Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Felix Goldbach, manager cultural, vine alături de senatorul Adrian Țuțuianu

‘Niciun președinte de Consiliu Județean nu trebuie să-și mai permită să nu susțină zona culturală. Practic, am intrat în politică nu pentru mine, ci pentru elevi, pentru studenți, pentru profesori și vreau să fac o colaborare cu toți oamenii. Nu contează în ce partid sunt, vreau să fim la aceeași masă, vreau să facem ceva pentru județ. Fiecare candidat trebuie să aibă în programul său un centru cultural.” Felix Goldbach

Cu un nume predestinat să strălucească – gold = aur + bach = pârâu în limba germană, iar Felix provenind din latinescul felicis = fericire, Felix Goldbach (nume ce îi trădează originile austriece) a fost întâi de toate hărăzit muzicii pentru care a simțit o apropiere de mic copil.

Aceasta i-a purtat pașii din Botoșaniul natal, la Iași și Brașov – pentru studii și ca solist instrumentist clarinet, la Târgoviște – ca profesor, cadru universitar, solist instrumentist și manager cultural și educațional, apoi la București – ca inspector școlar, iar ca și clarinetist în diverse colțuri ale Europei. Este de asemenea ambasador al păcii, sub egida UNESCO, recunoscut de Guvernul Italiei, din anul 2010.

Acum s-a întors la Târgoviște, de care îl mai lega profesional numai activitatea de la Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității “Valahia” din Târgoviște, pentru a continua și iniția proiectele pentru dezvoltarea județului pe linie culturală și educațională.

Parcursul său nu a fost unul simplu, dar dorința de performanță l-a determinat să depășească orice obstacol și să folosească eficient resursele la dispoziție pentru a se dezvolta pe sine și a implementa proiecte culturale și educaționale de anvergură pentru ceilalți.

Prima stagiune simfonică la Târgoviște, primul program de conversie profesională pentru muzica instrumentală din România

Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti și doctor în management cultural – 2 ani la Școala Doctorală din cadrul Universității „Valahia” din Târgovişte și 1 an la Școala Doctorală/Departamentul de Management Cultural din cadrul Conservatorului din Viena, de numele său este legată desfășurarea primei stagiuni simfonice la Târgoviște, în 2004, urmată de înființarea orchestrei de cameră Camerata Valahica în 2006, ce avea să se transforme un an mai târziu în Filarmonica “Muntenia” din Târgoviște.

În plan educațional, a militat pentru introducerea în universități a managementului artistic, cultural, de spectacole și concerte, mai multe discipline de licență, master și doctorat și a reușit de asemenea înființarea unui program de conversie profesională pentru muzica instrumentală, o premieră în România.

“Împreună cu dna Lavinia Coman și Universitatea din Cluj am scris istorie.

“Am obținut acreditarea postuniversitară pe nai, saxofon, taragot, blockflote, caval fluier, țambal, acordeon, canto popular și muzică ușoară. Nu exista la nicio universitate din țara așa ceva. Doar Clujul avea câteva specializari. Am luat programul de la Cluj, l-am completat și așa a ieșit ceva mult mai complex. În 2008 am reușit să punem bazele primelor licențe pe instrumente tradiționale în liceele de artă din România”, a explicat Felix Goldbach. Este o reușită de o însemnătate uriașă.

“Ca să se înțeleagă mai bine, să luam exemplul maestrului Gheorghe Zamfir.

Neavând licență în nai, nu avea voie să predea ca profesor titular în învățământul preuniversitar și universitar. Putea doar ca profesor necalificat. Cel mai mare naist al lumii era nevoit să dea examen, în fiecare an, pentru a primi dreptul de a preda. La fel și Dumitru Fărcaș. Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște a dat primele licențe pe instrumente tradiționale de suflat, iar acești oameni au putut fi, în paralel, și profesori și instrumentiști într-o orchestră.”

Activitatea de 4 ani în calitate de inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București completează experiența acumulată

Pe lângă activitatea la catedră, cea muzicală și cea managerială în insituții educaționale și culturale, ultimii ani i-au completat experiența profesională cu un nou orizont. În perioada 2015-2019 a avut funcția de inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. În primii doi ani a fost inspector școlar pentru minorități naționale – în calitate de membru în Forul Democrat al Germanilor din România, datorită originii sale.

“A fost o experiență extraordinară. Am avut avizul dat de Grupul Parlamentar al Camerei Deputaților. Deci am fost instalat oficial cu toate criteriile îndeplinite: grad I, expert educațional în Minister, definitivat, avizul tuturor minorităților (rromă, germană, maghiară, turcă, bulgară, ucrainiană, italiană). Am realizat programe, proiecte de amploare, foarte frumoase, care s-au concretizat în rezultate bune la olimpiade naționale și internaționale plus promovarea în comunitate prin tabere, spectacole, concursuri.”

În următorul mandat a fost numit inspector școlar pentru învățământul particular. „Școala  românească cuprinde învățământul de stat și învățământul particular, care în București este dezvoltat. Din 650 de unități școlare, 257 sunt particulare – grădinițe, școli gimnaziale și licee”, explică fostul inspector școlar.

Acum, întors în Dâmbovița, își dorește să folosească toate cunoștințele și experiențele acumulate de-a lungul anilor pentru a continua și a iniția proiecte pentru dezvoltarea culturală a județului care i-a devenit acasă în urmă cu 20 ani.

Imagini din conferința de presă de astăzi:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share