Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ședința ordinară a Colegiului Prefectural al județului Dâmbovița, 28 aprilie 2022

Astăzi a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al județului Dâmbovița, în cadrul căreia au fost trecute în revistă următoarele aspecte:

În ce privește primul punct de pe ordinea de zi, ”Situația suprafețelor însămânțate și plantate, măsuri recomandate pentru prevenirea și combaterea secetei pedologice”, potrivit datelor furnizate de către Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Dâmbovița, suprafețele propuse pentru a fi însămânțate și plantate în primăvara acestui an însumează 92537 de hectare.

De asemenea, a fost prezentat stadiul privind aplicarea formelor de sprijin din bugetul național. În acest sens, prin ajutoarele de minimis, se acordă sprijin pentru legume cultivate în spații protejate, programul cuprinzând și măsuri pentru susținerea apicultorilor și a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița.

Informarea DAJ a cuprins și stadiul elaborării de proiecte pentru accesarea de fonduri europene și stadiul elaborarării de amenajamente pastorale în vederea organizării, administrării și exploatării pajiștilor permanente, fiind punctată și realizarea unor cursuri de calificare și instruire a producătorilor agricoli. În luna aprilie a.c., 11 persoane au absolvit cu diplomă cursul de apicultor, iar alți 18 dâmbovițeni urmează să devină absolvenți ai cursului de lucrător în cultura plantelor.

         Al doilea punct pe ordinea de zi l-a constituit legalitatea comercializării semințelor și a materialului săditor.

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) Dâmbovița a informat că au fost eliberate 37.548 de etichete pentru sigilarea, marcarea și identificarea loturilor de semințe pe specii, soiuri și categorii biologice.

Totodată, au fost efectuate controale. În baza tematicii de control în piețe, târguri și oboare, în perioada februarie – aprilie, inspectorii oficiali județeni ai ITCSMS au efectuat controale la depozitele operatorilor economici, la magazinele de profil, în piețe și în târgurile din județ, fiind efectuate în total 82 de verificări, la 65 de agenți economici și 17 producători individuali.

         Punctul al treilea pe ordinea de zi l-a constituit raportul de activitate privind acțiunile realizate în trimestrul I al anului 2022 de către Garda Forestieră Județeană (GFJ) Dâmbovița.

Principalele acțiuni au vizat: asigurarea integrității fondului forestier, proprietate publică a statului sau privată a persoanelor fizice și juridice; controale privind proveniența și comercializarea materialelor lemnoase la regimul spațiilor de depozitare și la instalațiile de prelucrat lemn rotund, precum și controale privind circulația materialelor lemnoase.

Claudia Gilia, prefectul judetului Dâmbovița/ www.oficialmedia.com

În urma controalelor efectuate la instalațiile de prelucrat material lemnos și a depozitelor de comercializare, GFJ a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 18.000 lei. În ce privește transportul de material lemnos, au fost efectuate 77 de controale, în urma cărora au fost aplicate 73 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 246.000 de lei.

Tot în cuprinsul raportului s-au menționat acțiunile de împădurire a terenurilor degradate, fiind împădurite două suprafețe de 21 de hectare, respectiv, 60 de hectare, în cadrul unităților administrativ-teritoriale Șotânga și Vulcana Pandele.

Punctul al patrulea pe ordinea de zi l-a constituit raportul de activitate privind acțiunile realizate în trimestrul I al anului 2022 de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Dâmbovița. Astfel, potrivit raportului, în primele trei luni ale acestui an, comisarii CJPC au întreprins 262 de acțiuni de control, dintre care 214 acțiuni au fost în vederea soluționării reclamațiilor. Cele mai multe subpiețe de consum reclamate în perioada anterior menționată au fost: serviciile de telefonie, serviciile de furnizare internet, serviciile de televiziune prin cablu și serviciile de furnizare energie electrică sau gaze naturale.

Ca urmare a acțiunilor de control, comisarii CJPC au aplicat 86 de măsuri contravenționale, din care 20 de avertismente și 66 de amenzi care însumează 51.400 de lei.

De asemenea, au fost organizate acțiuni de consiliere privind legislația specifică cu operatori economici care prestează servicii sau comercializează produse pe raza județului Dâmbovița, precum și activități zilnice de consiliere a consumatorilor.

La punctul ”Diverse”, doamna Elenea Brezeanu, director executiv al Direcției Județene de Statistică Dâmbovița, a prezentat stadiul autorecenzării și autorecenzării asistate pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2021. Județul nostru se situează pe locul 12, după numărul formularelor completate, în ierarhia județelor.

În încheierea ședinței, doamna Claudia Gilia, Prefectul Județului Dâmbovița, a solicitat reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Mircea cel Bătrân” și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” Dâmbovița să fie cât mai prezenți și cât mai implicați, în contextul desfășurării olimpiadelor naționale la nivelul județului, precum și a derulării ceremoniilor religioase (Izvorul Tămăduirii) și evenimentelor dedicate zilei de 1 Mai.

 

Biroul de Presă al Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share