Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Schimbările climatice vor determina în mare măsură condițiile viitoare ale omenirii

Schimbările climatice reprezintă o amenințare globală majoră. Majoritatea covârșitoare a studiilor și rapoartelor recente privind schimbările climatice1 confirmă faptul că actuala încălzire climatică a Pământului se datorează activităților umane, în special combustibililor fosili, practicilor agricole și schimbărilor destinațiilor terenurilor. Schimbările climatice au început și dovada este faptul că ele se accentuează. Schimbările climatice au un impact major asupra vieții și asupra  sănătății umane.

Dacă înainte sănătatea noastră, așa cum ne părea, depindea în principal de comportament, de ereditate, de ocupație, de mediu și de accesul la îngrijiri medicale, acum este clar că depinde și de schimbările climatice.

Pentru a reduce povara asupra climei și pentru a reduce amprenta noastră de carbon, trebuie să avem cunoștințe corespunzătoare. Este important ca aceste cunoștințe și obiceiuri să fie cultivate de la o vârstă fragedă.  Încă de pe băncile școlii, fiecare persoană trebuie să înțeleagă cât de important este să tratezi cu atenție natura și resursele ei.

În data de 12 octombrie 2023, Cluburile durabile de la  Liceul Tehnologic și Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni, s-au întâlnit pentru a disemina informații despre proiectul ERASMUS PLUS „Tiers Lieux”. Proiectul este coordonat de REPER21 având parteneri din Franța și Italia și este finanțat de ANPCDEFP România. La activitatea desfășurată la Palatul Cultural Minerul Lupeni au participat reprezentanți ai comunității locale, directori din cele două școli și din municipiul Vulcan  elevi și profesori din Cluburile Durabile.

Coordonatorii activităților  sunt cadrele didactice  Dorina Julecătean, Adriana Moldovan, Melania Nan.

Scopul principal al proiectului este  formarea educatorilor climatici folosind metoda Design Thinking.

Atenția în comunitate asupra schimbărilor climatice am făcut-o prin aplicarea unor Benzi Climatice și un cod QR care conduc către informații despre modul în care clima în România s-a modificat începând din 1850 (de când se înregistrează) până în 2022.

​”Estetica benzilor climatice este una simplă, „minimalistă”, fiindcă prin ele urmărim să transmitem comunităților noastre, din Valea Jiului, o singură informație. Dar una esențială: tendința încălzirii climei din ultimele decenii este neechivocă, limpede, clară ca lumina zilei!

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=342813028153852

​Aceste benzi au fost reprezentate pe o masă și pe poarta parcului Bibliotecii Din Loc în Loc din Lupeni, pe o ușă de garaj din apropiere. Urmează ca celelalte ”benzi climatice”  să fie afișate și alte locuri publice din Valea Jiului.

​Mulțumim cu recunoștință celor care au fost aproape de noi și anume: Bogdan Gioară și Anamaria Pălăduș de la Asociația REPER21, bibliotecarei Brandi Bates de la „Biblioteca Copiilor din Loc în Loc”, atletului Tiberius Timar, doamnei consilier județean Maria Ivăniși, doamnei director Aura Bucur, domnului Nelu Pavelonesc, domnului consilier Ionuț Năsălean, domnului învățător Ioan Holobuț, domnului Nuțu Sibișan, domnilor Cornel Băroi și Neluțu Cioată, doamnelor Felicia Romanesc, Mariana Ari, Angella Dumitrașcu, Cristina Ciucu, Veronica Ambruș, Nicoleta Revitea Saidac, Manuela Doroțan” au transmis organizatorii evenimentului.

După amiază, activitățile activiștilor de mediu au continuat într-un cadru natural, de această dată, gazdele  au fost  cei de la Liceul Tehnologic Retezat din Uricani.  Aici s-au continuat discuțiile cu privire la activitățile viitoare din proiect.

Totodată cei de la REPER21, MAI BINE și TERRA MILENIUL III au dat startul proiectului „Eticheta ‘Școală durabilă’. Advocacy pentru accelerarea politicii de Educație pentru dezvoltarea durabilă la scară locală”, implementat în perioada iulie 2022 – octombrie 2023.

Astăzi s-a inaugurat și CLUBUL DURABIL din cadrul Liceului Tehnologic Retezat, în prezența reprezentanților REPER 21 .

Scopul proiectului este creșterea capacității actorilor din școală (elevi, profesori, directori), a ONG-urilor și a altor actori din comunitatea educativă (părinți, cetățeni activi, antreprenori, aleși locali) de a pleda împreună în arena civică pentru un model de unitate de învățământ care integrează Educația pentru Dezvoltarea durabilă în toate dimensiunile sale (“whole school approach”).

30 de școli și 30 de ONG-uri („aliați”)  trebuie  să pledeze împreună (advocacy) pentru a influența min 10 autorități publice locale („ținte”) să susțină alinierea unităților de învățământ pe care le administrează și finanțează (inclusiv cele cu elevi din grupuri ținta vulnerabile) la cerințele de atribuire ale etichetei “Școala durabilă”. Printre acestea se regăsesc și unitățile școlare, dar și ong-uri din Valea Jiului.

Generația actuală de cadre didactice și activiștii de mediu încearcă prin tot ceea ce fac,  să-i ajute pe cei mai tineri să găsească răspunsuri la aceste întrebări, dând un exemplu corect: educație bună, muncă asiduă, idei creative și inovații tehnice. Cu toate acestea, schimbările climatice vor afecta nu numai condițiile naturale de pe planetă – casa noastră comună, dar și stilul nostru de viață obișnuit, precum și bunăstarea familiilor și a altor persoane care locuiesc cu noi în vecinătate sau în țările îndepărtate. Schimbările climatice vor determina în mare măsură condițiile viitoare ale omenirii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share