Generalul CAVOLI numit comandant suprem al SACEUR

Generalul din armata americană Christopher Cavoli a fost numit Comandant Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) printr-o decizie a Consiliului Nord-Atlantic  al NATO, cel mai înalt organism decizional al alianței, Aceștia au mai  spus că se așteaptă ca generalul  Cavoli să preia comanda în timpul verii, după aprobarea de către Senatul SUA. Schimbarea vine într-un moment critic pentru NATO și securitatea generală în Europa din cauza războiului Rusiei în Ucraina, care se așteaptă să aibă implicații pe termen lung pentru misiunile militare americane de pe continent. Cavoli va juca un rol esențial în orice schimbări viitoare aduse designului forței militare în Europa, în calitate de comandant militar superior al NATO și lider al Comandamentului European al SUA, care are sediul la Stuttgart, Germania. Pentagonul evaluează acum modul în care ar putea fi necesar ca militarii să se adapteze de-a lungul flancului estic al NATO, având în vedere mișcările agresive și imprevizibilitatea Rusiei. În calitate de Comandant Superior al Armatei în Europa, Cavoli a supravegheat o misiune care se extindea înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Mai multe noi unități ale armatei au ocupat poziții în Europa în ultimii ani, marcând o inversare a tendinței de scădere constantă a trupelor de pe continent, care a avut loc în timpul unei retrageri de zeci de ani, după Războiul Rece. Numărul forțelor americane a continuat să crească de la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Acum există peste 100.000 de soldați americani în Europa, cel mai mare număr din aproape două decenii.

Christopher Cavoli s-a născut în plin război rece la Würzburg, în Germania de Vest, şi a crescut în baze militare, Este fiul unui ofiţer italiano-american, vorbitor de limbă franceză, rusă și italiană, activează în U.S Army  1987 şi este din anul 2020 comandantul forţele americane în Europa şi în Africa, al căror cartier general este la Wiesbaden, în Germania.

Căsătorit, tată a doi copii, el este absolvent al universităţii Princeton. El a avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în mai multe rânduri în Afganistan.  A comandat armata americană în Europa între ianuarie 2018 şi octombrie 2020, înainte de a prelua comanda combinată Europa – Africa. Cavoli va deveni astfel al 20-lea comandant suprem al forțelor Alianței Nord-Atlantice, post strategic inaugurat în 1951 de generalul american Dwight Eisenhower, devenit ulterior președinte al SUA, și care presupune conducerea operaţiunilor militare ale NATO şi a planificării militare a operaţiunilor.  Încă de la înființarea NATO, în urmă cu 70 de ani în 1949, poziția de SACEUR a fost asigurată exclusiv de generali americani. În același timp, poziția de cel mai înalt oficial civil al Alianței – secretar general – a aparținut în exclusivitate aliaților europeni.  SACEUR este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO, alături de SACT – Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, structură inaugurată în anul 2002 și a cărui conducere a fost asigurată până în 2009 tot de un general american. Din 2009, o dată cu revenirea Franței în structurile militare ale NATO, conducerea SACT este asigurată de un general francez, în prezent Philippe Lavigne, un general al forțelor aeriene.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share