”În România nu avem capacități pentru persoanele care nu pot fi îngrijite la domiciliu și au nevoie de ajutor”

Politica socială a Uniunii Europene promovează un nivel de trai ridicat din punct de vedere calitativ, o viață sănătoasă și activă. Protecția socială vine în sprijinul persoanelor aflate în dificultate,  pentru ca aceștia să obțină condițiile necesare unei vieți decente și  are un rol de promovare a solidarității sociale. Acest rol social contribuie la menținerea unității și specificului asistenței sociale și se exprimă în acordarea ajutorului, în sentimentul de compasiune, în încurajarea înțelegerii între oameni. Încadrarea într-un anumit nivel de îngrijire determină care sunt prestațiile de care beneficiază persoana asistată din parte Asigurării de îngrijire medicală. În afară de aceasta puteți beneficia, printre altele, de asistență sub formă de alocație pentru îngrijire, în cazul îngrijirii acordate de către rude sau voluntari, sau de servicii de îngrijire din partea serviciilor ambulatorii, precum și de prestații materiale pentru îngrijire medicală la domiciliu. Asigurarea pentru îngrijire pe termen lung este afiliată societăților de asigurări de sănătate,  DGASPC-urilor județene, dar și unor ong-uri sau alte asociații lucrative, înființate în acest sens, care lucrează după modele europene sau americane, multe dintre ele fiind susținute din afara țării, de entități religioase de mai multe rituri, creștine și nu numai.  Acestea sunt responsabile pentru întrebări privind nivelul de îngrijire și asigurarea pentru îngrijire. Dar, din păcate, în România numărul de centre pentru persoanele care au nevoie de îngrijire este destul de redus.

În recenta sa intervenție europarlamentarul PUSL Maria Grapini a cerut Comisiei Europene să aloce un buget pentru construirea de centre pentru persoanele care au nevoie de îngrijire. Este totodată un semnal de alarmă pe care îl dă, europarlamentarul român:   „Dacă în Strategia Europeană nu vom aloca bani pentru infrastructură, de exemplu în România nu avem capacități pentru persoanele care nu pot fi îngrijite la domiciliu și au nevoie de ajutor. Este absurd să susținem ca persoanele să fie îngrijite în familii, pentru că sunt persoane fără familii, care merită respect și toată grija noastră”, a spus Maria Grapini.

Europarlamentarul român este și inițitatorului unui proiect de suflet: construirea unui  Centrului rezidențial pentru persoanele vârstnice „Fecioara Maria” în Giroc. ”Cu ani în urmă, am avut un vis și o dorință și anume să reușesc să înființez împreună cu doamnele, colegele mele din AFAR (Asociația femeilor de afaceri) Fundația “Speranță pentru Voi”. Scopul acestei fundații este construcția unui cămin pentru persoanele vârstnice! Am început acest proiect cu șapte colege! De câțiva ani ne străduim să strângem bani pentru acest proiect prin donații și sponsorizări. Mulțumesc tuturor oamenilor cu suflet bun care ne-au ajutat în acest scop nobil! Mai avem mult de parcurs până la finalizare, dar eu cred în ajutorul lui Dumnezeu și în existența oamenilor generoși! Spațiul de aici este minunat,  pentru că ne aflăm alături de o mănăstire. Din păcate, în România, avem încă mare nevoie de locuri pentru oamenii care ajung în faza în care,  nu mai au o familie. Este un proiect de suflet pe care doresc să îl duc la bun sfârșit și care cuprinde două părți.

IMG-20200202-WA0004[28219]

Este vorba, în primul rând, de un pavilion de dormit, unde persoanele pe care le vom lua în îngrijire vor fi cazate și urmează pavilionul numărul doi, unde vor fi celelalte săli: sala de mese, sala de recreere și chiar o sală de gimnastică pentru că, cu siguranță, bătrânii au și probleme de sănătate și vor avea nevoie de mișcare”, a precizat europarlamentarul Maria Grapini.

Fundația “Speranță pentru voi” în colaborare cu Asociația femeilor antreprenor din Romania (AFAR)  au lansat în luna iunie încă o campanie cu licitație “Colecția speranței”, pentru același scop nobil, și anume continuarea proiectului CENTRUL REZIDENȚIAL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE „FECIOARA MARIA” din localitatea GIROC. Banii strânși vor fi folosiți pentru continuarea proiectului CENTRUL REZIDENȚIAL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE „FECIOARA MARIA”.
”Vă așteptăm cu drag și speranță să vă implicați în colectarea de fonduri pentru continuarea proiectului destinat persoanelor vârstnice” se arată în mesajul fundației.  Donații directe se pot face la sediul asociației de la adresa Timișoara str. Jiul nr.2 Județul Timiș . Se primesc bunuri materiale, mobilier pentru dotare sau orice materiale care pot ajuta proiectul.  Pentru detalii, reprezentații fundației pot fi contactați la adresa de e-mail:fundatia@sperantapentruvoi.ro.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share