Guvernul nemulțumește angajații din Sănătate și Asistență socială!

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2023. Aceasta prevede ca începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează cu 10% cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare lunară față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, pentru personalul plătit din fonduri publice dar și menținerea cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022,ceea ce a dus la nemulțumirea angajaților din sistemul sanitar.

Sunt justificate nemulțumirile noastre, ne doream aplicarea în totalitate a  Legii salarizării bugetare! prin Ordonanța de Urgență 168/2022  guvernanții adâncesc și mai mult inechitățile salariale din sistemul sanitar și asistență socială.

Mărirea cu 10 % a salariilor de bază prevăzută de această ordonanță nu acoperă în totalitate creșterea ratei inflației care a crescut la 15,9% iar costul vieții s-a dublat. Conform acestui act normativ această majorare se va aplica doar angajaților care nu au ajuns cu salariile la nivelul anului 2022”  ne explică Corneliu Stănică – președinte SANITAS DÂMBOVIȚA.

Federația Sanitas a solicitat în nenumărate rânduri:

– acordarea sporului pentru condiții de muncă deosebite, procentual din salariul de bază aflat în plată;

– calcularea și acordarea celorlalte sporuri – de tură, de noapte, sporul pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, conform reglementărilor în vigoare, procentual, în funcție de salariul de bază din 2022;

-calcularea indemnizației de hrană în funcție de salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Având în vedere că cele mai multe categorii de angajați din Sănătate și Asistență socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creșteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei și 300 de lei, iar altele nu au mai beneficiat de nicio creștere salarială din ianuarie 2018, Consiliul Național al Federației SANITAS întrunit în data de 15 12 2022 a solicitat Guvernului, creșterea veniturilor pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și din Asistență socială cu o valoare procentuală cel puțin egală cu rata anuală a inflației.

Comunicat de presă

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share