FESTIVALUL MEDIEVAL DRACULA- Tradiția de care Târgoviște are nevoie

Conferinta Dracula

Ieri a avut loc o conferinta de presă suținută de primarul ales al târgoviștenilor, Daniel Cristian Stan, alături de city managerul Liviu Stoica, avându-i ca invitați pe Vlad Miriță, Bogdan Jianu, Ioan Isaiu și Țopa Gabriela, cei care astăzi vor da startul ediției cu numărul trei a Festivalului Medieval Dracula. Toți cei prezenți au vorbit despre importanța majoră a acestui festival pentru dezvoltarea turistică a orașului Târgoviște atât în țară cât și peste hotare.

Dincolo de orice jocuri politice, dincolo de orice interese meschine și mărunte, orașul este al oamenilor, al tuturor celor care trăiesc pe acest pământ peste care au domnit 33 de voievozi iar Festivalul Medieval Dracula aparține târgoviștenilor și celor care vor să cunoască istoria, vor sa învețe să mânuiască o sabie sau să devină ucenicii meștesugurilor traditionale.

Dacă vom întelege și nu vom uita ca tot ceea ce se creeaza în jurul acestui festival, de la oameni implicați, activități economice, turiști care duc vorba mai departe despre Târgoviște, este doar în folosul comunității în care trăim, ne vom putem numi deschizători de drumuri, făuritori de bine și frumos, creatori ai speranței pentru generațiile care vor găsi un loc de unde să construiască mai departe. Elementul cel mai important îl reprezintă modul cum reușim să gestionăm această poveste, să o promovăm atât de bine, încât să devină un reper național și internațional, iar oamenii să ne caute pentru unicitatea și valoarea pe care le oferim.

”Vor fi patru zile de spectacol începand de astazi, de la ora 7 cand va avea loc festivitatea de deschidere a evenimentului. Timp de patru zile vom avea activităti deosebite, garda cetatii, targ de mesteri traditionali, expozitii tematice, expozitii de pictura, spectacole pentru copii, specatcolul Dracula care va avea loc in fiecare seara, începând cu orele 21.30. Vor fi pe trei părți iar la final un spectcaol integral în ultima seara a festivalului. Vineri de la 20.30 la 21.30 vom avea si parada medievala pe traseul Gara Târgoviște- Bulevardul Carol- Bulevardul Mircea cel Bătrân- Calea Domnească- Curtea Domnească. Vor fi două concerte, toată Curtea Domnească va prinde viață. Cred că această ediție va fi una bună, vrem ca de la an la an festivalul să fie și mai apreciat, așsteptăm cât mai mulți târgovișteni și cât mai mulți turiști să participe ca și spectatori dar si la atelierele medievale. Bugetul de anul acesta este cel mai mic de la înființarea acestui festival.” (Daniel Cristian Stan)

”Pentru mine este o bucurie de câte ori pot să pun umărul la activitățile culturale ale orașului. Din punctul meu de vedere și nu numai, este laudabil parcursul acestui festival, si ne dorim să fie cât mai lung. Este un brand recunoscut la nivel mondial, și orașul Târgoviște are această mare oportunitate de a folosi acest brand și de a arăta turiștilor adevărata istorie ce stă în spatele acestei legende care a făcut înconjurul lumii. Mă bucur foarte mult că atmosfera medievală devine obișnuință în orașul nostru, îi îndemn pe cei din administrația locală de a suține cât mai mult această linie turistică.” ( Vlad Miriță)

”Este o onoare pentru noi să avem continuitate, să punem umărul la acest proiect care înseamnă așezarea pe harta turistică a României, orașul Târgoviște și Curtea Domnească. Vom pune în scenă un spectacol care a fost scris pentru Curtea Domnească, și în cele patru zile de festival să îmbinăm spectacolul cu celelalte activități de peste zi care vor da viață Curții Domnești. Interesul comun este să aducem cât mai mulți turiști în Curtea Domnească, să le oferim lucruri de valoare în așa fel încât să-si petreacă timpul aici.” (Bogdan Jianu)

”Pentru mine este întotdeauna o bucurie să revin în Târgovișste, e a doua mea participare la acest festival și nu ultima, vă garantez. Mă bucur că el există, deoarece devine o tradiție care va intra în mentalul colectiv. Cum au spus și colegii mei, Târgoviște există deja pe harta turistică a țării și datorită acestui Festival Dracula, căruia eu îî doresc viață lungă și colegilor mei putere să-l ducă mai departe, oficialităților, șansa să fie ei creatorii acestei tradiții, iar peste zeci de ani când turiștii se vor îngrămădi din toate colțurile lumii să vină la acest festival va fi o bucurie și pentru oraș. Faptul că sunt implicați foarte mulți tineri, este de apreciat, i-am scos din fața calculatoarelor și i-am pus să învețe istoria locului.” (Ioan Isaiu)

”Ma bucur că am revenit la Târgoviște dupa 5 ani. Târgul pe care am încercat să-l reconstituim la acest festival, este un târg care îmbină foarte mult elementul tradițional cu elementul modern. Nu mi-am dorit să aduc meșterul consacrat, ci mi-am dorit să aduc în acest târg, artiștii care știu și au învățat foarte bine mesajul simbolului tradițional cu arta modernă. Îmi doresc ca publicul târgoviștean de toate vârstele să privească acest aspect al culturii traditionale transferat în obiectul de decor, dar de sorginte modernă. Vor fi artiști care vor lucra tehnică tradițională alături de cei care se vor înscrie la aceste ateliere.” (Topa Gabriela- Asociația ArtAltfel)

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share