Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

FOCUS ROMÂNIA. Selecția oficială a producțiilor românești la Astra Film Festival 2021

A 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar se va desfășura la Sibiu între 5-12 septembrie

Filme în premieră mondială și națională, teme care pătrund în intimitatea de cuplu, care arată absurdul trasat de definirea unor noi granițe, care tratează fe-nomenul urșilor din Carpați sau care spun povești devastatoare și neștiute ale istoriei. Sunt câteva dintre subiectele-forță din contingentul filmelor românești aflate în selecția oficială a celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar – Astra Film Festival. Cel mai important festival de film doc-umentar din Estul Europei se va desfășura în Sibiu în perioada 5-12 septem-brie, într-un format hibrid (proiecții de film în aer liber, în săli de cinema și online).

Secțiunea specială dedicată documentarelor românești, prin subiect sau prin autor, cuprinde 13 filme selectate în competițiile Romania Open și DocSchool. Sunt filme care provoacă spectatorii la o înțelegere mai profundă a realităților sensibile ale societății actuale și care vor fi proiectate în prezența regizorilor, cu care spectatorii vor avea ocazia să discute după proiecții.
Stela, în numele Tatălui (r. Anca Hirte) | Pemieră națională, Competiția România, spune povestea adevărată și devastatoare, cu totul ieșită din comun, a Stelei, fostă femeie fără adăpost, fostă puşcăriaşă şi lesbiană seropozitivă.
Misterul lui Shawkat (r. Ágnes Maksay) | Competiția România redă povestea spectaculoasă a influentului regizor al cinematografiei egiptene bey Seif Eddine Shawkat, care s-a născut în Cluj în 1913 ca Sefket Tibor, într-o familie maghia-ro-turca, și care a activat în studioul de film din oraș.
Cântecul stupului (r. Jacopo Marzi) | Premieră mondială, Competiția România – un film cu trăiri puternice, despre dorul de locul natal al sașilor care au emigrat în Germania și care au sentimentul dureros al pierderii valorilor, a comunității restrânse de acasă, despre modul în care încearcă să mențină și să retrăiască identitatea săsească în Germania, și despre soluția găsită pentru alinarea dorului: vizite regulate la locul natal.

#newTogether – gânduri despre un nou Împreună (r. Carmen Lidia Vidu) | Premieră mondială, Competiția România. Parte dintr-un program de an-vergură derulat de Forumul Cultural Austriac, documentarul prezintă măr-turiile a 60 de artişti din Austria şi din România, chemați să vorbească despre propriul lor viitor artistic, precum și despre modul în care arta lor şi comuni-tățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare.
Certitudinea probabilităților (r. Raluca Durbacă) | Competiția România – film alcătuit în întregime din imagini de arhivă produse în 1968, unul dintre cei mai optimiști și prosperi ani din istoria României socialiste. Acest film-eseu analiz-ează eforturile întreprinse de stat pentru a asigura stabilitatea socială într-o so-cietate care pretinde că a anulat toate relațiile de muncă exploatatoare și alienate.
Fragil(e) (r. Ioana Mischie) | Competiția România – redă, prin interpretarea actriței Ioana Flora, poveștile-puzzle a 5 femei aflate în situații vulnerabile, dar care au reușit să înfrunte și să depășească situațiile cu care s-au confruntat, abordând un spectru larg de tematici, precum sindromul Wonder Woman, au-tismul, familia monoparentală, violența fizică sau traficul de ființe umane.
Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu) | Competiția România – spune o poveste mai puțin cunoscută despre oameni obișnuiți, recrutați de serviciile de spionaj britanice și trimiși în estul Europei ocupat de nemți, pentru a organiza re-zistența și pentru a găsi căi de evadare a prizonierilor de război.
Noi, împotriva noastră (r. Andra Tarara) | Competiția România – o declarație personală a celor două personaje care se intervievează reciproc, tatăl care se confruntă cu o afecțiune mintală, respectiv fiica crescută cu un tată adesea ab-sent. În timp ce filmează, cei doi își dezvăluie rănile cauzate în trecut și încearcă să se înțeleagă reciproc.
Granița morții (r. Cătălin Apostol) | Program tematic „Granițe” – oferă pub-licului povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare. O mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare.
Urșii (r. Alin Duruian) | Competiția DocSchool – este povestea sătenilor din Rucăr, care se confruntă constant cu problema urșilor care vin din pădure pentru a se hrăni direct din gospodăriile oamenilor.
Planul de zbor (r. Gabriel Durlan) | Competiția DocSchool – prezintă povestea unui tânăr de 16 ani care are două mari pasiuni: porumbeii și muzica. Tânărul își împarte timpul între pregătirea porumbeilor pentru curse și repetițiile la saxofon.
Triplex Confinium (r. Maria Bălănean) | Premieră mondială, Competiția DocSchool – redă experiența unui vârstnic din Beba Veche, localitatea aflată la granița a trei țări (România, Serbia și Ungaria), care arată cât de absurde pot fi uneori granițele politice și cât de mult pot ele impacta viețile oamenilor.
Senza Late (r. Lidia Ilie) | Premieră mondială, Competiția DocSchool – urmărește fenomenul migrației pentru un loc de muncă prin ochii unei femei de 83 de ani, care și-a crescut nepotul timp de două decenii și care încă așteaptă ca nora sa, mama băiatului, să se întoarcă și să-i fie sprijin la bătrânețe.
Acces avantajos pentru studenții care vin la AFF2021
Consecvenți misiunii asumate încă de la început, respectiv educarea și promovarea filmului documentar în rândul publicului tânăr, Astra Film Festi-val lansează în acest an și un program dedicat studenților, masteranzilor și doc-toranzilor din România și din străinătate prin care le facilitează acestora ac-cesul la evenimentele din festival. Astfel, până pe 26 august aceștia pot achiziționa cardul #AFFSTUDENTPASS, care le oferă acces la toate evenimen-tele cinematografice, la cele dedicate profesioniștilor din industrie și la concer-tele din cadrul #AFF2021 (în limita locurilor disponibile) și cazare 7 nopți în perioada 5-12 septembrie, în centrul Sibiului, la căminele Facultății „Lucian Blaga”. Mai multe detalii despre program: https://bit.ly/3ygg1aa.
A 28-a ediție Astra Film Festival – Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viața, în toată diversitatea ei prin cele peste 200 de even-imente cinematografice. Lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival se evidențiază ca un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai im-portant festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cin-ematografiei documentare de zeci de ani.
Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor
Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă
Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Parteneri media: TV5 Monde, Kiss FM, Rock FM, Magic FM, Radio România Cultural, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Mov-ienews, All About Romanian Cinema, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilva-nia, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

Distribuie acest articol Oficial Media
Share