Fructe care ne hidrateaza in sezonul cald

 

boy

   Pepenele verde (lubenita): conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.

bi

De asemenea, pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Un studiu realizat în  China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.
Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor…genitale precum penisul.
Pepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, iar apa, în concentraţie de peste 92% are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.

   Capsunile: delicioasele fructe rosii contin 91% apa si, din categoria fructelor de padure, acestea se pot lauda cu cel mai redus numar de calorii. Totodata, capsunile combina intr-un mod extrem de sanatos carbohidratii cu fibrele si cu proteinele. Pot fi adaugate in iaurt sau consumate ca atare, in salatele de fructe.

Woman eating fresh strawberry from a big yellow plate outdoors on the blue sea background

   Ciresele: continutul mare de apa din cirese permite consumarea oricarei cantitati de fructe fara a avea efecte secundare asupra greutatii corporale. Daca ciresele sunt incluse intr-o dieta sau cura de detoxifiere rezultatele apar in scurt timp. In afara de pierderea in greutate si detoxifiere textura pielii se va imbunatatii, este vizibil redus aspectul de coaja de portocala iar pielea isi recapata fermitatea si stralucirea.

ch

Pot fi consumate intr-o cantitate moderata, de cca 500 gr, in locul unei mese sau pot fi consumate exclusiv, pe parcursul a trei zile, in cantitate de 2-3 kg pe zi pe post de cura de detoxifiere.

Consumul de cirese are rol adjuvant in diverse afectiuni:
– ale aparatului digestiv (constipatie, gastrite, colite, dureri de stomac, gastroenterite)
– boli metabolice (diabet zaharat, colesterol ridicat, obezitate)
– boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, ateroscleroza, insuficienta cardiaca)
– afecţiuni respiratorii (tuse, gripa, stari febrile, faringita, laringita, bronsite)
– afecţiuni renale (litiază, nefrită, uretrită, catar urinar)
– artrite, reumatism, dureri lombare şi gută
– combaterea anemiei, a demineralizării organismului si a cresterii intarziate la copii
– tulburari de somn, inducand o stare de relaxare datorita melatoninei
– alte probleme de natura inflamatorie

   Caisele:ca buna functionare a celulelor necesită o întretinere bună a nivelurilor de electroliti din organism. Electrolitii sunt necesari pentru transportul ionilor de la fiecare celulă în toate celelalte celule din organism. Acesta sustine, de asemenea, un nivel de lichide stabil, care este necesar pentru extinderea corespunzătoare și contractia mușchilor. Caisele contin un nivel mare de potasiu și sodiu, care sunt necesare de către organism și pentru a ajuta în îndeplinirea tuturor functiilor mentionate mai sus.

 

Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist-Timisoara

plantevindecatoare@gmail.com

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share