02/12/2020

Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 7-9 septembrie 2020, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR).

Tema ediției din acest an este „Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române”, iar reuniunea are  loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferință.

Având în vedere situația generată de pandemia de coronavirus, principalele teme abordate în cadrul sesiunilor din acest an vizează impactul crizei pandemice asupra relațiilor internaționale și tendințelor globale și adaptarea instrumentelor diplomației române în acest context. De asemenea, în cadrul lucrărilor RADR vor fi abordate provocările semnificative cu care s-a confruntat diplomația română și lecțiile învățate în contextul pandemiei cu scopul analizării și identificării liniilor de acțiune concretă pentru a sprijini evoluțiile pe plan extern favorabile intereselor României. În plus, lucrările RADR se vor referi la modalități de a consolida gestionarea componentelor consulare în contextul actual, cu scopul protejării și promovării drepturilor cetățenilor români din țară și din străinătate.

Miniștrii de externe ai Ucrainei, Iordaniei, Coreei de Sud, Spaniei, șeful diplomației UE și secretarul general adjunct al NATO, se află principalii invitați

Lucrările Reuniunii Anuale a Diplomației Române vor fi conduse de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, iar invitații străini ai ediției din acest an sunt: ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care va fi prezent la București în cadrul unei vizite oficiale, ministrul afacerilor externe al Regatului Hașemit al Regatului Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul afacerilor externe al Regatului Spaniei, Arancha González Laya, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Circumstanțele generate de pandemie reconfirmă și accentuează rolul diplomației în gestionarea, în ansamblu, a crizelor. Contextul acestei crize amplifică procese majore în relațiile internaționale, perspectivele de dezvoltare și dinamica economică și socială globală. Adaptarea diplomației române la tendințele actuale și la cele anticipabile post-criză implică necesare ajustări ale acțiunii curente și, în aceeași măsură, trasarea liniilor de acțiune viitoare, inclusiv prin încurajarea și sprijinirea acelor tendințe și evoluții care corespund intereselor și obiectivelor naționale de politică externă ale României, precum și contracararea în mod eficient a celor care nu sunt favorabile țării noastre. Politica externă a României va rămâne ancorată pe pilonii săi de bază: creșterea profilului și rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, respectiv dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum și susținerea pentru multilateralism, pentru dreptul internațional și pentru valorile democratice. Demersul analitic și dezbaterile din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române vizează mai degrabă ajustarea și diversificarea instrumentelor, metodelor, creșterea și diversificarea expertizei, inclusiv a celei de nișă, și modernizarea suportului tehnic pentru a atinge obiectivele naționale.

https://www.mae.ro/node/53509

În contextul adaptării activității diplomatice la noile realități care derivă din situația creată de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe desfășoară, în perioada premergătoare Reuniunii Anuale a Diplomației Române, o campanie de informare privind provocările pe care le-a generat criza actuală pentru diplomația română și modul în care aceasta s-a adaptat, atât la nivelul Centralei MAE, cât și în Serviciul Exterior, identificând răspunsuri și soluții adecvate.

Începând cu 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită în fiecare an la 1 septembrie, fiind principalul moment în care este onorată, în spațiul public, contribuția pe care diplomația românească o aduce la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor ei peste hotare. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe organizează anual Reuniunea Diplomaţiei Române. Evenimentul oferă prilejul realizării unei evaluări a activităţii Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, dar şi al analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă pe viitor ca urmare a evoluţiilor globale, transatlantice, europene şi regionale. Dezbaterile vizează, în egală măsură, şi identificarea oportunităţilor actuale sau emergente care trebuie valorificate şi stabilirea principalelor direcţii de acţiune ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale serviciului său diplomatic, pe termen scurt şi mediu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share