Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Grupul de lucru România-SUA pentru discuții bilaterale de Stat Major

Ministerul Apărării Naționale a găzduit, în zilele de 3 și 4 mai, o nouă ediție a Grupului de lucru România-Statele Unite ale Americii pentru discuții bilaterale de Stat Major și, în premieră, o masa rotundă cu Republica Moldova privind asistența pentru securitate.

Scopul principal al reuniunii a fost cooperarea în domeniul securității, sprijinul acordat Aliaților și partenerilor, cât și pentru a deschide calea spre continuarea cooperării militare. Discuțiile au fost găzduite de generalul de brigadă Mihail Iancu, locțiitor al șefului Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, delegația Comandamentului European al SUA (USEUCOM) fiind condusă de general de brigadă Edward Vaughan, adjunctul directorului pentru planuri, strategie și capabilități al Comandamentului European al SUA. “Parteneriatul strategic România-SUA este excelent și suntem pregătiți să extindem abordarea noastră colaborativă pentru a asigura securitatea în regiunea Mării Negre”, a declarat generalul de brigadă Mihail  Iancu.

“Forțele armate române sunt un aliat strategic în prima linie și un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre”, a transmis gl.bg. Edward  Vaughan. România găzduiește atât forțe ale SUA, cât și ale NATO, în cadrul unui efort mai amplu de sporire a numărului și a capabilităților forțelor de rotație pentru a descuraja și apăra împotriva agresiunii ruse. În plus, România va găzdui una dintre componentele de antrenament importante în cadrul exercițiului Defender, un exercițiu cu o durată de două luni, axat pe desfășurarea strategică a forțelor staționate ale SUA, angajarea stocurilor prepoziționate ale Armatei și interoperabilitatea cu aliații și partenerii europeni. În a doua zi a programului, delegația română și cea americană au avut discuții trilaterale cu reprezentanți din Republica Moldova privind teme de strategie, planificare și modernizare a apărării. Participanții au convenit ca acest forum să devină recurent. “Suntem încântați să participăm la întâlnirea inaugurală a mesei rotunde de Asistență pentru Securitatea a Republica Moldova, condusă de România”, a concluzionat  generalul de brigadă E. Vaughan. Iar luna viitoare, România și Comandamentul European al SUA vor găzdui împreună,   Conferința Șefilor de Stat Major din Europa Centrală, care va avea loc la București, pe 9 iunie 2023.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share