Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ficatul acumulează stresul și tensiunea interioară. Cauze emoționale și cum ne putem schimba modul de gândire

Boala este strigatul sufletului ofensat, prin urmare, daca dorim sa descoperim ce sau cine ne-a ofensat sufletul, trebuie sa ascultam si sa intelegem limbajul trupului nostru. Acesta, prin intermediul simptomului, ne ofera indicii cu privire la cauza care a creat boala.

Interpretare simbolica : strans legat cu viata

starea ficatului raspunde la intrebarea: CUM MA RAPORTEZ EU LA VIATA MEA?

Cuvinte cheie: loc de renastere a vietii;apreciere;evaluare; conceptie despre lume;

Emotia principala :Mania, furia (il roade la ficat)

Ficatul este cel mai voluminos organ al organismului, este anexat sistemului digestiv si este situat in partea superioara dreapta a abdomenului . El joaca un rol esential in mai multe functii biologice  importante printre care: secretia bilei, curatarea si detoxifierea sangelui, asigura metabolismul alimentelor , elimina excesele de proteine, de grasimi si de zaharuri.

Este recunoscut ca fiind sediul furiei si al criticii. Ficatul are capacitatea de a acumula stresul si tensiunea interioara. Astfel, in ficat se depun sentimentele amare si iritante care nu au fost exprimate sau rezolvate. De aceea , in momentul in care ne curatam ficatul prin metode fiziologice sau energetice, ne simtim mai calmi si mai in contact cu noi insine.

Ficatul reprezinta totodata  credinta si increderea in capacitatile noastre de a face fata vietii.Durerile de ficat provin din propria noastra atitudine  in urma frustrarilor emotionale acumulate de-a lungul timpului: ura, gelozia, agresivitatea reprimata. Toate aceste emotii cauzeaza probleme ale ficatului si camufleaza una sau mai multe frici interioare care nu pot fi exprimate altfel. Persoanele care au probleme ale ficatului au tendinta de a se critica , de a se judeca  atat pe sine cat si pe ceilalti.

Acestea  accepta cu greu  comportamentul celor din jur  , sunt vesnic nemultumite si bucuria lor de a trai este aproape inexistenta deoarece ii invidiaza pe ceilalti, lucru care le tulbura si le intristeaza. In realitate aceste persoane inca nu au inteles faptul ca, ceea ce le reproseza celorlalti  nu este decat reflectarea propriei lor persoane, iar ceilalti nu sunt decat oglinda lor.

De multe ori emotia principala care se inmagazineaza in ficat este FURIA, deoarece persoana in cauza nu se simte respectata si recunoscuta., ceea ce genereaza o frustrare mare pe care nu stie sa o gestioneze.

Toate aceste emotii acumulate genereaza o angoasa interioara care dauneaza confortului psihic si fizic al persoanei aflate in suferinta.

II este frica de lipsa, si absenta persoanelor iubite il apasa foarte tare, . Frica de a nu avea indeajuns ii creeaza acestei persoane o dorinta tot mai mare de a acumula in exces pentru a evita orice carenta (isi face provizii, vrea sa devoreze totul de teama sa nu ii lipseasca ceva).

In cazul unui cancer de ficat exista o descurajare puternica , tristete si chiar disperare. Cancerul , in acest caz (dar si in altele) indica faptul ca persoana are nevoie  sa faca schimbari importante in viata sa. Cel care sufera de aceasta afectiune are o imagine atat de negativa fata de sine , incat ceilalti ii reamintesc acest lucru si il trateaza asa cum se trateaza si el pe sine. Acest lucru se reflecta prin persoane care nu il respecta.

Ciroza apare la persoanele care se simt fortate de viata, de evenimente sau de anumite situatii care o constrang sa avanseze.Deoarece se simte constransa sa actioneze impotriva vointei sale, aceasta persoana se opune si se agata de ideile sale simtind totodataranchiuna si agresivitate. Pentru aceasta , evenimentele din trecutul sau i-au lasat urme adanci si rana sa este atat de mare incat nu poate sa se mai deschida din nou fata de iubire, de teama ca va suferi din nou.

 Hepatita poate avea legatura cu relatiile persoanei care are aceasta afectiune sau cu o situatie dificila cu care aceasta se confrunta. Hepatita virala B , scoate in evidenta o ranchiuna traita fata de ceva sau cineva care i-a fost impusa, ca si cum a fost aruncat intr-o situatie pe care  o refuza si s-a simtit prins, incapabil sa reactioneze.

Toate afectiunile de mai sus au la baza o emotie principala si anume Furia.

Daca aveti probleme cu ficatul puneti-va urmatoarele intrebari :

 • Pana unde sunt pregatit sa fac eforturi atat pe plan material, cat si spiritual  pentru a ajunge sa fiu multumit de mine?
 • Ma simt capabil sa fac schimbarile care se impun sau am impresia ca imi lipseste curajul?
 • Unde este bunavointa ta atunci cand te plangi tot timpul si le ceri celorlalti sa se schimbe?
 • Ce este bun pentru mine si ce ar trebui sa elimin din viata mea?
 • Care sunt limitele si posibilitatile mele?
 • De unde provine sentimentul meu de neputinta?
 • De ce ma agat de ceilalti si de situatii, in loc sa am incredere in mine?
 • Oare ma respect cu adevarat in ceea ce sunt si traiesc?

Afirmatii pozitive  menite sa va ajute in ameliorarea bolii :

 • Acum este mometul sa constientizez ca trebuie sa ma accept asa cum sunt si sa invat sa ma iubesc mai mult. Faptul de a fi capabil de intelegere si iubire fata de mine insumi imi va deschide calea spre intelegerea si iubirea celorlalti.
 • Accept sa adopt atitudini noi care ma vor ajuta sa imi realizez potentialul.
 • Elimin tot ceea ce imi face rau si accept sa primesc bucuria in viata mea deoarece o merit!
 • Incetez sa ii mai critic pe ceilalti si accept sa aleg o directie noua in viata mea, in care bucuria si lucrurile pozitive sa fie ratiunea mea de a fi.
 • Imi recunosc dorintele, invat sa ma respect si sa am incredere in fortele proprii.
 • Imi asum responsabilitatea pentru gandurile mele si pentru gesturile mele si aleg constient sa imi concentrez atentia doar pe aspectele pozitive. Astfel voi dobandi un nou mod de a privi viata.
 • Aleg sa fiu activ, sa imi traiesc pasiunile si sa imi implinesc visele. Astfel intretin mai mult viata din mine.
 • Am incredere in mine si in potentialul meu creator.
sursa: lapsiholog.net
Distribuie acest articol Oficial Media
Share