Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Rețea criminală de contrabandă cu migranți destructurată de EUROPOL

La 19 septembrie, autoritățile bulgare, sprijinite de Europol, au desființat o rețea criminală de contrabandă cu migranți din Turcia prin Bulgaria și Serbia către vestul Europei de Sud. Ancheta, care implică autoritățile grecești și române, a fost efectuată în cadrul unui grup operațional regional înființat pentru a investiga rețelele de trafic de migranți care folosesc Bulgaria ca țară de tranzit. Ziua de acțiune a dus la opt arestări,  sechestrări de documente, caiete de contabilitate, etc. Un cetățean român găsit în timpul perchezițiilor a fost identificat drept persoană căutată de Austria.

Ancheta a fost inițiată la începutul anului 2023 când autoritățile bulgare au găsit migranți introduși ilegal prin această rețea. Până în prezent, autoritățile naționale au depistat 15 incidente de contrabandă. Rețeaua de contrabandă ar fi facilitat mișcările secundare ilegale a peste 700 de migranți ilegali către alte părți ale UE.

Conducătorii suspectați, preponderent cetățeni sirieni, au coordonat activitățile de contrabandă, menținând în același timp contacte cu contrabandiști și hawaladari din Turcia și Grecia, precum și în alte țări de-a lungul rutei de contrabandă. Suspecții au facilitat transportul migranților de la granița turco-bulgară la locurile de cazare din regiunea Sofia. După o scurtă ședere acolo, au fost transportați în continuare la granița bulgaro-sârbă.

Migranții au trebuit să depună între 3 000 și 5 000 EUR în birourile Hawala înainte de a merge la graniță.

Ajunși pe teritoriul bulgar, migranții au fost preluați de șoferi de naționalitate bulgară, română și siriană, care i-au transportat la locurile de cazare din Sofia. Pentru transport, rețeaua de contrabandă a folosit diferite vehicule, cum ar fi mașini, camionete și chiar camioane.

Într-un caz, suspecții au transportat 150 de migranți într-un camion. Infractorii folosesc acest modus operandi pentru a-și maximiza profiturile atunci când cererea de servicii de contrabandă este mare. În acest caz particular, șoferii au transportat migranții în timp ce conduceau cu viteză mare, pentru a scăpa de controalele poliției. Acest modus operandi periculos pune viața migranților și a trecătorilor în mare pericol.

A fost efectuată o analiză operațională extinsă pentru a identifica diferitele ținte și a mapa activitățillor criminale. Europol a reunit, de asemenea, diferitele țări implicate pentru a se pregăti în comun pentru faza finală a investigației.

Doi experți Europol desfășurați la Sofia în cadrul grupului operațional regional au fost la fața locului în cursul zilei de acțiune, ajutând autoritățile de aplicare a legii să efectueze verificări încrucișate în timp real cu bazele de date ale Europol.

La fața locului au fost dislocați polițiști din cadrul Poliției Elene, Poliției de Frontieră Române și Poliției Române (Serviciul de Combatere a Crimei Organizate) pentru a sprijini măsurile de anchetă.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share