Iarna, zmeii devin cruci!!! - sfaturi utile pentru iubitorii muntelui - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Iarna, zmeii devin cruci!!! – sfaturi utile pentru iubitorii muntelui

Unul dintre cei care cutreieră munții, Mircea Criste într-o postare publică,  face un apel către cei care iubesc muntele și doresc să-l parcurgă iarna, să respecte minime reguli de protecție. Textul unul plin de umor, dar și  de povețe,  ar trebui să fie luat în seamă și de cei care se numesc ” ghizi montani„ și chiar trage un semnal de alarmă în ceea ce privește deplasarea iarna, în munți, care nu se face pe traseele valabile vara, abordarea fiind diferită!
”Vă spun câteva noțiuni generale valabile în condiții de iarnă!
Dacă vara o plimbare pe crestele carpatine se încadrează în categoria drumeție-turism, iarna înseamnă alpinism, ce necesită echipament adecvat și cunoștințe pe măsură! Ăștia care recomandați gheruțele (și care sunteți și grei de cap) rămâneți la cabană, sub 1400-1600m altitudine și nu mai propovăduiți gheruțele celor cărora le luați bani! Pentru că ei săracii , habar nu au cum e sus, și cu gândul că poți și cu gheruțe, că așa au auzit de la voi, devin victimele perfecte (și rămâneți în banca voastră că deschid cutia Pandorei cu nume și prenume și situații)!
Ca să nu mai comentați aiurea, DA, până la cabană puteți urca și în pantofi cu toc în față, dar aici e “diferența de nivel” între ce sunteți voi în esență, cât înțelegeți (ghizii ăștia făcuți pe bandă rulantă care nu știu să facă un nod, dar se dau experți! Aștept hate mult! ) și ceea ce tot incerc să spun clar în Limba Română legat de drumețiile pe timp de iarnă! Aici cer atenție maximă celor din ce în ce mai mulți, care se vor sus pe creste și care nu sunt pregătiți! Problema de fond e mult mai amplă și duce la haosul legislativ, de aici apariția multor așa numiți “ghizi montani” care nu au nicio legătură cu muntele și care se cred atotștiutori, dând sfaturi proaste multora! S-au dat și se dau licențe pe bandă rulantă, pentru bani, ceea ce a dus la situația actuală și la apariția “zmeului de munte”, ăla care are un tupeu câteodată… mortal! Doamne ferește, să se întâmple!
Nu există permisivitate iarna, nu există “merge și așa”! Nu merge! Dovada stă în multele cruci,  pe care le găsim peste tot,  pe sus!
“Mai sus de cabană” înseamnă încercarea de a ajunge pe creste, pornind de la 1500-1600 m altitudine! De aici pornesc discuția!
Pe zăpadă bună cu toate șansele de a ajunge sus, sau să știm când zăpada este rea și să întoarcem în siguranță!
Obligatoriu cu colțari (NU GHERUȚE ) și piolet, două unelte pe care trebuie să înveți înainte să le folosești, să ai câteva opriri în piolet la activ, eventual de la cineva avizat care să-ți explice tot procesul! Echipamentul trebuie să fie de bună calitate și complet, chiar dacă,  sunt situații în care nu vom folosi tot ce cărăm!
Nu renunți niciodată la echipamentul care-ți poate salva viața când situația se înrăutățește, piolet, colțari, primus, brichetă ferită de umezeală, ger, folie de supraviețuire, frontală și baterii de rezervă, telefon cu bateria plină și baterie externă, gps, hartă…
De asemenea geacă anti-vânt cu glugă, pantaloni groși care nu se udă de la zăpadă, parazăpezi, mănuși și supramănuși, căciulă, buf sau cagulă, o pufoaică…Sunt școli de iarnă în acest sens, sunt mulți instructori care te pot învăța tot ce trebuie să știi, cum și cu ce trebuie să te îmbraci, cum trebuie să mergi, cum este zăpada și cum s-o “citești”, câte straturi are, cât de veche este, duritate, aderența între straturi… cum și de ce trebuie să ai zeci de ore de exersat,  fiecare tehnică în parte, până înveți să le folosești, până îți intră în reflex! Unde există un cât de mic risc de avalanșă, se evită mersul în serpentine sau diagonală! Se merge matematic pe creste, pe muchii, se evită curba de nivel, cornișele…
Nu traversăm pante cu înclinație peste medie, iar dacă nu ai de “ales”, o faci cât mai sus, pe lângă stânci, călcând pe aceleași urme!
Legatul în coardă este la fel de important! Câți ghizișori știu să meargă în coardă, dacă ei săracii, habar n-au ce înseamnă un cabestan?!
Ce trebuie să înțeleagă mulți, este că problemele sunt la urcarea și coborârea din creastă!
Cel mai indicat, esențial chiar, este să mergi vara în recunoaștere și să privești abordarea în condiții de iarnă, să cunoști foarte bine toate variantele de traseu! În mare cam astea sunt noțiunile generale, probabil am omis câteva, ideea este alta și adresată în mod special, celor care nu au o experiență iarna pe munte! Acordarea unei atenții maxime la tot ce înseamnă o urcare pe munte în condiții de iarnă! Și,  niciodată să nu pleci,  fără să te interesezi cu câteva zile înainte de evoluția vremii! Un telefon către salvamont te poate scuti de surprize neplăcute pe care nu le poți lua în calcul! Să ne vedem voioși prin munți!”
Distribuie acest articol Oficial Media
Share