Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Fapta unei asemenea erorii făcută în mod tendențios,  nu poate fi scuzabilă”

La întâlnirea cu reprezentanții Minsterului Muncii au participat și membrii Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului, care atrag atenția opiniei publice, că noua formula de calcul din  Legea Pensiilor, preluată din legea 127/ 2019 îi va dezavantaja  pe cei care au lucrat în condiții grele de muncă.

Aceștia au făcut de nenumărate ori adrese către guvrn, către Ministerul Muncii în care se arată starea de fapt, legată de inechitățile din sistemul public de pensii și tot odată cer ca noua lege a pensiilor, adoptată de guvern, să repare aceste lucruri, iar pensiile să nu fie diminuate.

”Împărțirea numărului total de puncte la același stagiu de cotizare, prevăzut a fi 25 înseamnă eliminarea inechităților și creșterea tuturor pensiilor din zona condiții normale de lucru care folosesc în prezent stagii de cotizare mai mari de 25.

Singura categorie de pensionari care nu va beneficia de majorarea pensiilor, este din zona grupelor grele de muncă cu stagii de cotizare mai mici de 25, iar folosirea noii formule de calcul VPR, majorează stagiile de cotizare a celor ce și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă, micșorând punctajul mediu anual al acestora, având consecință: diminuarea pensiilor.

Nu este drept să știi dinainte că, prin aplicarea unei noi formule de calcul, zeci de mii de pensii nu se vor majora, după care să vii să invoci prevederea situației în care, în urma recalculării, rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată.

Este cazul în care,  această prevedere devine amăgitoare, înșelătoare, chiar cinică, iar fapta unei asemenea erorii făcută în mod tendențios,  nu poate fi scuzabilă.

Sigur că după o lungă perioadă de stagnare „înghețare” (timp în care se pierd bani) se vor majora și aceste pensii, dar cu punctaj mediu anual diminuat ce rezultă din împărțirea numărului total de puncte la 25 în loc de 15 pentru cei din grupa 0 zonă de expunere la radiații, 17 pentru cei din zona a II-a de expunere la radiații și 20 pentru cei cu activității desfășurate în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru.

Pentru a înțelege mai bine această influență asupra acestor categorii de pensionari a căror pensii vor fi „înghețate” pentru o perioadă de câțiva ani, timp în care pensiile celor din categoria condiții normale de lucru cresc, am luat exemplu pentru un pensionar al cărui stagiu complet de cotizare este de 20 de ani, care și-a desfășurat activitatea în subteran, cu un presupus număr total de puncte 70.

Potrivit Legii 263/2010 punctajul mediu anual al acestui pensionar miner este de 3,5 (numărul total de puncte realizat împărțit la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, respectiv 70:20 = 3,5) Prin înmulțirea punctajului mediu anual 3,5 cu valoarea punctului de pensie 1785 se obține cuantumul pensiei 6247 lei, pensie brută. Este calculul prin varianta actuală, înainte de aplicarea noii legi.

Calculul prin varianta aplicării noii legii (V.P.R.)

același pensionar miner

– 70 puncte cumulate,

– 25 ani stagiul de cotizare preconizat a se utiliza prin aplicarea noii formule de calcul (VPR)

– 1785 valoarea actuală a punctului de pensie,

împărțind 1785 la 25 se obține un VPR = 71,4 care înmulțit cu 70 puncte se obține cuantumul pensiei brute 4998 lei, mai mică cu 1249 lei decât pensia de 6247 lei calculată prin varianta actuală, înainte de aplicarea noii legi.

O Corectare, pentru grupele grele de muncă ce folosesc în prezent stagii de cotizare mai mici de 25, este posibilă prin următoarea SOLUȚIE: Dacă facem raportul între 25 (stagiul de cotizare ce va fi folosit în noua formulă de calcul, VPR) și 20 (stagiul de cotizare utilizat în prezent pentru pensionarul miner) obținem 1,25%.

25% din 70 puncte, reprezintă 17,5 puncte care adunate la cele 70 obținem 87,5 puncte.

Din raportul valorii punctului de pensie actual 1785 și folosirea stagiului de cotizare care se preconizează a fi 25, rezultă VPR de 71,4 care înmulțit cu 87,5 puncte se obține 6247 lei pensie brută egală cu cuantumul pensiei aflată în plată înainte de aplicarea noii legi.  În sinteză, punctele rezultate din raportul 25/20, 25/17, 25/15 și adăugate la numărul total de puncte ale fiecărui pensionar din categoria grupelor grele de muncă,  permite ca folosirea noii formule de calcul să nu mai genereze discriminări acestor categorii de pensionari. Această soluție, destul de concludentă, corectează problema calculării pensiilor celor ce au lucrat în condiții grele de muncă cu stagii de cotizare mai mici de 25” arată reprezentații Ligii PMVJ.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share