Întreținerea bijuteriilor: TOT ce trebuie să știi - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Întreținerea bijuteriilor: TOT ce trebuie să știi

Cu toții iubim bijuteriile, pentru frumusețea lor, simplitatea și eleganța lor, pentru încrederea ce ne-o dau atunci când le purtăm și pentru voioșia pe care le-o dau ținutelor noastre de zi cu zi.

Deși ele sunt frumoase indiferent din materialul din care sunt realizate și de pietrele cu care sunt decorate, trebuie să recunoaștem că timpul trece și peste ele, iar întreținerea și curățarea lor depinde numai de atenția noastră.

Hai să vedem cum întreținem bijuteriile sofisticate și cu ce curatam argintul și aurul în funcție de tipul de bijuterii.

Întreținerea bijuteriilor

Bijuterii simple vs. bijuterii decorate

Dacă ai un colier cu perle sau un lantisor cu pandantiv, întreținerea și curățarea bijuteriei ar putea fi puțin mai dificilă, deoarece de regulă perlele și pietrele din aceste bijuterii necesită o îngrijire specială. Regula privind curățarea metalului din care este fabricată bijuteria este, însă, aceeași.

În cazul aurului, este recomandat ca timp de 20 de minute să pui bijuteria în apă călduță, cu puțin detergent de vase, care te ajută să degresezi suprafața bijuteriei de grăsimea luată de pe corp, deoarece majoritatea bijuteriilor intră în contact cu corpul uman și adună câte puțin din sebumul eliminat pe parcursul unei zile, lucru firesc de altfel. Curăță bijuteriile cu o cârpă moale, cu mișcări ușoare, iar după limpezire șterge-le cu o cârpă moale, uscată.

Bijuteriile de argint, pe de altă parte, se curăță cu apă călduță și puțin bicarbonat de sodiu clasic, limpezirea și uscarea făcându-se la fel precum în cazul aurului.

În cazul bijuteriilor cu pietre prețioase, perle, sau a celor cu materiale sensibile, cel mai bine este să ceri ajutor specializat de la un bijutier, pentru a nu comite o greșeală ireparabilă.

 

Cum păstrăm viața îndelungată a bijuteriilor?

Dacă și tu ții la bijuteriile tale, evident că îți dorești să le păstrezi intacte sau cât mai departe de mediile dăunătoare. Așadar, în primul rând ar fi bine să le păstrezi într-o cutie sau casetă de bijuterii, unde nu ții alte obiecte sau soluții diverse ce se pot scurge și le pot afecta.

E bine ca bijuteriile să fie ținute cât mai departe de substanțele chimice, parfumuri, soluții de curățenie etc, inclusiv de soluții de curățenie (care sunt toxice oricum) în momentele în care facem curățenie. Este exact precum în cazul contactului cu pielea, care după un timp devine afectată de toxicitatea unor soluții, și bijuteriile trebuie protejate.

Tot de o îngrijire conștientă ține și faptul că, atunci când sesizăm o deteriorare a bijuteriilor, rupere, spargere a unei pietre sau orice poate afecta stabilitatea și calitatea acesteia, să nu ezităm să apelăm la persoane cunoscătoare din domeniu care să ne ajute să reparăm problema. Cel mai bun exemplu e: nu lipi piatra căzută din inel cu super glue, du-te la bijuteria de unde l-ai cumpărat să te ajute.

Ai grijă de bijuterii, ele sunt dublu prețioase: ca valoare și ca emoție.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share