Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Fetele sunt liderii de astăzi și de mâine”

”Investind în educația fetelor, protejându-le și încurajându-le să își facă vocea auzită, le putem deschide calea către un viitor sigur” 

De Ziua Internațională a Fetelor, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, cu sprijinul UNICEF România, a  fost lansată la Deva „Campania de promovare a serviciilor sociale specializate pentru victimele violenței de gen”.

 

În cadrul evenimentului, au susținut intervenții ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti, consilierul de stat la Cabinetul Prim-ministrului, Victoria Stoiciu, secretarul de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Luminița Popescu, Denisa, reprezentant în Boardul Copiilor constituit pe lângă UNICEF România, managerul de proiect din cadrul ANES, Carmen Niculescu, reprezentanta Direcției Ordine Publică din cadrul IGPR, cms.șef Simona Osman, și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Discuțiile s-au purtat în prezența a numeroși reprezentanți ai instituțiilor angrenate în prevenirea și combaterea violenței împotriva fetelor și femeilor și a violenței domestice  veniți  din mai multe județe ale țării.

”Am ales această zi simbolică pentru a ne reafirma încă odată hotărârea de a ne aduce aportul la o societate în care fetele sunt protejate de toate formele de violență domestică și discriminare. Ne-au onorat cu prezența Excelenta Sa, dna Déborah Leticia Ojeda VALEDÓN, ambasador al Republicii Cuba în România, doamna Mercy Igyor- Uzer, consilier cultural al Ambasadei Nigeriei în România și reprezentanta UNICEF în România, doamna Anna Riatti. Împreună cu cele trei doamne am vizitat un centru destinat mamelor minore din municipiul Hunedoara și am discutat despre soluțiile pe care le putem aplica așa încât să oferim tuturor fetelor acces la educație și servicii sociale, precum și oportunități de dezvoltare așa încât să își poată construi un viitor. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse implementează prin ANES, cu sprijinul partenerilor locali și colaborarea cu instituțiile cu atribuții în domeniu, proiectul Predefinit „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” , proiect ce aduce în prim-plan subiecte constant prezente pe agenda ministerului, reducerea violenței în familie și a violenței împotriva femeilor și a fetelor. Ministerul pe care îl conduc susține prin toate politicile, proiectele și programele sale eliminarea tuturor formelor de abuz și violență împotriva fetelor și femeilor, accesul la educație de calitate, inclusiv la educație pentru sănătate, și susține fetele să își atingă potențialul maxim și să devină lideri ale comunităților lor.

Investind în educația fetelor, protejându-le și încurajându-le să își facă vocea auzită, le putem deschide calea către un viitor sigur. Fetele sunt liderii de astăzi și de mâine. Ele sunt femeile care vor schimba societatea, care vor crea inovații în diverse industrii, care vor schimba politici publice și vor educa noile generații!” a transmis ministrul Familiei, Natalia Intotero.

Vorbitorii au punctat pașii concreți care s-au făcut până acum în combaterea violenței împotriva femeilor, prin armonizarea legislației naționale cu prevederilor Convenției de la Istanbul, precum și direcțiile în care trebuie acționat pentru ca fetele și femeile să beneficieze de egalitate de șanse la școală, la locul de muncă și în cadrul comunității din care fac parte, să fie implicate în deciziile la nivel local care le privesc direct și să fie protejate împotriva violenței de orice tip.

Prevenirea și combaterea actelor de violență domestică trebuie să dețină o pondere din ce în ce mai însemnată,  în cadrul acțiunilor derulate de instituțiile responsabile.

”Actele de violență de orice tip comise împotriva fetelor și femeilor fără tragerea la răspundere a agresorilor reprezintă o încălcare a drepturilor omului, sunt forme de discriminare care în zilele noastre nu ar mai trebui tolerate”, a subliniat în discursul său  și  președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

De la evaluări ale cadrului instituțional, la îmbunătățirea metodelor de intervenție prin sesiuni de instruire multidisciplinare, la campanii de informare și conștientizare pentru schimbarea atitudinii asupra violenței de gen, egalității de șanse și a problematicii femeilor rome și până la înființarea a 10 centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale și a 8 centre dedicare consilierii agresorilor, proiectul lasă o amprentă esențială și absolut necesară în societatea noastră, cu un număr de peste 17.000 de beneficiari.

Conferința a fost un moment cheie pentru reafirmarea angajamentului Guvernului României de a asigura un viitor mai sigur și mai echitabil pentru fetele și femeile din România. A fost o oportunitate de a consolida parteneriatul cu reprezentanții instituțiilor din teritoriu, ai ONG-urilor, ai mediului academic și ai mass-mediei, de a împărtăși cunoștințe și de a trasa noi direcții pentru această cauză esențială.

Evenimentul desfășurat la Deva, face parte din Grantul norvegian „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, o acțiune strategică menită să sprijine autoritățile române să adopte politici coordonate pentru a reduce violența domestică și violența împotriva fetelor și femeilor. Grantul menționat este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share