Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

GREENPEACE spune STOP exproprierilor abuzive pentru cariere miniere

greenpeace

Satul Runcurel din județul Gorj dispare pentru extinderea unei cariere de cărbune. Printr-o hotărâre a guvernului, Complexul Energetic Oltenia îi poate expropria pe oamenii din Runcurel în schimbul unor despăgubiri injuste, se arată într-un comunicat de presa Greenpeace Romania.

București, 29 noiembrie 2016 – Complexul Energetic Oltenia consideră obținerea hotărârii de guvern o reușită, prin care se obțin reduceri semnificative ale cheltuielilor. Greenpeace și Bankwatch au lansat o petiție online prin care cer Prim-ministrului Dacian Cioloș anularea HG 960/09.12.2015 referitoare la proiectul „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.
Gheorghe Merei (foto) este unul dintre locuitorii care nu își doresc să se mute. Hotărârea de Guvern care permite exproprierea îl poate lăsa pe drumuri. Compania beneficiară i-a luat pajiștea, iar acum nu mai are cu ce-și hrăni animalele, apa nu mai ajunge în fântâna sa, iar dacă pe perioada iernii fântânile au apă, aceasta provine de la zăpada înghețată și nu este potabilă.  

Guvernul a adoptat în decembrie 2015 o hotărâre potrivit căreia extinderea carierei de lignit Jilț Nord pe teritoriul comunei Mătăsari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publică. Exproprierile au început în luna decembrie, notificările transmise celor 134 de gospodării în preajma Crăciunului indicând compensarea terenurilor pe care localnicii le dețin la preț unic pe metru pătrat (aproximativ 1 Euro), indiferent dacă terenurile sunt intravilane sau agricole, fără a oferi vreo compensare pentru locuințe, livezi etc. Localnicii nu au putut avea un dialog deschis cu Complexul sau cu primarul localității, care trebuie să stabilească drepturile de proprietate ale acestora pentru a ști cu exactitate pentru ce pot cere compensații.

Astfel, dreptul la demnitate și dreptul de proprietate, drepturi fundamentale garantate de statul român, au fost încălcate în mod abuziv de către Complexul Energetic Oltenia cu permisiunea Guvernului. În plus, banii pentru aceste exproprieri nu sunt oferiți de compania beneficiară, ci provin de la plătitorii români de taxe, inclusiv de la locuitorii satului Runcurel care vor fi evacuați. HG 960/09.12.2015 scutește Complexul Energetic Oltenia de la plata acestor exproprieri, banii fiind alocați de la bugetul de stat – o formă mascată de sprijin financiar.

Mai mult de atât, într-un interviu acordat recent publicației Gorj Exclusiv, Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că “prin diligenţele făcute de reprezentanţii companiei, s-a reuşit obţinerea unei hotărâri de guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere în vederea deblocării activităţii carierelor miniere care ne va permite reduceri de cheltuieli semnificative faţă de cererile exagerate ale familiilor care au proprietăţi în faţă excavatoarelor“.

Acest tratament privilegiat acordat unei companii de către stat, în defavoarea contribuabililor, nu este unul pe care să îl aprobăm. Astfel, Greenpeace România s-a alăturat locuitorilor din Runcurel și a inițiat o petiție prin care cere Prim-ministrului Dacian Cioloș să nu pună interesele unei companii mai presus de dreptul la un trai decent al locuitorilor.

Ionuț Apostol, director campanii Greenpeace România: “Guvernul permite unei companii, la inițiativa acesteia, să încalce într-un mod abuziv dreptul la demnitate și dreptul de proprietate ale locuitorilor din satul Runcurel, care ne-au cerut ajutorul. Suntem alături de ei pentru împiedicarea exproprierilor abuzive în vederea extinderii carierelor de lignit.

Petiția este disponibilă la următorul link: http://facem.de-clic.ro/runcurel

Distribuie acest articol Oficial Media
Share