Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

În premieră pentru România – ZIUA CINEMATOGRAFELOR – 10 SEPTEMBRIE

Asociația Operatorilor de Cinema, în parteneriat cu Ministerul Culturii , organizează anul acesta, în data de 10 septembrie, un eveniment în premieră absolută: Ziua Cinematografelor au anunțat  ministrul de resort,  Anca Mitran, director CNC și Jacob Borover, președinte AOC.

Această zi va fi un omagiu adus cinematografiei și o recompensă pentru iubitorii de film, după o perioadă în care contextul social a fost unul mai puțin favorabil atât pentru cinematografe, cât și pentru cinefili.  Pentru a celebra Ziua Cinematografelor, operatorii de cinema au pregătit oferte speciale pentru spectatori, iar instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează evenimente care pun în lumină cea de-a șaptea artă: de la proiecții cinematografice, la workshop-uri, ateliere și discuții tematice, concursuri de desen inspirate din animație.

”Filmul este cea mai democrată formă de artă, pentru că la ea este expusă toată lumea, într-o formă sau alta. Filmul este o formă de artă extrem de importantă, esențială chiar, iar România s-a aflat dintotdeauna pe harta acestei exprimări artistice. Prin Ministerul Culturii și nu numai, prin instituțiile din subordine, suntem parteneri ai tuturor celor care vor să își exprime creativitatea în acest mod. Îi felicităm pe cei de la AOC pentru ideea de a marca această zi a cinematografelor prin atragerea publicului în sălile de cinema cu oferte speciale, bilete mai ieftine și multe alte lucruri atractive. În ceea ce privește implicarea noastră, pe zona administrativă, este important să venim și să punem accent pe ceea ce înseamnă cinematograful, să atragem astfel, prin mesajele noastre de susținere, cât mai mulți spectatori care să se bucure de creațiile producătorilor români. Prin parteneriatul cu AOC, Ministerul Culturii va avea, în data de 10 septembrie, o serie de evenimente dedicate pentru a marca această zi, ca parte importantă a expresiei culturale românești”, a declarat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

„Sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul industriei de filme, iar dacă n-ar exista sălile de cinematograf nu ar exista producţia de filme, nu ar exista niciun film, nu ar exista filme româneşti, poate doar filme de televiziune. Din păcate, în ultimii cinci ani din cauza situaţiei pandemice a scăzut foarte mult numărul de spectatori, încasările sălilor de cinematograf, cât şi numărul de spectacole. Tot în ultimii cinci ani, între 2017 și 2021, sălile de cinematograf au contribuit la Fondul Cinematografic cu aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce este foarte mult pentru noi, ţinând cont de faptul că un buget mediu al unui film este în jur de patru milioane de lei. Deci, iată cum sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul acesta de producţie a filmului.
Salutăm această iniţiativă de a statua o zi a cinematografelor şi sperăm că rețeaua de cinematografe va cunoaște o dezvoltare atât în orașele mari, cât și în cele mici, acestea din urmă fiind destul de văduvite din acest punct de vedere”
, a declarat Anca Mitran, Director CNC.

„Vreau să mulțumesc ministrului Lucian Romașcanu și directoarei CNC Anca Mitran pentru că sunt alături de Asociația Operatorilor de Cinema  (AOC) și că iau parte la acest proiect în premieră în România. Deși au fost cu 37% mai puține lansări de filme în această vară decât în aceeași perioadă din 2019, oamenii au revenit la cinema cu entuziasm, vânzările de bilete fiind aproape la același nivel cu vara anului 2019. După ultimii 3 ani provocatori, acesta este modul nostru de a le mulțumi tuturor celor care au venit și vin la cinematografe pentru a viziona un film și care au susținut astfel marele ecran. Așadar, acesta reprezintă motivul pentru care pe 10 septembrie sărbătorim cu toții venirea la un cinematograf din apropiere, iar Asociația Operatorilor de Cinema îi întâmpină pe toți cinefilii cu prețuri speciale la toate titlurile din program”, a afirmat Jacob Borover, Președinte AOC.

Evenimente organizate de Ministerul Culturii prin intermediul instituțiilor subordonate

  1. Teatrul Național București
  2. 10 septembrie, ora 18:00, Sala Mică, Proiecție de scurtmetraje studențești:  în continuarea seriei de spectacole teatrale prezentate între 3 și 7 septembrie, vor fi prezentate scurtmetrajele studențești selecționate în cadrul Festivalului „Șerban lonescu” desfășurat în iulie 2O22, în localitatea 2 Mai. Mai multe detalii vor fi publicate în Calendarul de pe site-ul www.tnb.ro
  1. Difuzare online, între 14:00 și 18:00, pe canalul Youtube al TNB, a conferinței despre film din seria CONFERINȚELE TEATRULUI NAȚIONAL: Alex Leo Șerban – De ce vedem filme
  2. Proiecția filmului „Dog poop girl” regizat de Andrei Huțuleac, 2021, producător Dan Chișu, Premiul Festivalului internațional de Film de la Moscova pentru cel mai bun film. Proiecție urmată de o sesiune Q&A. La Amfiteatrul în aer liber sau la Sala Mică (ora 21:00).
  3. O proiecție specială cu un film emblematic din filmografia lui lon Caramitru, la comemorarea a unui an de la moartea sa.
  4. 16 septembrie 2022 „Noaptea albă a filmului românesc”, proiect în parteneriat cu „Transilvania Film”, găzduit la Amfiteatrul în aer liber aI TNB.
  1. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

10.09 – lansarea filmului documentar Focul viu – partea I, ce prezintă oieritul în Bucovina, dar și tradițiile legate de anul agro-pastoral. Sunt prezentate și elemente din patrimoniul mobil al Muzeului Satului (Coliba mutătoare, strunga de oi, stâna, buciumul, recipiente pentru păstrarea laptelui).

  1. Muzeul Național „George Enescu”

10.09 – la sediile de la Sinaia și Tescani, se va proiecta filmul „Enescu –  la răspântie de vremi”, regia și imaginea Nicolae Mărgineanu, scenariul Ada Brumaru, producători Ministerul Culturii și Editura Video, 1996;

– pe site și pe pagina proprie de facebook se va distribui linkul filmului „Muzica rănilor de război”, film documentar realizat de Asociația MENS SANA în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu” și finanțat de Ministerul Culturii în cadrul programului Centenarul Marii Uniri;

– concurs online de desen adresat copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani, care va fi finalizat în data de 10 septembrie cu publicarea pe conturile de social media ale muzeului a celor mai reușite lucrări. Copiii pot alege să realizeze un afiș pentru filmul preferat (creioane colorate, tempera, ulei, acuarelă, tehnică mixtă) sau să realizeze o serie de 3 imagini orizontale într-o succesiune (imaginile continuă una după alta, precum într-un film) în care personajul principal sunteți chiar voi! Tehnică și dimensiuni la alegere.

  1. Muzeul Național al Țăranului Român

–          10.09, de la ora 13:00 – la Cinema Muzeul Ţăranului se va organiza un atelier educativ pentru liceeni, despre realizarea filmelor de animație, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Valentin Urziceanu.

–          10.09, de la ora 14:00, se va proiecta filmul Merge și-așa (cu bilete cu tarif redus de 75%). Animaţia, cu o durată de 78 de minute, în regia lui Valentin Urziceanu, este o satiră despre film, muzică și viață.

  1. Muzeul Național de Istorie a României

–          09.09 – proiecția filmului Restul e tăcere, în prezența regizorului Nae Caranfil

  1. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

– Proiecția Maratonului „Moromeții” (1 și 2), precedat și urmat de discuții cu personalități din domeniul criticii de film.

– Diverse workshop-uri interesante, atât pentru adulți, cât și pentru copii:

–      Machiaj de film;

–      Personaje de benzi desenate românești cu ilustratorul Adrian Barbu;

–       Cum stăm în fața camerei de filmat? – workshop interactiv.

– Discuții, mese rotunde: Sunetul filmului – cu specialist în editare de sunet; Imaginea filmului – cu specialist în operare imagine.

  1. Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

–       Sâmbătă, 10 septembrie, se va distribui și promova, pe rețelele sociale, scurtmetrajul documentar „Cântecele Renașterii”/„The Renaissance Songs” (1969, RO), cu participarea Corului Madrigal, condus la acea dată de către fondatorul său, Maestrul Marin Constantin. În 1969, documentarul „Cântecele Renaşterii” produs de Studio Alexandru Sahia în regia lui Mirel Ilieşiu a obţinut premiul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes, Franța.

  1. Muzeul Național Peleș deschide sâmbătă spre vizitare Sala de Teatru aflată la parterul Castelului Peleș, unde cei interesați vor primi informații legate de momentul din anul 1911 când în acest spațiu a rulat primul film românesc de lung metraj, în regia lui Grigore Brezeanu, Independența României.
  2. Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian

15.09 – spectacolul „Musicalul între West End și Broadway”, un spectacol în care lumea filmului se transpune pe scenă.

Proiecțiile scenografului Andrei Munteanu transformă seara de concert într-o seară de film, din program făcând parte fragmente din filme și musicaluri celebre precum: „Schindler’s List”, „West Side Story”, „Le fantôme de l’Opéra”, „South Pacific”, „Romeo and Juliet”, „Once Upon a Time in the West”, „Fiddler on the Roof”, „My Fair Lady”.

  1. Opera Națională București organizează, pentru a marca această zi, Gala Uniunii Cineaștilor din România – UCIN. Orchestra ONB, condusă de maestrul Daniel Jinga, va interpreta în cadrul evenimentului muzică de film din producții românești sau aparținând cinematografiei universale.
  2. Opera Națională Timișoara

20.09 – evenimentul „Muzica de film” susținută de cvartetul Incanto Quartetto.

  1. Opera Națională din Cluj-Napoca

10.09 – participă la Sibiu Opera Festival cu producția realizată în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu.

11.09 – va fi prezentă la Sibiu Opera Festival cu producția realizată în parteneriat cu Opera Nabucco.

Evenimente conexe:

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VIII-a se derulează anul acesta între 8 și 11 septembrie și este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Collective și co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.* Prin tema 𝐳𝐨𝐧𝐞 (𝐧𝐞)𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞, cea de-a opta ediție a #BIDFF invită artiștii și publicul deopotrivă să participe activ la redefinirea formelor artistice.

  • 9-11 septembrie, 10:00-14:00, Centrul Național al Dansului București (CNDB)

În fiecare an, în cadrul secțiunii BIDFF Expand, Bucharest International Dance Film Festival aduce la București creatori de film de dans renumiți să susțină ateliere intensive prin care să contribuie la dezvoltarea profesională a artiștilor români. În 2022, Omari ‘Motion’ Carter, fondatorul premiatei case de producție de filme de dans The Motion Dance Collective din UK, este invitat să coordoneze laboratorul de film de dans derulat între 9 și 11 septembrie, la Centrul Național al Dansului București. Mai mult, artistul britanic va face parte și din juriul festivalului.

Atelierul este dedicat dansatorilor, performerilor, coregrafilor, regizorilor de teatru și film, precum și directorilor de imagine și artiștilor vizuali care vor să exploreze filmul de dans. Studenții academiilor cu profil de dans, teatru, film și arte vizuale sunt de asemenea încurajați să aplice.

  • Tur Ghidat prin Oborul Cinematografic, cu Adrian Ionescu (Vineri, 9 septembrie, 17:00-18:30, Sâmbătă, 10, și Duminică, 11 septembrie, 12:00-13:30)

* Participarea la tur este gratuită, iar rezervarea locurilor se face prin completarea formularului de AICI (https://www.bidff.ro/tur-ghidat-bucuresti). Număr maxim de participanți: 10 persoane/tur.

  • LA /SAC @ MALMAISON: 9, 10, 11 septembrie, 14:00-17:00 și 18:00-21:00

BIDFF și /SAC @ MALMAISON vă invită să vă imersați în VR, cu o selecție de 7 lucrări cinematografice care se bucură de un palmares bogat de premii internaționale. Detalii aflați aici: https://www.bidff.ro/vr-showcase-22-ro

  • Cinema Muzeul Tăranului, sâmbătă, 10 septembrie, 18:30-19:45

Al treilea calup competițional al BIDFF regăsește corpul în locuri și poziții provocatoare, într-o mișcare contraintuitivă în raport cu spațiul pe care-l ocupă. Protagoniștii acestor producții cinematografice lovesc în sau se lovesc de tabuuri sociale în Olanda, ocupă teatre abandonate din Panama sau refuză să părăsească forțat domiciliul în UK. În Ectopic Zones lumea este văzută ca o juxtapunere de formă, lumină, culoare și mișcare, generând constant disocieri de sens captivante.

  • Cinema Elvire Popesco, sâmbătă, 10 septembrie, 20:30-21:45

Ultima proiecție de scurtmetraje invită spectatorii într-un univers senzorial care topește limitele corporale. Hip Zones împletește realitatea cu ficțiunea și dizolvă corpul într-o lavă a propriilor frici, dorințe si gânduri. Cele cinci scurtmetraje, prezentate la Cinema Elvire Popesco, explorează memoria corporală prin reimaginarea unor noi forme de mișcare, experiențe sinestezice și recontextualizări necesare. Împreună formează un corp-burete, un organism puternic marcat de timp, în care experimentul din trecut devine o zonă hip de astăzi.

Programul detaliat se găsește pe site : http://www.bidff.ro/romana?fbclid=IwAR0QoN0oDVsdhDOeHnZaHh5BZOYhBuvT0y2lqs5WYk9A_TWL_Ry9W3mwIY0#program-2022

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share