Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Investiți în planeta noastră”- Ziua Internațională a Mamei Pământ

Data de 22 aprilie a fost aleasă pentru a marca această zi care ne atrage atenția asupra importanței protejării și a respectării mediului înconjurător.
Tema Zilei Pământului din acest an 2022 este ”Investiți în planeta noastră” și ne îndeamnă să dedicăm mult mai multe resurse – financiare, politice și sociale – către un mod de viață mai durabil.
Ce înseamnă acest lucru, ce presupune?
Transformarea modului în care ne creștem hrana, a modului în care transportăm bunurile noastre, a modului în care trăim, în general; investiții în energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice pot reduce emisiile, pot face energia mai accesibilă, pot îmbunătăți calitatea aerului și pot conserva planeta noastră; investiții în transportul nepoluant.
În acest an se împlinesc 52 de ani de la prima aniversare a Zilei Pământului, care a fost organizată în Statele Unite ale Americii, atunci când s-a născut și mișcarea care ne îndeamnă să avem grijă de casa noastră, Planeta Pământ.
Adunarea Generală a desemnat ziua de 22 aprilie drept Ziua Internațională a Mamei Pământ printr-o rezoluție adoptată în 2009.

Rădăcinile inițiale datează din anii 1970, când protecția mediului nu era încă o prioritate a agendelor politice naționale. Conferința ONU privind mediul uman din 1972 de la Stockholm a marcat începutul unei conștientizări globale a interdependenței dintre oameni, alte specii vii și planeta noastră, precum și stabilirea Zilei Mondiale a Mediului pe 5 iunie și a Programului ONU pentru Mediu. În 1992, Agenda 21, Declarația de la Rio privind mediul și dezvoltarea și Declarația de principii pentru managementul durabil al pădurilor au fost adoptate de peste 178 de guverne la Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro, prima conferință majoră în care dezvoltarea durabilă a fost principala problemă discutată de statele membre. De atunci, toate eforturile de conservare a mediului au cunoscut o creștere exponențială: Summit-ul Pământului de la Johannesburg în 2002; declararea anului 2008 drept Anul Internațional al Planetei Pământ; Declarația oficială a ONU de Ziua Mamei Pământului; Rio+20 – rezultând într-un document de rezultat politic focalizat, care conține măsuri clare și practice pentru implementarea dezvoltării durabile – și recent, Summit-ul pentru acțiunea climatică 2019 și COP25, ambele concentrându-se pe realizarea Acordului de la Paris. Națiunile Unite celebrează această respectare prin inițiativa Harmony with Nature, o platformă pentru dezvoltarea durabilă globală care sărbătorește anual un dialog interactiv cu ocazia Zilei Internaționale a Mamei Pământ. Subiectele includ metode de promovare a unei abordări holistice a armoniei cu natura și un schimb de experiență națională cu privire la criterii și indicatori pentru măsurarea dezvoltării durabile în armonie cu natura.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share