Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Hamlet la naționalul craiovean

Vineri, 21 aprilie 2023, la Teatrul Național din Craiova, Naționalul timișorean va prezenta spectacolul HAMLET după William Shakespeare în cadrul evenimentului internațional „Poduri de teatru”.

Organizatorii au ținut ca, în spiritul tematicii festivalului, să construiască un pod teatral către Capitala Europeană a Culturii – Timișoara 2023. Astfel, după cum se precizează în programul evenimentului, spectacolul a fost selecționat pentru simbolistica sa, considerând că, în anul CEaC – Timișoara 2023, Teatrul Național din Timișoara reprezintă cel mai bine principiile și programul Capitalelor Europene ale Culturii, prin demersul său, asumat și susținut timp de peste un deceniu, de a participa activ la construirea comunității, a societății în datele umanismului, ale civilizației înalte și ale creativității.
Spectacolul HAMLET, în viziunea artistică a regizoarei Ada Lupu Hausvater și în traducerea remix a dramaturgului Peca Ștefan, recuperează în termenii și în provocările prezentului una dintre cele mai profunde creații ale umanității, piesa HAMLET a inegalabilului William Shakespeare. Hamlet trăiește și moare printre noi. Evoluția, șansa umanității se construiește pe aparenta înfrângere a tuturor acelor Hamlet pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă.
Prezența în cadrul festivalului organizat de Teatrul Național din Craiova deschide un drum nou acestui spectacol atât de iubit de public, alături de bine-cunoscutul actor Claudiu Bleonț, în rolul Fantomei – „Danezul regal”, după cum îl numește Hamlet.
În rolul lui Hamlet evoluează carismaticul actor Matei Chioariu, care, împreună cu Claudiu Bleonț, traversează destinul acestui personaj însoțit de unii dintre cei mai apreciați actori ai trupei Teatrului Național din Timișoara: Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionuț Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean și Claudiu Dogaru.
Universul sonor al acestui spectacol hipnotic aparține celebrei trupe Subcarpați, implicată în crearea acestui spectacol alături de scenografa Iuliana Vîlsan, de muzicianul Ioan Uțu Pascu (sound design) și de KOTKIvisuals, realizator al conceptului video.
„Poduri de teatru” este un eveniment internațional organizat de Teatrul Național din Craiova și Fundația Shakespeare sub egida Festivalului Shakespeare, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la apariția ediției First Folio 1623 a „Operelor Complete” ale lui William Shakespeare și a 50 de ani de la inaugurarea actualei clădiri a teatrului.
Publicul din Timișoara are ocazia de a revedea spectacolul HAMLET pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din Timișoara joi, 27 aprilie și vineri, 28 aprilie 2023, de la ora 18. Biletele s-au pus în vânzare pe www.tntm.ro și la Agenția „Mărășești” a Naționalului timișorean (orar marți – duminică, orele 11-19).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share