10/05/2021

ORIZONT EUROPA va sprijini cercetătorii europeni

Eurodeputații au votat programul ”ORIZONT EUROPA” , programul pentru cercetare și inovare (2021-2027) care  va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii și industria sa să decarbonizeze și să inoveze.

Programul de cercetare asigură finanțarea pe termen scurt și lung a cercetării și inovării legate de provocările globale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea și pandemia de coronavirus. Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare. El va susține și IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare și include o sumă suplimentară de 1 miliard EUR, asigurată de Parlament, pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare. Programul a fost deja pus în aplicare cu titlu provizoriu de Comisia Europeană de la 1 ianuarie 2021. Eurodeputații au aprobat  textul acordului cu Consiliul privind programul Orizont Europa cu 677 de voturi pentru, 5 împotrivă și 17 abțineri și programul specific de punere în aplicare a acestuia cu 661 de voturi pentru, cinci împotrivă și 33 abțineri.

” Orizont Europa va pregăti Uniunea Europeană pentru viitor prin sprijinirea sistemelor de sănătate, a decarbonizării industriei și a inovării. Programul va sprijini, de asemenea, cercetătorii europeni. O investiție ambițioasă în cercetare și inovare va ajuta Uniunea să abordeze cu succes viitoarele provocări”, spus Dan Nica (S&D, România), raportorul pentru Regulamentul de instituire a programului-cadru Orizont Europa.

Programul Orizont Europa va avea un buget total de 95,5 miliarde EUR, cu 5,4 miliarde EUR din planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU), și include o majorare suplimentară de 4 miliarde EUR din cadrul financiar multianual al UE (CFM).

Programul Orizont Europa are trei piloni:

• Pilonul privind Excelența științifică va susține proiectele de cercetare de frontieră dezvoltate și conduse chiar de cercetători prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Prin acest pilon vor fi finanțate bursele și schimburile de experiență pentru cercetători prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se vor face investiții în infrastructura de cercetare.

• Pilonul privind Provocările globale și competitivitatea industrială europeană va sprijini în mod direct cercetarea legată de schimbările de la nivelul societății, precum și de capacitățile tehnologice și industriale. Cu ajutorul acestui pilon se vor stabili aspectele pe care se vor concentra misiunile de cercetare de la nivelul întregii Uniuni Europene. Pilonul include și activități desfășurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC). Obiectivul centrului este a de susține factorii decizionali de la nivelul Uniunii și de la nivel național și de a le pune la dispoziție date științifice independente și asistență tehnică.

• Pilonul privind Europa inovatoare vine să transforme Europa într-un lider în domeniul inovării creatoare de piețe. Un alt obiectiv al acestui pilon este de a consolida și mai mult Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și de a stimula, astfel, integrarea companiilor din acest sector, a cercetării, a învățământului superior și a antreprenoriatului.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share