Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ghidul alegatorului la alegerile parlamentare 2016. Cum aflam la ce sectie de votare suntem arondati

alegeri-parlamentare

Duminica, 11 decembrie, romanii sunt asteptati la urne. De aceasta data, ne alegem senatorii si deputatii, pentru urmatorii patru ani. Lupta este stransa pentru un post de parlamentar, cata vreme sunt 13 candidati pe un loc. Pentru cele 466 de fotolii de demnitar s-au inscris in cursa aproximativ 6000 de aspiranti.

Scrutinul parlamentar marcheaza o serie de noutati. Prima ar fi revenirea la votul pe lista de partid. In acelasi timp, a fost introdus votul prin corespondenta, care ii ajuta pe romanii de peste hotare sa isi exercite acest drept constitutional.

In tara, in schimb, scrutinul va fi atent supravegheat, in cele peste 18.000 de sectii, prin asa-numitul Sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot.

Atentie! Puteti vota doar in localitatea de domiciliu, la sectia la care sunteti arondat. In cele mai multe cazuri, veti merge in acelasi loc in care ati ati ales primarul, in vara. Este obligatoriu sa nu va uitati acasa buletinul sau cartea de identitate.

In sectie, un operator de calculator, dotat cu o tableta conectata la internet, va va scana actul de identitate, apoi veti semna in listele electorale permanente. Veti primi o stampila si doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, celalalt – pentru Senat.

Puneti stampila pe partidul sau candidatul independent pentru cele doua camere ale Parlamentului. La final, veti preda stampila si veti parasi sectia, dupa ce va recuperati actul de indentitate.

Nu incercati sa votati de mai multe ori, pentru ca tentativa de vot multiplu este pedepsita cu inchisoarea de la trei luni la un an si jumatate. Trebuie ca stiti ca, la finalul zilei de votare, procesul de numarare a buletinelor si intocmirea proceselor verbale vor fi filmate, astfel incat sa nu exista suspiciuni de frauda.

Iar noutatea absoluta a acestui scrutin va fi votul prin corespondenta. Aproximativ 9.000 de romani imprastiati in toate colturile lumii au ales sa voteze de acasa si sa trimita in tzara plicul sigilat, prin posta.

Peste 2000 de voturi au ajuns in tara, iar celelalte vor ajunge pana cel tarziu vineri, la ora 7.00 dimineata.

Cum puteti afla la ce sectie de votare sunteti arondat?

Accesati www.registrulelectoral.ro si introduceti datele personale solicitate pentru a afla sectia de votare la care ati fost arondati, inclusiv adresa acesteia.

Care este programul de votare?

-► Votarea se desfasoara duminica, 11 decembrie 2016, intre orele 7.00 si 21.00.
-► La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului sectiei de vot.
-► Alegatorilor care la ora 21.00 se afla in sala unde se voteaza li se permite sa isi exercite dreptul de vot.

Cati deputati si senatori vor fi alesi la alegerile parlamentare din anul 2016?

-► in circumscriptiile electorale din tara vor fi alesi 308 deputati si 134 de senatori.
-► in Circumscriptia electorala nr. 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii vor fi alesi 2 senatori si 4 deputati.

Citește mai multe pe știrileprotv.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share