Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Invitație la consultare publică

Ca parte a European Green Deal, UE și-a stabilit un obiectiv obligatoriu de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Acest lucru necesită ca nivelurile actuale de emisii de gaze cu efect de seră să scadă substanțial în următoarele decenii. Ca un pas intermediar către neutralitatea climatică, UE s-a angajat să reducă emisiile cu cel puțin 55% până în 2030. În data de 14 iulie 2021, Comisia Europeană a făcut un pas major pentru îndeplinirea acestui obiectiv ambițios prin adoptarea unui pachet de propuneri de acte normative care urmează să producă schimbări majore în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, construcții, transport, impozitare și reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră. Angajamentele UE în domeniul schimbărilor climatice sunt asumate inclusiv într-un context al frecvenței crescute a fenomenelor naturale extreme (ex. inundații, valuri de căldură, incendii de pădure, secetă), ce reprezintă efecte ale schimbărilor climatice. În acest sens, pe lângă măsurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, trebuie pus accentul, de asemenea, și pe măsuri pentru creșterea rezilienței și adaptarea la aceste efecte pentru a reduce costurile sociale (a se vedea Strategia UE pentru adaptarea la efectele schimbărilor climatice).

whatistheeuropeangreendeal_for_eu_ms (1)

Pachetul include 12 propuneri legislative inter-conectate, care vizează o angrenare a întregii economii în atingerea obiectivului UE 2030. Toate sectoarele economice vor contribui de o manieră sau alta la realizarea obiectivului, acest aspect fiind vital în tranziția către neutralitatea climatică în 2050.UE a optat pentru un mix de politici care abordează: (i) includerea unui preț a carbonului;(ii) stabilirea unor ținte și standarde;(iii) taxare (iv) măsuri de sprijin pentru asigurarea unei tranziții echitabile din punct de vedere social, competitive și verzi.

Pachetul de propuneri legislative trebuie privit din perspectiva oportunităților pentru viitor, din perspectiva stimulentelor pentru investiții menite să sprijine tranziția verde și atingerea obiectivului de neutralitate climatică, evitându-se o abordare negativă, axată pe costuri și pe lipsa finanțării investițiilor în combustibilii fosili. Având în vedere importanța acestui pachet legislativ care va produce schimbări esențiale în modul de funcționare al Pieței Interne a UE, Ministerul Economiei face apel la operatorii economici naționali să răspundă solicitării instituției noastre de a transmite punctele de vedere asupra pachetului de legi europene de combatere a schimbărilor climatice – Fit for 55, care poate fi accesat la adresa: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/delivering-european-green-deal_ro (cele 12 propuneri legislative se regăsesc în josul paginii de prezentare), din punctul de vedere a impactului pe care acesta îl poate avea asupra producției/activității specifice. Solicitarea are în vedere necesitatea ca Ministerul Economiei să își fundamenteze poziția națională din punct de vedere al domeniilor gestionate asupra pachetului european de legi.

Avem rugămintea ca respectivele puncte de vedere să fie transmise la adresa de e-mail։ afacerieuropene@economie.gov.ro, de preferință până la data de 27 decembrie 2021. Pentru eventuale informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la telefon 0372492634/242.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share