Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Imagini uluitoare: topirea ghetarilor va ridica nivelul marii cu 1,2 metri!

In timp ce schimbarile climatice afecteaza fiecare zona a planetei in feluri diferite, cea mai clara dovada a unei lumi aflate in curs de topire sunt imaginile ghetarilor aflati in proces de micsorare si ale disparitiei zapezii si a ghetii.

Oamenii de stiinta sunt foarte ingrijorati de felul in care pierderea dramatica a ghetii Antarcticii contribuie la ridicarea nivelului marii.

Cercetatorii au declarat luni ca straturile de gheata ale Antarcticii vestice se afla intr-o prabusire ireparabila, si ar putea ridica nivelul marii cu pana la 1,2 metri pana la sfarsitul secolului acestuia.

Retragerea rapida a ghetii Antarcticii vestice are un impact devastator asupra ghetii de pe tot globul. Cei mai multi ghetari s-au subtiat si s-au retras, pe parcursul ultimului secol. Unele dintre aceste schimbari sunt rezultatul dinamicii ghetii, insa valurile de apa calda venite din ocean si-au jucat rolul, facilitand topirea acestora.

Imaginile comparative arata schimbari semnificative , survenite in perioade de la luni de zile si pana la decenii.  Fotografiile fac parte din  seria “State of Flux”, prin care NASA documenteaza efectele temperaturilor crescande.

Matterhorn, unul dintre cele mai inalte varfuri din Europa, localizat in Alpii dintre Elvetia si Austria, aflat in continua eroziune datorita topirii ghetii de la varf:

 

 

Comparatia urmatoare intre doua poze ale ghetarului McCarty in sudul Alaskai, intre 1909 si 2004, documenteaza retragerea ghetii cu pana la 16 kilometri pe o perioada de 95 de ani:

 

Disparitia ghetarului nord-vestic din Kenai Fjords National Park, in Alaska:

 

Ghetarul Muir din Alaska intr-o poza de la sfarsitul secolului XIX, in comparatie cu imaginea din 2005 a aceluias loc. Ghetarii au disparut in mod semnificativ, gheata retragandu-se cu mai mult de 50 de kilometri:

 

 

 Acelasi ghetar Muir din Alaska. Apa a luat locul ghetii datorita incalzirii:

In cei 88 de ani dintre cele doua imagini ale ghetarului Pedersen din Alaska, icebergurile au dsparut iar lacul pe care pluteau a fost umplut de sedimente si ierburi:

 

Foto: NASA, via Business Insider

Distribuie acest articol Oficial Media
Share