Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”INIȚIATIVA PENTRU SCUTUL CERULUI EUROPEAN ”

Miniștrii Apărării din cei 14 țări Aliate NATO și Finlanda s-au reunit la Bruxelles,  pentru a semna o Scrisoare de intenție pentru dezvoltarea unei „Inițiative pentru Scutul Cerului European”. Condusă de Germania, inițiativa urmărește crearea unui sistem european de apărare aeriană și antirachetă prin achiziționarea comună de echipamente și rachete de apărare aeriană de către națiunile europene. Acest lucru va consolida Apărarea integrată a NATO aeriană și antirachetă.

Acest angajament este și mai crucial astăzi, cu cât asistăm la atacurile nemilos și fără discriminare cu rachete ale Rusiei în Ucraina, ucigând civili și distrugând infrastructura critică. În acest context, salut cu tărie conducerea Germaniei în lansarea Inițiativei European Sky Shield”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a adăugat: „Noile active, pe deplin interoperabile și integrate perfect în apărarea antiaeriană și antirachetă NATO, ne-ar spori semnificativ capacitatea de a apăra Alianța de toate amenințările aeriene și antirachetă”.  Este vorba despre sistemul  de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot. Sistemele Arrow 3 sunt de producție comună israelo-americană, iar sistemul Patriot este produs de SUA. Cel din urmă este un sistem pe care România, deja îl deține. Inițiativa va permite tuturor națiunilor participante să dezvolte în comun un sistem de apărare aeriană folosind soluții interoperabile, disponibile. Această abordare multinațională și cu mai multe fațete oferă națiunilor o modalitate flexibilă și scalabilă de a-și consolida descurajarea și apărarea într-un mod eficient și rentabil.  Cei 14 aliați NATO au inclus: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România, Regatul Unit.

Secretarul general Jens Stoltenberg l-a întâmpinat  pe secretarul american al apărării Lloyd J. Austin III la sediul NATO pentru discuțiile ce au loc  în cadrul  întâlnirii miniștrilor aliați ai apărării statelor NATO.

Δn cele trei sesiuni de lucru la nivelul miniștrilor apărării care vor avea loc  astăzi, vor fi abordate aspecte de interes pentru aliați precum: postura de descurajare nucleară a Alianței şi aspecte specifice domeniului nuclear în actualul context de securitate, eforturile colective pentru adaptarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare, prin prisma războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, stadiul operațiilor și misiunilor NATO din Kosovo și din Irak.” a transmis  și  minIstrul Apărării, Vasile Dîncu.
Ultima sesiune de lucru se va axa pe problematica operațiilor și misiunilor, cu participarea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, care va oferi informații despre misiunile în desfășurare la nivelul Uniunii Europene.
Secretarul American al Apărării Lloyd Austin a prezidat miercuri, a șasea reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group), unde este prezent și ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov
.Pentru a spori și mai mult apărarea ucraineană, secretarul general a anunțat că ” NATO va furniza în curând Ucrainei sute de bruiaj de drone pentru a fi utilizate împotriva dronelor rusești și iraniene”
Abordând recentele amenințări nucleare ale Rusiei, secretarul general a precizat că retorica nucleară a președintelui Putin este periculoasă și iresponsabilă și că orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia ar avea „consecințe grave”.
”NATO va organiza săptămâna viitoare  și exercițiul anual de pregătire nucleară de rutină” a spus dl Stoltenberg, adăugând că planificarea exercițiului a început cu multe luni în urmă.
De asemenea, miniștrii au luat decizii de a crește stocurile de muniție ale Aliaților și de a accelera livrarea de capabilități după luni de transporturi de arme aliate în Ucraina. Acest lucru implică ”furnizarea industriei cu cererea pe termen lung de care au nevoie pentru a crește producția”  a  conchis Jens  Stoltenberg.
Aliații au convenit, de asemenea, să sporească și mai mult reziliența infrastructurii submarine și energetice critice. În urma sabotajului asupra conductelor Nord Stream, NATO și-a dublat prezența în Marea Baltică și Marea Nordului la 30 de nave, sprijinite de avioane de patrulare maritimă și de capabilități submarine.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share