Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Filarmonica Națională Serghei Lunchevici – Ziua Națională a Culturii cu maestrul Eugen Doga

De Ziua Națională a Culturii (13 ianuarie 2022, ora 18:00, Palatul Republicii) zi simbolică pentru noi toți prin nașterea lui Eminescu, personalitatea căruia a generat apariția acestei sărbători, omagiem nu doar creația marelui geniu, ci și orice fenomen, eveniment, personalitate culturală de importanță națională.

Începem anul 2022 cu muzica Luceafărului Muzical – Eugen Doga, printr-un deosebit concert, în care vor răsuna fragmente din minunatele balete „Luceafărul” și „Venancia”.

Baletul „Luceafărul” reprezintă o descifrare a muzicalității textului eminescian, pusă pe note de maestrul Doga, pe libretul lui Emil Loteanu. A fost scris în cea mai frumoasă perioadă de creație a compozitorului, între 1971-1981, și este una din cele mai reprezentative lucrări ale acestuia: „În sec. XXI, sunt gata să renunţ la toate, dar aş lua doar baletul „Luceafărul””- zicea maestrul.

„Venancia” este și el un balet despre iubire, dar și despre lupta eroică pentru dreptate și libertate, bine și rău, ilustrate printr-o muzică bogată, bazată pe melosul folcloric amerindian dar și cel al țărilor din America Latină, într-o scriitură europeană.

Pe scena Palatului Republicii se vor produce: Capela Corală Academică „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta maestrului Mihail Agafița. Solistă – soprana Elena Demirdjean.

Filarmonica Națională Serghei Lunchevici – Agenda concertelor pentru luna ianuarie 2022

9 ianuarie 2022, ora 13:00, Casa de Cultură Cimișlia
Bun găsit gazdă frumoasă
Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, director artistic și prim-dirijor Petre Neamțu
Soliști: Vasile Rusu (acordeon), Vasile Iovu (nai), Zinaida Bolboceanu, Silvia Goncear, Nicolae Paliț, Anatol Nunu și Nicolae Chiper (trompetă), Viorica Moraru, Diamanta Paterău, Valentina Rusu (vioară), Valentin Butucel, Sorin Zberea.

24 ianuarie 2022, ora 18:00, Palatul Republicii
Lansarea proiectului „Muzica clasică la tine acasă”
Turneul jubiliar al Duetului de pianiști Anatolie Lapicus-Iurie Mahovici la 60 de ani și 30 ani de activitate artistică.
Eveniment dedicat Unirii Principatelor Române.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share