Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Increderea in tine in 3 pasi

Unii oameni cred ca increderea in sine poate fi construita cu gandire pozitiva sau afirmatii  pe care sa le repeti dimineata, gen:
– Sunt cel mai tare din parcare
– Am super multa incredere in mine
– Sunt Superman
Desi poate fi un sambure de adevar in eficacitatea afirmatiilor, in realitate sa te bazezi doar pe asta reprezinta o carja slaba. Motivul pentru care cartile de dezvoltare personala sunt ignorate si subestimate de multi oameni este exact pentru acest lucru, pentru ca ei isi imagineaza ca e vorba de gargara pozitiva. Si multe dintre ele chiar asta sunt.

In realitate, increderea in sine se bazeaza pe competenta, pe cresterea competentei care vine din faptul ca iti pui niste obiective de atins, iti faci un plan de actiune cu pasi practici si te tii de acel plan ca sa atingi acele obiective. Cu cat ai mai multe rezultate cu atat increderea in sine creste.
Fara aceasta competenta care vine din rezultate, increderea in sine este doar MIMATA si pentru o perioada poate sa iti dea senzatia ca lucrurile sunt ok. Apoi te duci la vale cu toate consecintele lipsei de incredere in sine: teama de esec, teama de riscuri, etc.
Asadar, cum iti dezvolti increderea in tine?

Primul Pas: Auto-Evaluarea
Acest prim pas te pregateste pentru ceea ce urmeaza. Daca increderea in sine se bazeaza pe rezultate, primul pas presupune sa te uiti la rezultatele pe care le ai deja si pe care tu le subestimezi.
Priveste-te din exterior si gandeste-te:
Ce ai tu de oferit?
Ce ai reusit sa faci pana acum?
Care sunt lucrurile de care esti mandru ca le-ai facut?
Care sunt succesele tale pana acum, indiferent cat de mici?
Care sunt lucrurile la care te pricepi foarte bine?
Care sunt lucrurile la care ceilalti spun ca te pricepi?
Apoi, Ia o foaie de hartie si noteaza-ti cele mai mari 10 realizari din viata ta de pana acum. Fii mandru de ce ai realizat chiar daca lucrurile sunt banale in comparatie cu ale altora.
Apoi pune-ti intrebarea urmatoare in centrul paginii:
Ce e important pentru mine si ce vreau sa ating in urmatoarele 6 – 12 luni?
Imparte acest obiectiv in bucati mai mici. Un elefant se mananca in inghitituri mici. Imparte acel obiectiv in taskuri din ce in ce mai mici care pot fi facute zilnic timp de o ora sau doua pe zi.

 Pasul doi: Incepe cu lucruri mici.
Dupa ce ti-ai setat un obiectiv si l-ai impartit in taskuri simple, zilnice, concentreaza-te sa te ocupi DOAR de ele. Nu sari parleazul, nu incerca sa faci si pentru maine, nu te ingrijora pentru maine. Daca planul tau e facut corect, tot ce ai de facut este sa iti faci taskul de ASTAZI si atat. In felul asta pui caramida peste caramida si incepi sa vezi rezultate. Rezultatele iti cresc increderea in tine.

E foarte important sa observi ca pe masura ce te tii de taskurile zilnice din planul tau sentimentele de multumire si incredere incep sa-si faca aparitia chiar daca nu ai ajuns la punctul final. Este normal sa se intample asa pentru ca tu te tii de treaba!!

3. Pasul trei: Accelereaza si propune-ti obiective mai mari.
Dupa ce ai facut primul test si ai vazut ca te poti tine zilnic de niste obiective mici iar acestea iti aduc rezultate iar rezultatele iti cresc increderea in tine pasul urmator este sa te provoci pe tine insuti la lucruri mai mari decat pana acum.
Gandeste-te la ceva ce ti-ar imbunatati enorm viata daca ai reusit sa-l duci pana la capat. Gandeste-te chiar la ceva “mai mare decat tine insuti”, la un obiectiv care atins, ar putea influenta in bine vietile a 10, 100, 1000 de oameni.
Imparte acel obiectiv in bucatele mici, zilnice. Apoi repeta procesul.

Increderea in sine se dezvolta zilnic pe masura ce ai rezultate. Nu uita asta!

sursa

Distribuie acest articol Oficial Media
Share