În județul Hunedoara 64% din decese sunt cauzate de bolile cardio-vasculare

Consiliul Județean Hunedoara a găzduit zilele trecute Adunarea Generală a Asociației Salvital Hunedoara, organism din care fac parte CJ Hunedoara și peste 40 de primării din județ.
Conducerea Asociației a vorbit despre realizările de anul trecut și despre planurile de viitor, iar membrii prezenți au aprobat, la final, cu unanimitate de voturi, proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței.
Președintele Salvital, Petru Mărginean, a vorbit despre proiectul pilot de Telemedicină și Teleconsultații, derulat în premieră națională în județul Hunedoara, despre investigațiile medicale realizate în majoritatea comunelor și orașelor din județ, dar și despre planurile de viitor ale Asociației Salvital.
Asociația Salvital Hunedoara oferă, în premieră, servicii de telemedicină oamenilor care locuiesc în zone greu accesibile. Proiectul beneficiază de susținerea Consiliului Județean Hunedoara și de unul dintre cei mai renumiți medici din România, profesorul Dorel Săndesc.
Concret, în urma consultațiilor oferite populației, informațiile sunt transmise în timp real mai multor medici (în funcție de patologie) care fac recomandări, oferă scheme de tratament sau decid dacă investigațiile medicale trebuie continuate într-o clinică de specialitate.
„Suntem primul județ din România care demarează această activitate de telemedicină. Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect, pe domnul Petru Mărginean, pe domnul doctor Ioan Demeter, personalul Asociației Salvital, și îi asigur de sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Faptul că administrația județeană susține acest proiect unic în România, demonstrează că suntem preocupați de sănătatea hunedorenilor”,spunea anul trecut la inaugurarea proiectului președintele Laurențiu Nistor.
De asemenea, dr. Ioan Demeter, reprezentant al comitetului director al Asociației, a prezentat o serie de concluzii legate de starea de sănătate a locuitorilor județului, care se confruntă atât cu lipsa medicilor de familiei în anumite zone, dar și cu probleme de sănătate de care nici măcar nu știu. De asemenea, medicul a prezentat impactul pe care îl au bolile cardio-vasculare asupra stării de sănătate a populației din județul Hunedoara, acestea reprezentând 64% dintre cauzele de deces. Din partea Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent administratorul public Costel Avram. Domnia sa a mulțumit, în nume personal și în numele președintelui Laurențiu Nistor, conducerii Salvital și paramedicilor pentru activitatea desfășurată până în prezent și pentru participarea la acțiunea umanitară derulată de CJ Hunedoara în vama Isaccea, jud. Tulcea, de ajutorare a refugiaților sosiți din Ucraina.
Asociația Salvital funcționează de 17 ani în județul Hunedoara și, în prezent, derulează proiecte de interes județean și lucrează la extinderea portofoliului de servicii de medicină preventivă și prespitalicească.
Totodată, cei din asociația hunedoareană oferă  și cursuri de prim ajutor,   organizat sub coordonarea unor paramedici, se adresează elevilor și tuturor persoanelor  interesate să deprindă noțiuni și tehnici de bază în acordarea primului ajutor pînă la sosirea echipajelor de intervenție, în caz de necesitate.
“ÎNVAȚĂ, MÂINE POȚI SALVA O VIAȚĂ!”
Distribuie acest articol Oficial Media
Share