I GRADINI DI ZOE – gradina aristocrată din inima TRANSILVANIEI

În micul sat Banpotoc, din comuna Hărău, un italian îndrăgostit de plaiurile hunedorene, Giovanni Salvatelli, a creat un adevărat colţ de rai: „I Giardini di Zoe”. Italianul a muncit 17 ani la această grădină aristocratică, ce poartă numele nepoatei sale, fără vreun sprjin al specialiştilor peisagişti, reuşind să clădească o oază de linişte şi frumuseţe, cum puţine sunt în România.
„I Giardini di Zoe” se întinde pe 3,5 hectare (7 hectare împreună cu pepiniera) şi cuprinde cîteva mii de specii de plante, decoruri şi ornamente din piatră, fântâni arteziene, cupole de gard viu, alei cu trepte de travertin şi labirinturi verzi. Multe dintre obiectele de decor au fost aduse din Italia şi restaurate aici,  de un meşteşugar local.
Administratorul Ramona Morar povesteşte: „A luat naştere ca şi un joc şi s-a jucat în fiecare zi. Şi-a dorit să rămână ceva generaţiilor următoare, inclusiv nepoatei lui, care are 6 ani, motiv pentru care a numit această proprietate I giardini di Zoe.” Adevărata provocare, poveşteşte Ramona Morar, a venit din cauza climei și a solului de aici, cu totul diferite față de Italia, din acest motiv trebuind să se adapteze și să găsească diverse plante care să poată supraviețui aici, inclusiv peste iarnă, dar în același timp să arate la fel ca plantele ce decorează grădinile italienești, un exemplu fiind chiparoşii care au fost înlocuiţi cu ienuperi.
I Giardini di Zoe este un o colţ spectaculos de Italie, în mijlocul Transilvaniei, puţin cunoscut chiar şi de către locuitorii judeţului.
PROGRAMUL DE VIZITARE ESTE:
Vineri : 9 -20.00
Sambata : 9 -20.00
Duminica : 9 – 20.00
Luni : 9 – 18.00
Marti: 9 – 18.00
Miercuri : 9 – 18.00
Joi: 9 – 18.00
Prețul  unui bilet este de 10 lei.
https://igiardinidizoe.ro/wp-content/uploads/2020/02/I-Giardini-di-Zoe.mp4
La nivel simbolic, grădinile italianului Salvatelli, care a ales Banpotoc pentru un proiect de suflet, sunt o nouă mărturie a faptului că Hunedoara este un colţ de rai, pentru străinii care aleg să ne viziteze şi apoi rămân aici, atraşi de natură şi de oamenii locurilor. I Giardini di Zoe sunt situate la opt km de Hunedoara.
https://youtu.be/0AEzLGZGqLw
Distribuie acest articol Oficial Media
Share