucru, vei obosi, te vei indeparta de scop si nu te vei mai bucura de viata. Actioneaza cu eficienta si vei ajunge sa-ti dai seama ca indiferent de timpul alocat meditatiei, poti trai, poti iubi, poti fi fericit”.

Actionand cu randament maxim iti vei trai viata foarte intens. Vei fi productiv, vei fi bun cu tine insuti, deoarece te vei darui familiei, comunitatii, intregii manifestari. Iar actiunea are darul de a te face extrem de fericit. Atunci cand esti obisnuit sa actionezi cu eficienta maxima, esti predispus catre actiune, pentru simplul motiv ca iubesti actiunea, nu pentru ca astepti o recompensa. Cei mai multi oameni fac exact opusul: ei actioneaza, ce-i drept, dar numai pentru ca asteapta o recompensa, si de aceea nu se bucura de actiune. Si acesta este movitul pentru care nu dau un randament maxim.

Actiunea facuta cu pasiune nu este resimtita ca o munca, deoarece te bucuri de orice ai face. Daca actionam pentru ca asa trebuie (din necesitate), in nici un caz nu vom actiona cu eficienta maxima. Intr-un asemenea caz, cel mai bine ar fi sa nu actionam deloc. Singura actiunea detasata, din pura placere, ne face sa ne simtim fericiti. Atunci cand actionam cu eficienta maxima din pura placere, noi facem acest lucru deoarece ne bucuram de ceea ce facem.

Dumnezeu este viata. Dumnezeu este viata in manifestare, deci este actiune. Cea mai buna modalitate de a spune “Te iubesc, Doamne” consta in a renunta sa mai traim in trecut, incepand sa traim in prezent, in fiecare moment, in fiecare clipa. Daca viata va rapeste ceva, renuntati cu draga inima la acel ceva. Cand va abandonati si renuntati la trecut, va permiteti sa fiti cu adevarat viu in acest moment. A te detasa de trecut inseamna sa te poti bucura de visul care se petrece chiar acum.

Daca traiesti intr-un vis din trecut, nu te vei mai bucura de ceea ce se petrece in viata ta chiar in aceasta clipa, caci mereu vei dori ca prezentul sa fie astfel de cat este.

Noi am fost nascuti sa fim fericiti. Ne-am nascut cu dreptul la dragoste, de a ne bucura si de a ne impartasi dragostea. Esti viu, asa ca bucura-te de viata ta, traind-o plenar. Nu te opune vietii si nu o lasa sa treaca pe langa tine, caci in acest fel il lasi pe Dumnezeu sa treaca pe langa tine. Singura dovada a existentei lui Dumnezeu este propria ta existenta. Ea este cea care dovedeste existenta vietii si a energiei.

Nu este necesar sa stim sau sa dovedim nimic. Este suficient sa existam, sa ne asumam riscul si sa ne bucuram de viata noastra; aceasta este tot ceea ce conteaza. sa spui nu cand vrei sa spui nu, si da cand vrei sa spui da. Ai dreptul sa fii tu insuti. Poti fi tu doar atunci cand actionezi dand tot ce este mai bun in tine. Aceasta este samanta pe care trebuie sa o hranim in mintea noastra. Pentru aceasta nu este nevoie de multa cunoastere sau de mari viziuni fizolofice. Nu este nevoie nici de acceptarea celorlalti. Este o expresie a lui Dumnezeu sa spui: “Hei, te iubesc”.

Daca veti face tot ce-ti sta in puteri pentru a-ti descoperi iubirea de sine, vei realiza in curand ca nu este decat o chestie de timp inainte de a descoperi ceea ce cauti. Nu este suficient insa sa visezi cu ochii deschisi sau sa stai ore intregi in meditatie. Trebuie sa te ridici si sa actionezi, dovedind astfel ca esti o fiiinta umana. Trebuie sa onorezi femeia sau barbatul care esti tu. Respecta-ti corpul, bucura-te de el, iubeste-l, hraneste-l, curata-l si vindeca-l.

FRAGMENT DIN: CELE PATRU LEGĂMINTE DE DON MIGUEL RUIZ
SURSA-FILEDELUMINA.RO

Distribuie acest articol Oficial Media
Share