Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Guvernul Cîțu mai aplică o lovitură seniorilor noștri tăindu-le din serviciile de sănătate în plină pandemie

 Noile norme ale Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sunt de-a dreptul șocante. Medicii de familie  sunt revoltați și trag atenția că punctajul acordat pentru tratarea persoanelor de peste 60 de ani a scăzut, în condițiile în care acești pacienți au cele mai mari probleme de sănătate. Totodată, noile reglementări fac o economie drastică la fondul pentru analize de laborator, fapt care face imposibilă prevenția. 

”Asociația Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) solicită ferm și fără echivoc prelungirea actualului Contract Cadru până la 31.12.2021 pentru a permite finalizarea unor negocieri reale între Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la viitorul Contract Cadru.  Medicina de familie funcționează ca rețea de asistență medicală primară în relație cu sistemul de asigurări de sănătate conform unui contract cadru care reglementează serviciile decontabile și valoarea acestora, în baza unor norme specifice elaborate periodic. În mod repetat, medicii de familie au solicitat atenție și implicare din partea decidenților pentru reglementări corecte referitoare la renunțarea la birocrație, independența profesională, finanțare și asigurarea accesului pacienților la serviciile prevăzue în contract. Răspunsul autorităților a fost invariabil nesatisfăcător pentru profesioniștii din sănătate și dezavantajos pentru asigurați. În acest ultim an, din cauza pandemiei, medicii de familie au fost rezervați în revendicări, considerând că perioada extrem de dificilă prin care trece întregul sistem de sănătate nu este cel mai potrivit moment pentru o parte dintre schimbările pe care ei le clamează de ani de zile și ținând cont de faptul că prioritatea este protejarea populației, asigurandu-i însă asistența medicală esențială. Surpriza a venit de la decidenți, care au lansat un proiect de norme de aplicare a Contractului Cadru cu reglementări diferite față de cele astăzi în vigoare. Schimbările au apărut în baza unor consultări și negocieri mimate și nefinalizate și nu sunt, cu certitudine, în avantajul medicilor sau al pacienților.

Dacă în actualele condiții de criză economică și socială, unui singur medic de familie i se reduc veniturile, atunci schimbările propuse de CNAS nu sunt bune. Dacă li se reduc veniturile la mult mai mulți, atunci schimbările propuse sunt greșite de-a dreptul. Finanțarea, în principiu a rămas aceeași – nu s-au modificat sumele și procente generale de finanțare. Normele noi însă, determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască. Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute și se pune accent pe servicii preventive doar în mod declarativ, fără să se asigure finanțarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat. În plus, se introduc servicii adiționale noi, care vor fi însă decontate din bugetul serviciilor curente, ceea ce creează inechități în finanțare.

Este de neînțeles cum decidenții aleg să reorganizeze acum sistemul de asistență medicală primară, în condițiile în care finanțarea stagnează, dar mai ales în contextul pandemic, în care medicii de familie își concentrează efortul de a menține active serviciile de care depinde siguranța pacienților și stabilitatea cabinetelor de medicina de familie.

Aceste aspecte se suprapun unei stări de spirit de extremă iritare datorată disproporției uriașe între activitatea depusă de medicii de familie și lipsa de recunoaștere din partea autorităților pentru medicina de familie, specialitate medicală lipsită de orice sprijin și profund nedreptățită în pandemie.

Amintim decidenților că riscul de deces din cauza COVID-19 în cadrul medicilor de familie este semnificativ mai mare decât în populația generală și că mai mult de 50 de medici de familie au fost victime ale acestei boli în România. Amintim și că singura ramură medicală care acoperă zona rurală este medicina de familie – așa precară cum este – și că absența oricărei strategii coerente pe termen scurt și lung în condițiile depopulării medicale,  va expune unor riscuri incalculabile cetațenii țării. Noi, medicii de familie, am cerut RESPECT și nu ni s-a acordat. Am cerut DEBIROCRATIZARE și nu am obținut. Am cerut FINANȚARE și nu ni s-a alocat. Mai mult de atât, un număr semnificativ dintre colegi vor avea venituri mai mici conform modificărilor propuse de CNAS, deși se clamează peste tot că veniturile medicilor nu vor scădea în perioada următoare. Practic, în plină criză pandemică, decidenții naționali ai sistemului de sănătate destabilizează medicina primară. În consecință, sunt necesare consultări autentice și nu așa cum au fost până acum, pentru stabilirea unor norme de aplicare a contractului cadru adaptate momentului, riscurilor specifice pandemiei și solicitărilor istorice – respect, finanțare, debirocratizare și independență profesională. Singura soluție viabilă în acest moment este renunțarea, până vom reveni la normalitate, la modificări propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate” se arată și în comunicatul emis de SNMF.

În loc să le asigure prevenție și tratament, guvernanții caută să îi lovească și mai rău pe vârstnici.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share