Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Guvernul sprijină sectorul agricol, industria alimentară și fermierii

Guvernul a adoptat  mai multe acte normative pentru susținerea sectorului agricol și a industriei alimentare.  Acest pachet normativ a fost menționat și de către premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Beneficiarii direct vizaţi sunt agricultorii români și industria alimentară națională, dar, evident, beneficiarii de fapt,  sunt consumatorii români .

ANEXE investalim

” Au  fost adoptate trei acte normative, hotărâri de guvern, în sprijinul fermierilor români și a producției românești. Primul act se referă la un sprijin de urgență pe care îl acordăm fermierilor din sectorul vegetal, care au avut mari dificultăți în valorificarea producției obținute în anul 2022, în contextul războiului din Ucraina, din cauza importurilor de cereale.

Sprijinul pe care îl acordăm este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului 2022, în lucrările agricole.

De acest sprijin beneficiază toți producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru cel puțin un hectar cultivat de porumb, orz, floarea-soarelui și rapiță. Grantul se stabilește la un cuantum de 78 de litri de carburant per hectar. Este pentru prima dată când acordăm un astfel de sprijin, pe motorina folosită în agricultură pentru toți fermierii, indiferent de forma de organizare.

În total, de acest sprijin vor beneficia peste 360.000 de fermieri. Bugetul total pentru această schemă de ajutor de stat este de aproximativ 305 milioane lei.

Banii se asigură atât din fonduri europene, din fondul de sprijin în contextul Ucraina, cât și din bugetul național. Mai exact, fonduri europene sunt cele 29,7 milioane euro acordate de Comisia Europeană României, pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, iar restul de 31,9 milioane euro vin din bugetul național.

În plus, prin adoptarea acestui act normativ, o parte importantă dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 lei pe litru de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului.

A mai  fost adoptată o hotărâre de guvern privind continuarea și îmbunătățirea programului de sprijin a producției de legume în spații protejate, cunoscut sub denumirea de Programul Tomata.

În primul rând, hotărârea include suplimentarea bugetului pentru tomatele din ciclul 1, cu aproximativ 65 milioane lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producția de tomate din ciclul 1.

Bugetul crește, așadar, de la 292,9 milioane lei la 327,9 milioane lei. Avem și un număr record de beneficiari înscriși în program în acest an, aproape 22.088 beneficiari. Prin această decizie, aprobăm beneficiarii eligibili din Programul Tomata și vom sprijini cu suma de 3.000 euro pentru mia de metri pătraţi cultivați cu tomate în spații protejate.

De asemenea, prin acest act normativ asigurăm și finanțarea pentru fermierii ce se vor înscrie în programul pentru 2023-2024 și vor primi 1.000 euro pe mia de metri pătraţi cultivați cu tomate, ardei, castraveți, fasole verde, salată, spanac și ceapă verde.

Condițiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ nu au fost modificate față de anul trebuie anterior și vor fi detaliate într-un comunicat de presă; nu insist asupra lor în acest moment. Fac însă precizarea că, în actul normativ, am stabilit ca perioadă de valorificare a producției să fie 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, astfel încât,  să asigurăm prezența pe piața legumelor românești cât mai mult timp și să oferim fermierilor timp suficient să-și valorifice producția.

Bugetul pentru asigurarea finanțării pentru beneficiarii programului, ce se va derula în perioada 2023-2024, este de aproximativ 110 milioane lei.

Vreau să subliniez că Programul Tomata se dovedește unul de succes și o să vă prezint și câteva cifre în acest sens. De la debutul programului, în 2017, și până în prezent, avem aproximativ 114.000 de fermieri beneficiari ai programului, care au primit un sprijin cumulate aproape 1,4 miliarde lei.

Consumul de tomate a crescut cu 18%, de la 38,3 kg per cap de locuitor per an în 2016, la 45,1 per locuitor pe cap în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS.

Producția internă a crescut cu 20% în timp ce importurile au crescut, în aceeași perioadă, cu doar 9%. Exportul de tomate românești a crescut de aproape patru ori. Ca ministru al agriculturii, consider că este momentul să venim cu o completare pentru acest program, care să asigure prezența pe piață a legumelor românești tot timpul anului, astfel încât,  să diminuăm cât mai mult importurile.

Avem 170 de milioane de euro alocate prin Planul național strategic pentru modernizarea serelor și spațiilor protejate, astfel încât,  fermierii să poată investi în sistemele de încălzire.

Lucrăm deja la ghidurile necesare pentru implementarea acestui sprijin, astfel încât,  acestea să fie lansate până la finalul lunii octombrie.

Guvernul a adoptat o hotărâre de guvern privind procedura de implementare a Programului Investalim

În acest act normative, sunt detaliate modalitatea de acordare a sprijinului de stat, condiții generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi și calitativi ai investiției, criteriile de stabilire a punctajului pentru întreprinderile solicitate, precum și regulile privind menținerea investiției finanțate.

Prin Programul Investalim creștem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și apoi să fim nevoiți să importăm produse alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români.

Bugetul Programului Investalim este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Asta înseamnă aproximativ 148 de milioane de euro anual.

Domeniile care prin această schemă vor fi construite unități de procesare sunt exact cele care în România acum înregistrează un deficit comercial: prelucrarea și conservarea cărnii, industria peștelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe și legume, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii și fabricarea zahărului. Intrăm în linie dreaptă cu acest program extrem de important pentru producția românească, iar până la jumătatea lunii octombrie se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor” a transmis ministrul Agriculturii Florin Barbu.

Iar  data de 6 septembrie 2023, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 359/2023 pentru aprobarea cantităţilor de motorină aferente perioadei 1 aprilie 2023 – 30 iunie 2023, determinate la plată şi nedecontate de către APIA, ce beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare. Valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 172.005.306,00 lei

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share