Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

400 de jurnaliști au fost uciși în timp ce își făceau meseria în ultimii ani

În perioada  2-5 mai 2022, UNESCO și Republica Uruguay găzduiesc  Conferința globală anuală a Zilei Mondiale a Libertății Presei într-un format hibrid la Punta Del Este, Uruguay. Conferința abordează impactul erei digitale asupra libertății de exprimare, siguranței jurnaliștilor, accesului la informații și confidențialitate și va elabora recomandări concrete pentru a aborda aceste provocări. Dacă condițiile sanitare o permit, scopul este ca cel mai mare număr posibil de participanți să se alăture în persoană, toate sesiunile fiind transmise în direct prin intermediul unei platforme online.

Ziua Mondială a Libertății Presei 2022 reunește  părțile interesate relevante, cum ar fi factorii de decizie, jurnaliștii, reprezentanții mass-media, activiștii, managerii de securitate cibernetică și experții juridici,  pentru a explora aceste probleme și a dezvolta soluții concrete pentru a aborda amenințările reprezentate de supravegherea sporită la adresa libertății presei și a vieții private.

wpfd_programme_english_v9

”Cu toții trebuie să facem mai mult pentru a aborda riscurile și a profita de oportunitățile erei digitale. În această Zi Mondială a Libertății Presei, invit statele membre, companiile de tehnologie, comunitatea media, precum și restul societății civile să se unească pentru a dezvolta o nouă configurație digitală – una care să protejeze atât jurnalismul, cât și jurnaliştii, a transmis în mesajul său,  Audrey Azoulay, director general al UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

În fiecare an, data de 3 mai amintește guvernelor de necesitatea de a-și respecta angajamentul față de libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție în rândul profesioniștilor din mass-media despre problemele libertății presei și etica profesională. La fel de important, Ziua Mondială a Libertății Presei este o zi de sprijin pentru mass-media, care sunt ținte pentru restrângerea sau abolirea libertății presei. Este, de asemenea, o zi de amintire a acelor jurnalişti care şi-au pierdut viaţa în căutarea unei poveşti. Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate la cea de-a douăzeci și șasea sesiune a Conferinței Generale a UNESCO din 1991. Acesta, la rândul său, a fost un răspuns la apelul jurnaliştilor africani care în 1991 au produs Declarația de la Windhoek. 

În ultimii cinci ani, 85% din populația lumii s-a confruntat cu o scădere a libertății presei în țara lor. În aceeași perioadă, 400 de jurnaliști au fost uciși în timp ce își făceau meseria. În plus, veniturile din publicitatea din ziare la nivel mondial au scăzut la jumătate, amenințând grav supraviețuirea instituțiilor media. Aceste amenințări la adresa liberului exercițiu al jurnalismului, după cum s-a explorat în cea mai recentă ediție a Raportului World Trends al UNESCO privind libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media, au fost și mai mult exacerbate de creșterea noilor tehnologii. În timp ce aceste tehnologii ne permit să accesăm mai multe știri decât oricând, ele ne expun la dezinformare și la discursuri instigatoare la ură. Ele ridică, de asemenea, noi provocări la adresa confidențialității noastre și a protecției datelor cu caracter personal, tehnicile de supraveghere digitală fiind folosite de diferiți actori, încălcând drepturile la confidențialitate și libertatea de exprimare. Sfera digitală a oferit noile instrumente celor care doresc să reducă la tăcere exprimarea liberă, disidența și investigațiile asupra faptelor greșite. Am observat o creștere a atacurilor digitale, în special împotriva femeilor jurnaliste. Jurnalismul se află astăzi sub asediu digital, o problemă atât de presantă încât a inspirat tema generală a Zilei Mondiale a Libertății Presei din 2022. Prin urmare, este esențial să se asigure soluții tehnologice și de reglementare viabile, astfel încât jurnaliștii să își poată exercita profesia în siguranță, cu sursele protejate, și să ne păstrăm dreptul colectiv de a ne cunoaște, de a ne exprima și de a ne proteja viața privată.

”Anul trecut, participanții la conferința de Ziua Mondială a Libertății Presei au adoptat Declarația Windhoek 30 privind informația ca bun public. Principiile acestei declarații au fost susținute în unanimitate de statele membre ale UNESCO. Cu toate acestea, pentru a ne asigura că informația și jurnalismul rămân bunuri publice, trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja drepturile jurnaliștilor și profesioniștilor media de a lucra liber și în siguranță. În această privință, pe măsură ce marcăm anul acesta cea de-a 10-a aniversare a Planului de acțiune al ONU privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, trebuie să ne intensificăm eforturile și să ne intensificăm cooperarea.Anul trecut, în timpul pandemiei de COVID 19 și pentru prima dată, Conferința Mondială pentru Libertatea Presei a organizat majoritatea evenimentelor din întreaga lume printr-o comemorare virtuală. Anul acesta, odată cu îmbunătățirea condițiilor sanitare, ne întoarcem la multiple evenimente și discuții în întreaga lume, atât în persoană, cât și virtual. În această Zi Mondială a Libertății Presei 2022, vă invit pe toți să reflectați asupra oportunităților și provocărilor cu care se confruntă libertatea presei în era digitală. Sunt convins că, prin eforturi comune, putem depăși împreună aceste provocări pentru a asigura un viitor în care informația să rămână un bun public în beneficiul tuturor oamenilor” a transmis Tawfik Jelassi, director general adjunct pentru sectorul de comunicare și informare, al UNESCO.

wpfd_2022_concept_note_en_v5

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share