Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Forumul Aspen – GMF Bucharest ediția a XII a

Cea de-a XII-a ediție a Forumului Aspen – GMF Bucharest, organizat de Aspen Institute România și German Marshall Fund of the United States (GMF), va avea loc în perioada 9 – 10 noiembrie 2023, la București.

O diplomație publică emblematică și o reuniune strategică în regiunea Mării Negre, Forumul Aspen – GMF București oferă liderilor globali o scenă pentru a se angaja cu zona extinsă a Mării Negre, creând o punte între conversațiile transatlantice și creând un proces de reflecție asupra regiunii și a acesteia. impact în cadrul agendelor internaționale.

 

Ediția din acest an a Forumului Bucharest Aspen-German Marshall Fund se va concentra pe transformările și provocările pe care războiul din Ucraina le-a generat la nivel internațional, inclusiv cu accent pe partenerii care se confruntă cu cele mai multe riscuri în acest context.

Războiul din Ucraina este un punct de inflexiune pentru întreaga lume

S-a schimbat și va continua să schimbe paradigmele noastre despre securitatea militară și economică, în timp ce redesenăm hărțile geopolitice internaționale și regionale. Centrul strategic de greutate se schimbă – în Europa, dar și la nivel global.

Conflictul militar local este doar vârful aisbergului unei confruntări economice și ideologice mai ample, care riscă o divizare bruscă a lumii. Securitatea economică a devenit parte integrantă a securității internaționale, iar soluțiile pentru lanțurile de valori, de aprovizionare și de producție care reduc la minimum riscurile strategice sunt imperative. După toate standardele, în următorii ani, va exista o primă pentru rezistența economică; în măsura în care, va exista un efort fără precedent pentru a dezlănțui puterea inovației.

Căutarea cu care ne confruntăm este așadar pregătită să aducă transformări politice și sociale la nivel național și transnațional. Ea solicită o nouă privire asupra modului în care cooperăm și concurem, asupra modului în care instituțiile multilaterale traduc suveranitatea și sprijină prin rolurile lor gestionarea și atenuarea fluxurilor transnaționale. Dincolo de un conflict atroce și de discuțiile adiacente despre garanțiile de securitate și căile politice pentru a ajunge la pace, recuperarea și reconstrucția Ucrainei vor fi un test de rezistență pentru unitatea, cooperarea și eficiența occidentală. Ar putea da tonul pentru noi modele/modele de cooperare, deoarece construirea (înapoi) mai bună se referă acum nu numai la Ucraina, ci și la lume.

Războiul de agresiune al Rusiei a fost confruntat cu determinare și unitate de către comunitatea transatlantică și internațională, o unitate care va trebui să dureze atât timp cât va dura războiul. Războiul a dus, de asemenea, la o divizare accentuată nu numai în legătură cu sprijinul țărilor față de Ucraina, ci, mai dramatic, în legătură cu îmbrățișarea sau mai degrabă respingerea de către țări a democrației occidentale și a celei mai proeminente reprezentări a acesteia, „hegemonul american”. O diviziune care traduce în sfera socială, politică, economică și de securitate o luptă reînnoită pentru „inimi și minți”, dar și pentru accesul la rezervele minerale, tehnologii și piețe.

Punctul de inflexiune global are un impact profund nu numai asupra regiunii din jurul Ucrainei – Marea Neagră și Marea Baltică – ci și securitatea economică, militară și socială din întreaga lume.

Temele care vor fi dezbătute includ:

 • O nouă arhitectură europeană, rolul Europei Centrale, de Sud-Est și de Est
 • Perspectivă pentru pace în Ucraina și mai multă stabilitate în regiune
 • Democrație într-o lume divizată
 • Reziliența fluxurilor globale și regionalizarea lanțurilor de producție
 • Securitate grea și regionalizarea apărării
 • Revigorarea și dezvoltarea capacității industriale în Europa
 • Straturi spațiale și multi-domeniu de apărare
 • Lupta pentru puterea inovației
 • Stimularea inovației și dezvoltării tehnologice
 • Reziliență cibernetică, securitate și apărare
 • Capital de risc și start-up-uri regionale
 • Piețele financiare
 • Economia verde și tranziția la energie verde
 • Instituții de finanțare și securitate economică
 • Combaterea dezinformării și descurajarea războiului hibrid
 • Securitatea alimentară și impactul războiului din Ucraina
 • Orașe și comunități durabile

Forumul anual Aspen-GMF București este o platformă pentru dezbateri autentice, provocatoare și de perspectivă, care urmăresc să pună întrebările potrivite și să abordeze problemele complicate ale unui context regional și internațional dinamic și volatil.

Ca la fiecare ediție, Forumul Aspen – GMF București va reuni reprezentanți ai afacerilor, oficiali și comunitatea strategică, într-un format tripartit care permite cel mai bine analize și abordări sinergetice.

Participanți din Europa, SUA, țările partenere NATO, precum și din Orientul Mijlociu, Africa și Asia se vor reuni pentru cele două zile de dezbatere, alături de reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor multilaterale și ai guvernelor naționale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin