Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Se cere CONSERVAREA MINELOR din VALEA JIULUI din fondurile publice ale statului român

 
Acordul de la Paris și Legea Climatică a UE obligă statele membre să reflecte în legislația națională deciziile care au fost adoptate de guvernele naționale la nivel global și european.
După ce în luna februarie a.c., liderii sindicali s-au întîlnit cu ministrul Energiei,  iar zilele trecute,  s-a pus din nou,  în discuție situația și viitorul  mineritului, din Valea Jiului, acum, după noile decizii, luate la nivel european și în contextul crizei energetice, se  cere în mod expres,  CONSERVAREA minelor și nu ÎNCHIDEREA lor.
” Nu întotdeauna trebuie să te grăbești și să închizi totul, și după aceea, dacă îți vei pune întrebarea, dacă vrei să ai acces la un zăcământ, să nu știi pe unde să intri, sau să deschizi un nou front. Pentru oamenii din regiunile respective, contează TRADIȚIA MINERITULUI” a transmis Dumitru Fornea.
În acest context, a intervenit și secretarul general al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, Dumitru Fornea,   iar Sindicatul Muntele a transmis în scris un punct de vedere preliminar privind aspectele cărora trebuie să li se acorde atenție în dezbaterile privind pachetul social și de tranziție justă, care trebuie să fie reglementat printr-un eventual act normativ privind decarbonarea.
Mesajul Președintelui Sindicatului “Muntele”, domnul Darius CÎMPEAN
“Cu privire la legea decarbonării, Sindicatul “Muntele”, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, vine cu următoarele propuneri care să asigure o EVOLUȚIE ECHILIBRATA A SISTEMULUI ENERGETIC NAȚIONAL:
1) Este foarte important ca pentru siguranța și echilibrul sistemului energetic național ca NICI O CAPACITATE DE PRODUCȚIE DE ENERGIE PE BAZA DE CĂRBUNE SĂ NU MAI FIE OPRITĂ înainte de a pune în funcțiune o alta capacitate de producție a energiei care sa înlocuiască capacitățile de producție a energiei pe baza de cărbune ce se doresc a fi scoase din uz.
2) scoaterea din uz a capacităților pe baza de cărbune nu trebuie sa se facă FĂRĂ A ASIGURA SIGURANȚA SISTEMULUI ENERGETIC NAȚIONAL într un ritm ponderat IMPUNÂNDU-SE LIMITAREA SAU CHIAR ELIMINAREA DEPENDENTEI ENERGETICE FATA DE ALTE STATE (vedem situația actuala geo-politica care se poate repeta oricând și care ne poate aduce ca și acum în față unei PROFUNDE CRIZE ENERGETICE).
3) Se impune realizarea unor STRATEGII ȘI A UNOR PAȘI CLARI DE URMAT pe termen mediu pentru fiecare COMPANIE PRODUCĂTOARE DE ENERGIE PE BAZA DE CĂRBUNE CU O PROIECȚIE CLARA ȘI TRANSPARENTA A EVOLUȚIEI ACESTORA ÎN VIITOR.
3.1) Din punct de vedere al Complexului Energetic Hunedoara se impune realizarea în cadrul noului Complex energetic Valea Jiului ce va fi fundamentat având la baza active Energetice și Miniere din cadrul CEH a grupului pe gaz pe lângă cel pe cărbune la Paroșeni și realizarea microhidrocentralei pe pârâul Baleia de lângă termocentrala Paroșeni. Realizarea acestor obiective de investiții în cadrul noii Companii din Valea Jiului ar permite producerea energiei electrice într-un mix ce ar asigura funcționarea noii companii mulți ani după scoaterea din uz a grupului pe cărbune de la termo Paroșeni.
4) Conservarea, din fondurile publice ale Statului Român, a întregii infrastructuri tehnice din perimetrele tuturor celor 4 exploatări de huilă care mai funcționează în momentul de față în Valea Jiului (Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea), în așa fel încât, în cazuri de forță majoră (criza energetică profundă, război, calamități naturale etc) să se poată ajunge în cel mai scurt termen în ipostaza de a exploata rezervele de huila existente precum și conservarea tot pe cheltuiala statului, a Grupului de producere a energiei electrice pe baza de huilă din cadrul termocentralei Paroșeni, în așa fel încât, în cel mai scurt timp acest grup sa poată fi pus în funcțiune pentru a produce energie electrică pe bază de huilă.
Să auzim de bine!”
Distribuie acest articol Oficial Media
Share