Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

GALA Smart City Industry Awards  2022 la PALATUL PARLAMENTULUI

Asociația Română pentru Smart City organizează astăzi 31 martie 2022, GALA Smart City Industry Awards, la Palatul Parlamentului, de la ora 17:00,

Cea de-a șasea ediție a Galei Smart City Industry Awards se desfășoară Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Apărării Naționale și sub Patronajul Academic al Universității Politehnica București și este dedicată păcii, diplomației și rezilienței comunităților noastre.

Ediția din acest an a galei Smart City Industry Awards va recunoaște acele persoane / instituții / companii care au reușit să se adapteze la contextul actual, să digitalizeze, să implice cetățenii în rezolvarea problemelor și în actul administrativ și să implementeze tehnologii inovatoare și soluții pentru a ajuta comunitățile să treacă mai ușor aceste vremuri dificile. Dar,  mai ales,  celor care au reușit să aducă reConectarea. România merită să dezvolte orașe incluzive, creative, funcționale, dar mai ales SIGURE, motiv pentru care, ediția a 6-a va pune un accent deosebit pe promovarea conceptului Safe City. De la dosarul cu șină, direct la primăria fără hârtie – În ciuda dificultăților generate de ultimii doi ani, industria Smart City din România a continuat să se dezvolte într-un ritm accelerat. Digitalizarea este acum prioritate până la nivel de comună. În martie 2020, existau aproape 600 de proiecte și inițiative Smart City la nivel național, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2019. În 2021, erau peste 860 de proiecte și inițiative Smart City iar pentru anul acesta,  deja se prefigurează, pentru prima oară, trecerea de o mie de proiecte, de la cele mai mici inițiative la cele mai ample și complexe proiecte.

Evenimentul este onorat cu prezența de multe personalități marcante : Ministrul Apărării Naționale- Vasile Dîncu, Victor Negrescu- Europarlamentar, László Borbély- consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României, Janina Sitaru- Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, Dragoș Preda, Director General, Radiocom, Corneliu Bodea, Președinte al Centrului Român al Energiei, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, Daniel Băluță, Președintele Juriului SCIA 6 și primar al Sectorului 4 și mulți, mulți  alții. Ediția din acest an va recunoaște acele persoane, instituții, companii care au reușit să se adapteze contextului actual, să digitalizeze, să implice cetățenii în rezolvarea problemelor și în actul administrativ, să implementeze tehnologii inovatoare și soluții pentru a ajuta comunitățile să treacă mai ușor aceste vremuri dificile. Și mai ales celor care au reușit să aducă reConectarea.

La invitația Asociației Române pentru Smart City, anul acesta s-au înscris 70 de proiecte ale comunităților și au fost analizate peste 700 de pagini de proiecte, un interes deosebit fiind pe verticalele de smart mobility și smart governance. Este impresionanantă creșterea cu 20% față de anul trecut a numărului de comunități care au înscris proiecte, creștere influențată în mod special de contextul pandemic. România merită să dezvolte orașe incluzive, creative, funcționale, dar mai ales SIGURE, motiv pentru care, anul acesta punem accent deosebit pe promovarea conceptului Safe City, ” a declarat președintele asociației,  Eduard Dumitrașcu.   Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO va adresa un  mesaj  în deschiderea conferinței.

În plus de categoriile Smart mobility, Smart enviroment, Smart citizen, Smart governance, Smart living, Smart Economy, vor fi premiate și alte  10 categorii importante în domeniul Safe City,  precum  Safe City Project of the Year, Best Security Company of the Year, Best Security Product of the Year, Threat Detection Product of the Year, Cyber Personality of the Year, Urban Resilience, Reimagine Public Safety, Cyber Woman of the Year, Cyber Security Entrepreneur of the Year, Cyber Security Software Company of the Year. Conform tradiției, nominalizarea în funcția de președinte al juriului îi revine marelui câștigător al ediției precedente (Best Smart City Project), Primarul Sectorului 4,  Daniel Băluță. Juriul competiției este format din experți în domeniile ce compun industria Smart City. Comunitatea, prin educație civică și implicare activă, trebuie să sprijine efortul autorităților de asigurare a ordinii și siguranței publice. Cum ne putem proteja într-o comunitate inteligentă și ce tehnologii putem folosi. Infractorii cibernetici utilizează acum tactici mai sofisticate de atac, cu o precizie mai bună, fie că vizează companiile, instituțiile publice sau utilizatorii individuali. ”Alături de Ministerul Apărării Naționale, prin acordarea Înaltului Patronaj, ne dorim să promovăm cultura civică de apărare și securitate a comunităților, educația liderilor și decidenților cu rol în protecția civilă urbană, dar și să recunoaștem eforturile susținute ale celor care au înțeles importanța conceptului Safe City – instituții publice, companii, experți” au mai transmis organizatorii.

În deschiderea Galei, ne face mare plăcere să vă invităm la o conferință dedicată securității comunităților noastre Conferința ”Diplomația Orașelor – de la Soft Power la Smart City”„ 
Moderator: Adrian Cioroianu, Istoric, Director General Biblioteca Națională a României
Invitați:
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale
Victor Negrescu, Europarlamentar
László Borbély, Consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României
Janina Sitaru, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe
Dragoș Preda, Director General, Radiocom
Corneliu Bodea, Președinte al Centrului Român al Energiei
Eduard Dumitrașcu, Președinte, Asociația Română pentru Smart City
Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în orașe. Odată cu creșterea vitezei urbanizării dar și cu efectul globalizării, rolurile, oportunitățile, responsabilitățile și zonele de influență ale orașelor sunt în creștere. În „epoca Smart City” în care trăim, orașele, precum țările, funcționează în relații și în interacțiune cu alte orașe, având un rol de actori globali. Orașele stabilesc relații sociale, economice și politice cu alte orașe și creează ”rețele internaționale de orașe” dar dezvoltă și parteneriate strategice tematice cu mulți actori internaționali. În această logică a creșterii importanței comunităților urbane, a globalizării accelerate și a noilor amenințări hibride (majoritatea vizând infrastructuri critice, aspecte ce țin de zona cyber security, reziliență, etc.) se impune o astfel de conferință. Rolul acesteia este dublu. Pe de o parte, ne dorim să aducem în spațiul public, ca dezbatere extrem de importantă, educația civică privind protecția comunităților, dar și educația și introducerea în subiect și context Safe City a tuturor decidenților cu rol activ în apărarea și protejarea comunităților.
În Strategia sa din 2016, UE a declarat în mod clar că promovarea reformei este cea mai bună modalitate de a evita criza în statele de pe flancurile sale estice. Acest argument a fost confirmat în mod cert de turbulențele actuale din Ucraina – la fel și propriile deficiențe și limitări ale UE.
Orașele, care sunt de fapt punctul de plecare al majorității problemelor globale de astăzi, joacă și rolul cheie în soluționarea acestor probleme. Mai mult, orașele contribuie la stabilirea unei culturi globale a păcii și conviețuirii. Prin urmare, credem cu tărie că ”Diplomația Orașelor, de la Soft Power la Smart City” completează diplomația tradițională prin elemente de Soft Power. Ne dorim să promovăm cultura de cooperare, solidaritate și dialog cu parteneri naționali și internaționali, construind un mediu global de pace și reconciliere dar și rezolvarea problemelor fundamentale cu implicații locale, cum ar fi schimbările climatice și migrația.
Temele conferinței:
– Diplomația Orașelor, prezentare concept și context regional;
– Dezvoltarea subiectului Safe City în context Smart City, prin viziunea, strategia și prioritățile NATO;
– Orașe inteligente, război cibernetic și tulburările sociale;
– Reziliența comunităților noastre;
– Amenințările hibride pentru spațiile urbane și rolul rezilienței comunitare;
– Smart City în context regional. Oportunități și amenințări pentru comunitățile românești;
– Infrastructura critică de comunicații;
– Combaterea și adaptarea la schimbările climatice;
– Echipamente, soluții și tehnologii: Big Data, IoT, 5G, AI, etc.;
– Riscurile migraționale pentru comunitățile locale;
– Mediul academic și competențele de cercetare, rol determinant în arhitectura securitară;

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share