Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Franța va conduce VJTF în 2022

Franța preia de la 1 ianuarie, timp de un an, comanda Forței de Reacție Rapidă (VJTF) a NATO, înființată în 2014, în urma summitului din Țara Galilor, ca răspuns la crizele din Orientul Mijlociu și la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Conducerea VJTF, care plasează soldații în stare de alertă și gata de desfășurare în câteva zile, este asigurată anual de aliați, prin rotație.

Franța preia astfel coordonarea de la Turcia, care a asigurat acest mandat pe durata anului 2021. Germania va conduce unitatea în 2023.

”Mulțumesc Franței pentru că va conduce forța de reacție rapidă a NATO în 2022. Forță operațională comună cu un grad foarte înalt de disponibilitate (VJTF) este o contribuție substanțială la apărarea noastră colectivă, iar conducerea Franței reprezintă o demonstrație puternică a angajamentului și capacităților. Într-o perioadă de provocări de securitate fără precedent, nu trebuie să existe nicio neînțelegere cu privire la hotărârea NATO: suntem uniți pentru a apăra și proteja toți aliații”, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat al Alianței.

VJTF, care poate ajunge la un efectiv de până la 40.000 de militari, este pregătită să intervină în termen de două-trei zile de la declanşarea unei crize.

În 2022, VJTF va cuprinde o forță multinațională de câteva mii de soldați. Brigada franco-germană de 3.500 de soldați va servi drept nucleu al forței, bazându-se pe Regimentul 1 Infanterie și Regimentul 3 Husari. Aliații NATO au decis să îmbunătățească NRF în 2014 prin crearea unei „forțe vârf de lance” în cadrul acesteia, cunoscută sub numele de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Acest NRF îmbunătățit este una dintre măsurile Planului de acțiune de pregătire (RAP), care își propune să răspundă la schimbările din mediul de securitate și să consolideze apărarea colectivă a Alianței. Comandamentul general al NRF aparține Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR).
În august 2021, elemente ale NRF au fost activate pentru a sprijini evacuarea și relocarea afganilor care au lucrat alături de NATO și familiile acestora.

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share