Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Gheorghe Netejoru: Ce s-ar fi întâmplat dacă eu aș fi murit în prizonierat? „Aș fi continuat să te aștept!”

Judecat abuziv de autorităţile sovietice şi condamnat de două ori, la 8 şi, respectiv, 25 de ani de temniţă.
,, Am crezut că odată ajuns acasă nu mi se mai poate întâmpla nimic rău. Dar m-am înşelat amarnic”

Gheorghe Netejoru s-a născut la 21 iunie 1922, în localitatea Băneasa, judeţul Vlaşca (astăzi Giurgiu). La 10 mai 1942 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri (activi) de Artilerie, a fost avansat sublocotenent şi repartizat la Regimentul 2 Artilerie de Gardă. Pe front va ajunge în primăvara anului 1944, când unitatea sa este dislocată la nord de Iaşi.
După 23 august 1944, în răstimpul dintre încetarea unilaterală a ostilităţilor de către armata română şi semnarea armistiţiului (12/13 septembrie 1944, Moscova), Armata Roşie a dezarmat şi a luat în captivitate majoritatea ostaşilor români rămaşi pe fostele aliniamente din Moldova. Mulţi dintre ei vor fi transportaţi în adâncimea teritoriului rusesc şi vor îndura regimul de exterminare din lagăre.

Citește și: Leon Dănăila, după o căsnicie de jumătate de secol: Am rămas cu o dragoste cum nu se poate spune!


Este şi cazul sublocotenentului Netejoru, judecat abuziv de autorităţile sovietice şi condamnat de două ori, la 8 şi, respectiv, 25 de ani de temniţă. Timp de zece ani, sublocotenentul român a fost purtat prin 16 lagăre, a avut de suportat peste 300 de zile de carceră şi patru luni de regim de celulă, dar a rezistat acestor încercări, ba chiar a ripostat, făcând 26 de zile de grevă a foamei.
După tot calvarul îndurat, la întoarcerea în ţară din prizonierat, Gheorghe Netejoru a avut parte de un tratament la fel de umilitor ca în Răsărit. A fost şocul cel mai dur pe care a trebuit să-l suporte . În loc să fie primit ca un erou, militarul giurgiuvean a fost ţinut în arest, în închisorile din Jilava şi Văcăreşti, unde a fost anchetat timp de câteva luni. ,, Am crezut că odată ajuns acasă nu mi se mai poate întâmpla nimic rău. Dar m-am înşelat amarnic”
După un deceniu de privaţiuni, când puţini mai credeau în supravieţuirea sa, revine în ţară, unde îl aştepta credincioasă prietena sa, Paula Manolescu. Familia pe care a întemeiat-o atunci i-a dat forţa să revină, în pofida tuturor greutăţilor: devine inginer agronom (1960) şi îşi clădeşte o carieră în domeniul îmbunătăţirilor funciare.

Citește și: În lagărul din SIBERIA, îngerul meu păzitor a fost OLGA

Paulica Manolescu, iubita lui Gheorghe Netejoru l-a aşteptat pe acesta timp de 10 ani.

,, Paulica, prietena mea dragă a trăit mereu în sufletul meu. A reuşit să facă faţă greutăţilor şi în cele din urmă să învingă. Şi-a făcut un crez în a mă aştepta. Un crez pe care l-a respectat cu sfinţenie timp de 10 ani” ne mărturiseşte domnul Netejoru. Pe 27 martie 1957 Gheorghe Netejoru s-a căsătorit civil cu Paulica, chiar de ziua ei de naştere, iar pe 21 iunie, a oficiat căsătoria religioasă, de ziua de naştere a ofiţerului. În data de 25 ianuarie 1955 s-a născut primul copil al familiei Netejoru, Dragoş, iar trei ani mai târziu, pe 15 aprilie 1958 a venit pe lume Ada.
În 1997, publică volumul de memorii, Zece ani în lagărele sovietice, a cărui a doua ediţie primeşte premiul „Constantin C. Giurescu”, decernat de Fundaţia culturală „Magazin istoric” (2001).
A fost avansat general de brigadă în retragere la 8 mai 2006.

,,Despre drama militarilor români căzuţi prizonieri de război în Uniunea Sovietică nu s-a suflat o vorbă vreme de 50 de ani. Am luptat până la capăt reuşind după ani grei de carceră, de mizerie, înfometare şi umilinţe, dar şi de luptă, de greva foamei, proteste, rezistenţă, să mă întorc acasă.”

„Am întrebat-o uneori, (…), ce s-ar fi întâmplat dacă eu aș fi murit în prizonierat? „Aș fi continuat să te aștept!” – mi-a răspuns.”

Fotografie luată cu puțin timp înainte de a fi luat prizonier în urma trădării de la 23 august 1944, aici alături de prietena Paula Manolescu (viitoarea soție), care l-a așteptat timp de 10 ani să se întoarcă din lagărele sovietice!

https://neamulromanescblog.wordpress.com/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share