Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Festivalul Babel- Program 8 iunie. Spectacole din Kazahstan, Rusia, Italia și România

Festivalul Babel- Program 8 iunie

10:00 – Sala Oglinzilor, Devising theatre (Elaborând teatru), workshop de Scott Johnston, Scoția; 3h

10:00 – Sala Studio, Atelier teatral, workshop de João Mota, Portugalia; 3h

11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)

17:00 – Casa Sindicatelor, Hamlet-Mousetrap (Cursa de șoareci), Karagandy region Kazakh drama theatre named after S.Seyfullin, Kazahstan; 1h

după William Shakespeare
Regia: Kasimov Kuandyk

Binecunoscuta tragedie „Hamlet” este prezentată într-o interpretare specială şi originală de către teatrul kazah. Scenă după scenă, lumina roşie intermitentă şi umbrele îi fac pe spectatori să intre în atmosfera lumii neliniştite şi agitate a lui Hamlet, apăsat de soartă, în lupta sa disperată pentru dreptate. Personajul este într-o călătorie spirituală. Este declarat nebun, pentru a fi înlăturat cu uşurinţă de la tron, pentru a fi trimis în Anglia, numai pentru a nu zgudui societatea imorală, unde puterea este deţinută ilegal.

Cu: Yespaev Dunay, Tashimbekova Sayagul, Berdembetov Gani, Aigazinova Dinara, Koyshigarin Madyar, Zhumamuratov Akhay, Nurmagambetov Bauyrzhan, Serikuly Sultan

Teatrul regional kazah din Karaganda denumit după Saken Seyfullin a fost deschis în 1932. La diferite concursuri şi festivaluri, teatrul a primit de foarte multe ori premii importante. În cel de-al 23-lea Festival Internaţional (Egipt 2010) piesa „Mangurts” după textul „Ziua ţine mai mult de 100 de ani” de Ch. Aytmatov a câştigat „Certificatul Internaţional”. Teatrul a fost nominalizat pentru „Creaţie ingenioasă a legendei şi a mitului”, luând parte în festivalul internaţional „Teatru. Chekhov. Yalta”, în oraşul Yalta (Crimea, Ucraina). De asemenea, staff-ul teatrului a luat parte la festivaluri internaţionale, în Trabzon, Konya, Antalia (Turcia), Minsk (Belarus), Kazan (Rusia), Belgrad (Serbia). Manager-ul Teatrului Regional Kazakh „Saken Seyfullin” din Karaganda este omul de cultură RK S. Bekbolatov, directorul artistic este omul de cultură laureat la Premiul Asociaţei Tinerilor, D. Yespayev, iar directorul de design este T. Akkert. Echipa de creaţie a Teatrului Regional kazah din Karaganda este formată din maeştri talentaţi ai scenei, iar această echipă nu se teme de noi provocări şi prezintă noi genuri spectatorilor, orientându-se către viitor.

Spectacol tradus în limba română.

18:00 – Sala Mare, Bertrand`s Toys (Jucăriile lui Bertrand), regia: Dmitri Aryupin, BlackSKYwhite, Rusia; 1h

Regia: Dmitri Aryupin

Această piesă nu este un tratat despre vise, ci relevă visul însuși; nu spune nicio poveste specifică, ci joacă, mai degrabă, rolul unei oglinzi, reflectând istoria pe care ai adus-o cu tine la teatru. Doar nu închide ochii… „Această lume nu este ceea ce pare.” Pământul este suficient de mare pentru a putea să fugi de pericol, dar totul se schimbă când îl întâlnești pe sergentul Bertrand. Universul se micșorează atât de mult încât uitându-te în față îți vezi doar spatele. Și ca să compenseze această micșorare a universului exterior, lumea interioară de la un spectacol de cinema al viselor în fiecare noapte se transformă într-un haos. Lumea se separă irepresibil în două părți pe care, în egală măsură, nu le poți controla, ci ești doar capabil să le împiedici să formeze o unitate. Este adevărat că nu l-ai mai întâlnit pe Bertrand înainte? Cine ți-a arătat visele? Cine a împins la suprafața conștiinței tale acele gânduri, acea reminiscență originară din care se naște frica și dezgustul? Pentru sufletul tău care simte goliciunea înaintea a orice altceva, totul a fost mereu la fel…

Cu: Marchella Soltan, Nazar Rahmanov

„Radical”, „progresiv”, „netradițional”, „cult”, „cu stil” – acestea sunt doar câteva dintre epitetele primite de un teatru rusesc unic, care a ieșit invariabil în evidență încă din ziua înființării sale. Teatrul blackSKYwhite a fost fondat în 1988 și a avut ca primă premieră, spectacolul „Tatyanin Den”, ce a avut loc în primăvara anului 1989. Spectacolele Teatrului blackSKYwhite sunt mereu priveliști magice: grafică pe calculator ale mișcărilor corpurilor actorilor, muzică de la electronică la cabaret, dar și în stil tradițional, alături de lumini uluitoare – toate acestea creează un efect de ireal, o lume a unei mari iluzii dar, în același timp, o lume care este foarte adevărată și aproape de noi.

Spectacol tradus în limba română.

20:00 – Piața Mihai Viteazul, Jumpin’ Around (Țopăind), Django Guerzoni, Italia; 1h

Sărind, Django își captivează publicul cu glume, intrigi, situații ambigue, jonglerii și mișcări acrobatice. Apoi acțiune se întețește. Django, la început vesel și amuzant, se transformă mai târziu într-un măcelar de temut și îi pune viața în pericol asistentei sale. În cele din urmă, asistenta este implicată în realizarea “dansului Macabre”, în care Django, legat la ochi, sare prinr-un cerc în flăcări.

Django Guerzoni specializat în teatrul fizic cu un deosebit interes pentru clovnerii și acrobații, a dezvoltat aceste arte și le-a personalizat pe parcursul studiilor sale. Cu un corp foarte flexibil și o doză mare de autoironie, Django este un artist foarte excentric.

22:00 – Sala Mare, Colecționarul, regia: Hugo Wolff, Casa de Cultură a Studenților Sibiu/Compania de Teatru-Dans Microbis, România; 1h

Libretul coregrafic, regia și coregrafia: Hugo Wolff
Scenografia: Mihai Constantin Ranin 

Este povestea unui bărbat ce îmbătrânește fizic, dar este foarte puternic psihic și de aici pleacă forța lui de a manipula lumea, în special femeile. Plăcerea lui supremă este să „colecționeze” femei de diferite rase, forme, vârste, tipologii și personalități de care se folosește în felul lui macheavelic. La un moment dat le determină să se sinucidă sau chiar le omoară, pentru o diversificare a plăcerilor lui. El atinge culmile perversitații umane, în detrimentul dogmelor impuse de societate. Doar că, la un moment dat, cunoaște o persoană ce îl contrariază. Ea face față tuturor provocărilor, fiind o femeie cu probleme speciale, care are construite mai multe personalități la care poate renunța sau reveni când dorește. De asemenea, le poate schimba instinctiv, atunci când este atacată de el. Încercând să o manipuleze și să o controleze, cade singur în propia-i capcană devenind dependent de dragostea ei. Se îndrăgostește și ajunge el însuși în postura de a renunța la tot inclusiv la viață pentru a fi remarcat și iubit de ea. Devine maniac în obsesia lui de a se întregi. După o relație spirituală și fizică perfectă, ce duce la descoperiri ancestrale de domeniul fantasticului, o întâmplare absolut banală o determină pe ea să-și dea seama de adevăratele lui intenții și când realizează că nu poate să-l aducă la realitate, hotarăște că el trebuie să moară și nu ea. Cum se vor întâmpla toate acestea?… o să vedeți în spectacolul susținut de Compania de Teatru-Dans Microbis.

Cu: Florian Oros, Bogdan Halmaghi, Alina Găvozdea, Diana Cătănescu, Alexandra Popa, Ingrid Metz, Diana Duțiu, Sabrina Bărbulescu, Alin Avram, Mihai Stancu, Corina Ciobanu, Bianca Furdui

Distribuie acest articol Oficial Media
Share