ÎN UCRAINA ”legile și principiile luptei armate nu sunt respectate”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au efectuat marți o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev.
Premierul a suiblinat faptul că  deschiderea și compasiunea poporului român față de semenii din Ucraina reprezintă nu numai imaginea atașamentului la valori comune, ci și un veritabil mandat pentru autoritățile celor două state de a îmbogăți și eleva relația bilaterală. Acesta a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă.
”Am văzut în Ucraina, la Irpin şi Borodianka, tot ce poate să însemne dezastrul rămas în urma loviturilor și atacurilor pe care forțele armatei ruse le-au executat în zonele rezidențiale, fără să țină cont de faptul că în acele blocuri locuiesc oameni.
Uman este absolut devastator. Stând în fața acestor clădiri distruse, văzând școlile și spitalele devastate poți să realizezi că nu se respectă nimic din legile și principiile luptei armate, prin care zonele cu civili și clădirile esențiale să fie cu adevărat protejate.
În cariera mea de militar am fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare. Este imposibilă orice minimă înţelegere faţă de această manifestare pentru că de-a lungul carierei am fost învăţaţi să facem ceea ce ţine de profesia noastră pentru a ne apăra ţara, iar atunci când am îndeplinit misiunile, principala noastră preocupare a fost să protejăm vieţile civililor, obiectivele care fac parte din patrimoniu, care asigură serviciile medicale și de învăţământ pentru populația civilă. La întâlnirile pe care le-am avut la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk, am susținut poziția României de a condamna ferm aceste atrocități. La nivelul Guvernului României susținem demersurile și investigațiile derulate prin Curtea Penală Internațională pentru că aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite” a transmis  fostul general  Nicolae Ciucă, premierul României.
Și liderul social democrat a reiterat în intervenția sa că, România va susține procesul de aderare la UE.
”Am fost, în a treia zi de Paște, în Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte și numeroși etnici români, un popor greu încercat, care nu a cunoscut liniștea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinității.(…) În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, am transmis două mesaje majore: 1. România vrea să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, să ne implicăm activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii. 2. Am susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România,  acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare” a spus și președintele Camerei Deputaților și liderul social democraților, Marcel Ciolacu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share