Întâlniri care inspiră – Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”

Artexim, organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” se alătură implicării în dezvoltarea sectorului cultural dedicat muzicii clasice, precum şi în dezvoltarea tinerilor artişti şi a muzicienilor români prin participarea la o serie de evenimente strategice şi workshop-uri – unele dintre acestea desfăşurate în premieră în România.

Evenimentele, la care intrarea este liberă sau pe bază de înscriere, reunesc mai mulţi specialişti din domeniul muzicii clasice româneşti şi internaţionale şi au loc la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara începând de astăzi şi până la în luna decembrie. Într-un context în care piaţa culturală şi cea de muzică clasică sunt în continuă dezvoltare în România, printre temele abordate se numără: dezvoltarea aptitudinilor organizatorice ale tinerilor artişti şi a gândirii strategice, abordarea profesiei de consultant muzical, organizarea de evenimente culturale de muzică clasică.

Participările debutează în cadrul unui amplu program de dezvoltare creat şi susţinut de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (UNMB). Astăzi, de la ora 11, în Sala Auditorium a Univeristăţii Naţionale de Muzică, în cadrul VirtuAll, Cristina Uruc, manager interimar Artexim împărtăşeşte din experienţa organizării de evenimente de muzică clasică dintr-o dublă perspectivă: aceea de muzician, în calitate de compozitoare, şi aceea de manager. Cristina Uruc a făcut parte din echipa Artexim din 2007 până în 2013, a fost tour manager și organizator de stagiuni, festivaluri și concerte în Italia între 2014 și 2021, Consultant Artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu şi în prezent este manager interimar al Artexim.

De asemenea, în perioada noiembrie-decembrie, Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul UNMB propune studenților o serie de întâlniri cu manageri reputați ai lumii muzicale, reunite sub genericul Leadership în muzică. Pe 1 noiembrie, studenţii UNMB se vor bucura de prezenţa extraordinară a maestrului Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și dirijor-şef la Orchestra Simfonică WDR din Köln, care începând din 2021 a preluat și mandatul de director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu. În timp ce pe 15 noiembrie, Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu în perioada 1992-2021, vine să povestească studenților crâmpeie din bucuriile și provocările organizării unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de muzică clasică ale lumii.

Tot în cadrul programelor organizate de UNMB, pe 25 noiembrie, Cristina Uruc participă la seria Ateliere Muzicale dedicată unei profesii esenţiale în domeniul muzicii clasice şi al organizării de evenimente, al cărei parcurs se conturează oficial în România: profesia de consultant muzical.

Evenimentele de formare se desfăşoară şi în restul ţării, când, pe 31 octombrie, la Timişoara, în cadrul Summitului Classical Me, organizat de Asociaţia Tribul Artistic în premieră în România, Cristina Uruc va participa la o masă rotundă dedicată organizării de evenimente de muzică clasică şi va susţine şi o prezentare despre Festivalul și Concursul Internațional George Enescu dar și despre celelalte proiecte ale ARTEXIM. Iar pe 16 noiembrie Cristina se va întâni online cu studenții și persoanele interesateîn seria „Întâlniri care inspiră”, organizată la Cluj-Napoca de Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima”. „Întâlniri care inspiră” aduce față în față profesioniști din domeniul muzical și domeniile conexe și tineri aflați pe băncile facultății, la început de destin artistic şi face face parte din grantul „Acces, Noutate, Motivație: Garanția Dezvoltării 2022” finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI). În edițiile anterioare, au fost prezenți profesionişti precum: Doina Rotaru, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Gabriel Bebeșelea, George Petean, Adela Zaharia, Adela Liculescu, Andrei Ioniță, Aurelia Vișovan.

Din dorința de a se implica în formarea strategică şi de a împărtăşi din experienţa de organizare de evenimente culturale muzicale la cel mai înalt nivel, Artexim sprijină, prin parteneriatul-cadru cu UNMB, lansarea unui curs postuniversitar de Management Muzical începând din acest an universitar, la care cei interesați se pot înscrie până la 1 noiembrie 2022.

Despre Artexim
Artexim este o instituție publică subordonată a Ministerului Culturii,membră a numeroase federații și asociații internaționale de profil. ARTEXIM organizează evenimente culturale de top din 1990: Festivalul Internațional George Enescu, Concursul Internațional George Enescu, Conferința Plenipotențiarilor ITUPP 2022, Orchestra Uniunii Europene, Management de evenimente culturale în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Președinției României la Consiliul European în 2019, Forumul Internațional de Compoziție, Festivalul RadiRo.
www.artexim.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share