Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Incendii în județul Gorj și Oltenia

Pompierii luptă, de câteva zile, pentru stingerea a două incendii de fond forestier, izbucnite în zone montane foarte greu accesibile din judeţul Gorj.

De aproximativ trei zile se intervine în zona montană a comunei Padeș – Piatra Cloșanilor cu două elicoptere Black Hawk cu sistem Bambi Bucket. Suprafața afectată este de aproximativ 80 de hectare și s-au efectuat peste 200 de lansări, până în acest moment.

A fost semnalat un nou incendiu  și  în Masivul Parâng.Pentru  Parâng, s-a efectuat și  un zbor de recunoaștere asupra zonei, urmând să se intervină cu un elicopter, pentru că accesul echipajelor de intervenție este foarte dificil.

”Incendiul a fost observat de ieri după-amiază cu echipamente cu infraroșii de către salvamontiștii din baza Rânca,,apoi s-a continut observarea pe timpul nopții și astăzi a fost cercetat în teren din zona vârfului Molidviș pe o culme paralelă cu cea în care se manifesta incendiul”, spune Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj. Se recomandă acum turiștilor să evite coborârea din vârful Parângul Mare către sud, prin vârful Grivele. Focul se manifestă în imediata apropiere  și a stânei.

În ultima periodă au fost înregistrate 30 de incendii de vegetație în Oltenia:
Răspândirea incendiilor după județe:

Județul Gorj: 12 incendii
Județul Mehedinți: 9 incendii
Județul Dolj: 7 incendii
Județul Olt: 1 incendiu
Județul Vâlcea: 1 incendiu
Localități afectate:
•Din județul Gorj: Târgu Jiu, Novaci, Pades, Stănesti, Runcu, Bâlta X2, Stejari, Bustuchin, Strâmba Jiu, Silviesti X2.
•Din județul Mehedinți: Jidoștița, Ilovița X2, Gârnița, Gruia, Vânju Mare, Vlădaia, Petra
•Din județul Dolj: Filiași, Băilești, Unirea, Plenița, Castrele Traiane, Cerăt
•Din județul Olt: Urzica
•Din județul Vâlcea: Ciucheți

”De la începutul anului și până în prezent am intervenit pentru stingerea a 798 de incendii de vegetație și fond forestier!  Doar în ultimele două zile s-au produs 30 de astfel de incendii!

 

În majoritatea cazurilor, cauza probabilă a acestor arderi o reprezintă utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale și menajere, sau încercarea de igienizare a terenurilor agricole prin incendiere.

De cele mai multe ori, lupta noastră cu flăcările este amplificată de vântul care facilitează extinderea cu repeziciune a flăcărilor, zonele greu accesibile în care nu se poate interveni cu ajutorul autospecialelor de intervenție și temperaturile foarte ridicate.

Pagubele pentru mediul înconjurător sunt iremediabile!

Sute de hectare de vegetație mistuite de flăcări, copaci seculari făcuți cenusă și animale sălbatice arse!

Din păcate, au existat și cazuri în care flăcările s-au extins la autovehicule parcate, s-au la construcțiile aflate în apropiere.

Din păcate, s-a înregistrat și o victimă! Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani, care, în încercarea de a stinge flăcările, a fost surprins de incendiu și a suferit arsuri foarte grave, pe aproximativ 90% din suprafața corpului.

Cu toții ne dorim să ne știm părinții în siguranță, apropiații în siguranță!

Haideți să ne implicăm și să purtăm discuții cu familia noastră, cu prietenii noștri, în încercarea de a-i face pe cei care folosesc această practică de utilizare a focului, să renunțe!

Eforturile echipajelor noastre de intervenție pentru limitarea efectelor și stingerea acestor incendii sunt extreme, iar dacă știm cu toții cum se resimte o temperatură de peste 35 de grade într-o ținută lejeră, este ușor de imaginat cum se resimte o temperatură de peste 35 de grade cu echipamentul de protecție pe care îl poartă un pompier și care se luptă cu flăcările 8,9 poate 10 ore” transmit cei de la ISU Gorj.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share