Ioan Bocșa la Târgoviște: Cântece rituale și colinde din Transilvania

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură, vă invită vineri, 17 decembrie 2021, începând cu ora 18:00, la Clubul Studenților, la un eveniment special desfășurat în preajma Sărbătorilor de iarnă: „Cântece rituale și colinde din Transilvania”.

Într-o premieră pe o scenă din municipiul Târgoviște, concertul extraordinar îl va avea ca protagonist pe îndrăgitul interpret de folclor IOAN BOCȘA. Alături de acesta, într-o punere în scenă inedită, se vor afla Ansamblul de muzică tradițională românească „Icoane” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, care a fost înfiinţat în anul 1995 (un grup vocal alcătuit din fete, băieţi, grup mixt şi interpreţi individuali), precum și Grupul instrumental Trio Transilvan.

Cel mai important gen muzical abordat de Ansamblul de muzică tradițională românească „Icoane” este colinda tradiţională, iar temele cele mai importante sunt legate de viaţa familială (colindele de gazdă, de june, de fată, de peţit) sau cosmogonice-mito-religioase (cerul şi pământul, sora soarelui, personaje metamorfozate în vânat, originea vinului, grâului şi mirului).

Evenimentul va aduce în prim-plan producții muzicale tradiționale arhaice, unele fiind preluate din colecții sau fonoteci, însă multe culese din zone etnografice care încă mai păstrează folclorul după ritualuri străvechi.

Astfel, prin glas și instrumente, spectacolul își dorește aducerea în inima Țării Românești a muzicii ţărăneşti transilvănene, şi reconstituirea unei atmosfere proprii satului românesc de acum câteva sute de ani.

Așadar, vineri, 17 decembrie 2021, ora 18:00, pe scena Clubului Studenților, vă invităm la un concert extraordinar: „Cântece rituale și colinde din Transilvania” cu Ioan Bocșa.

Spectacolul se va desfășura în conformitate cu măsurile legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-CoV-2.

Accesul publicului se va face pe baza invitației care poate fi ridicată de la sediul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, începând cu data de 13 decembrie 2021.

 

Compartimentul Comunicare al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share