Ursul brun este o veritabilă comoară a faunei din Carpați. Prezența lui dovedește un echilibru natural în pădurile României și este semnul unui ecosistem viabil și sănătos.
Cea mai mare parte din aportul de hrană este format din vegetale, ciuperci, fructe de pădure și rădăcini suculete. Ursul nu va refuza însă să devoreze carcasa unui animal, uneori poate mânca resturile ierbivorelor vânate de lup sau râs și poate cu ușurință să prindă rozătoare, inclusiv iepuri, și mănâncă cu plăcere orice fel de ouă.
Este deci foarte important de știut că ursul nu are nevoie de hrana pe care o poate primi sau lua de la oameni. Organismul și adaptarea la mediu, plus oferta de hrană din pădure este îndestulătoare pentru el.
În zonele frecventate de oameni, ursul devine dependent de hrana pe care o obține fără efort. De fiecare dată când va primi mâncare de la oameni, comportamentul de „cerșetor” se va accentua, iar în final va deveni dominant. Un alt element nefast care duce la pierderea autonomiei este natura alimentelor pe care le primește. Ursul nu ar trebui să mănânce pâine, biscuiți, pufuleți, chipsuri și nici resturi de vegetale, carne gătită sau dulciuri. Gustul bun al acestora contribuie major la formarea noilor deprinderi, iar ursul se va îndepărta de pădure și de stilul normal de viață și va alege să trăiască printre oameni, ceea ce va duce la inevitabile conflicte.
Omul face un rău major ursului pe care-l ademenește cu hrană fie pentru a fi imortalizat într-o poză „eveniment” pentru rețelele sociale, fie că este „întreținut” conștient de proprietarii de pensiuni, care tolerează accesul ursului la resturi alimentare, ca să fie o atracție în plus pentru turiști.
Nu întâmplător prezența urșilor cerșetori este un fapt comun în zonele turistice cum sunt Transfăgărășanul, Valea Prahovei, dar și cele din județele Vrancea, Neamț și Suceava, ca să amintim doar pe cele mai des pomeninte de mass-media, pentru evenimente unde ursul carpatin este personajul principal.
Acum, pe Transfăgărășan au fost montate primele panouri de avertizare.
”Prin aceste panouri, participanţii la trafic sunt înştiinţaţi că hrănirea urşilor cerşetori este interzisă, dar şi periculoasă. În prezent, cei care hrănesc urşii riscă amendă de până la 1.500 de lei, dar, dacă o plătesc în 48 de ore, nu scot din buzunar mai mult de 200 de lei, de aceea, pentru a descuraja și mai mult această practică, luăm în calcul modificarea legislaţiei, astfel încât cei care nu respectă legea să fie amendaţi mult mai drastic. Vizitele urşilor cerşetori pe Transfăgărăşan au devenit deja o problemă gravă, nu doar pentru că sunt o ameninţare pentru turiştii care aleg să-i hrănească, ci şi pentru traficul rutier” a precizat ministrul Mircea Fechet.
O altă măsură care previne interacțiunea cu urșii pe Transfăgărășan este relocarea acestora
Prefectura Argeș a început acest proces de pe 11 septembrie, primele animale capturate urmând a fi o ursoaică agresivă și puiul ei, ce vor ajunge în Sanctuarul de la Zărnești.
„Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la Sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Cred că și șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru. Să nu uităm că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte!” a mai adăugat Mircea Fechet.
ȘTIAȚI CĂ?
În mod normal, urșii fac tot posibilul să evite contactul cu oameni și nu intră în ariile locuite decât dacă sunt atrași acolo de ceva.
Persoanele ce trăiesc în apropierea teritoriilor locuite de ursi trebuie să se asigure că aceștia nu au acces la gunoi sau mâncare pe stradă.
Orice interacțiune între un om și un animal sălbatic e riscantă.
Daca ursul va reacționa violent, atunci șansele sale de supraviețuire scad considerabil. Daca ursul nu poate fi relocat și învățat să nu mai caute hrana din partea oamenilor, atunci va fi împuscat.
Un mamifer excepțional
Ursul este un mamifer impresionat. Musculatura este foarte puternică și-i permite să alerge mai repede decât un cal, se poate cățăra ca o pisică, își poate utiliza cu abilitate membrele din față, se ridică fără efort pe picioarele din spate. Mai mult, are o capacitate excepțională de adaptare, dar și prin una senzorială cu totul remarcabilă.
Văzul, auzul și mirosul sunt excelente. Aude vocea umană de la 300 de metri și-i simte mirosul și la 40 de ore după ce acesta a trecut. Simțul olfactiv al ursului este arma secretă vitală pentru apărare și atac și calea prin care poate depista surse de hrană. Și știe exact și ce va mânca, doar după miros.
Un proverb american descrie perfect această capacitate olfactivă superioară și spune: „Un ac de pin a căzut în pădure. Vulturul l-a văzut, căprioara l-a auzit și ursul l-a mirosit”.
sursa: transfagarasan.travel
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 57-a, 2024
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Claudia Gilia numărul doi pentru Senat. Prefectul de Dâmbovița va demisiona
Carmen Holban a fost nominalizată de PSD Dâmbovița pentru un nou mandat de deputat
O sportivă de 26 de ani a fost găsită spânzurată în apartamentul său din Târgoviște