Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Viitorul EUROPEI este în mâinile tale

Conferința privind viitorul Europei reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei. Indiferent de locul de proveniență sau de activitate, acesta este locul în care să reflectați la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate. Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferința își va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei.În ultimele luni 800 de cetățeni au luat parte la patru grupuri de dezbateri ale cetățenilor europeni, pregătind recomandări de abordare a dificultăților cu care UE se confruntă în diferite domenii.

Fiecare grup s-a întrunit de două ori pe parcursul a două weekenduri – prima dată la Parlamentul European din Strasbourg și apoi online. Participanții la aceste grupuri au discutat cu experții, au identificat problemele și au format sub-grupuri pentru a discuta posibile soluții la provocările europene. Ei își vor finaliza recomandările în cadrul unei a treia runde de întâlniri care trebuie să se desfășoare în diverse orașe din Europa.

Întruniri ale grupurilor cetățenilor și plenare ale Conferinței:

  • 10-12 decembrie, Grupul 2 (democrație europeană, valori, drepturi, stat de drept, securitate), Florența, Italia
  • 7-9 ianuarie 2022, Grupul 3 (Schimbări climatice, mediu, sănătate), Natolin, Polonia
  • 14-16 ianuarie, Grupul 4 (UE în lume, migrație), Maastricht, Olanda
  • 21-22 ianuarie – Plenara Conferinței, Strasbourg, Franța

Conferința privind viitorul Europei este un proces unic ce își propune să transforme ideile cetățenilor pentru Europa în angajamente ale instuțiilor UE de a le pune în aplicare. Recomandările forumurilor cetățenilor și ideile pe care aceștia le transmit prin intermediul platformei online a Conferinței vor forma baza de discuție la plenarele Conferinței. În cadrul acestor plenare cetățenii se întâlnesc cu reprezentanții instituțiilor UE, cu cei ai parlamentelor naționale, ai autorităților locale și regionale, și nu în ultimul rând, cu cei ai societății civile. Raportul final al Conferinței va fi pregătit de comitetul executiv care include membri ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei, cât și observatori. Raportul va fi pregătit în colaborare deplină cu plenara și va trebui să obțină aprobarea acesteia. Parlamentul, Consiliul și Comisia vor pune apoi în aplicare concluziile raportului.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share