Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ion Besoiu a murit la 85 de ani

Ion Besoiu a murit miercuri dimineață la Spitalul Fundeni, din București. Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie.

 Ion Besoiu a jucat, în anii ’70, în serialul ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

A jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu timp de 16 ani, a după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în “Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în “Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în “Hamlet” (1985), Oronte, în “Mizantropul” (1989), Corifeu, în “Antigona” (1993), Ferapont, în “Trei surori” (1995), Senecus, în “Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în “Oblomov” (2003).

Anul trecut, de ziua sa de naștere, Ion Besoiu mărturisea, într-un interviu, că regretă că nu urma să mai trăiască încă ”vreo 25 de ani” și că, în ultima vreme, a pierdut ”mulți oameni dragi”.

 

„Adevărul“: Cum vă simţiţi la 85 de ani?

Ion Besoiu: În ultimele săptămâni am mai avut nişte deficienţe la balamalele fizice şi am început nişte tratamente. Bătrâneţea nu este un lucru uşor, dar este un lucru frumos. Nu este un merit să ajungi până la vârsta mea, pentru care să primeşti premiul Nobel. Totul este să rezişti spiritual, să-ţi păstrezi tinereţea în gândire. Generaţii de aur sunt pentru fiecare generaţie. Generaţie de aur a fost şi în filosofia antică, şi în Renaştere, dar fiecare generaţie are geniile ei.

Cum vă menţineţi spiritul tânăr?

Ion Besoiu: Nu ştiu dacă este un antrenament, dar apropierea de cei tineri, de modul lor de gândire, de cei care practică tinereţea la oricare vârstă (nu vorbesc de cei care se poartă caraghios la 60 de ani). Cel mai important este să ajungi la concluzia filosofică pe care o aveau anticii: „Ştiu că nu ştiu nimic“ (Socrate – n. red.). Aşa cum spuneau latinii, „Audaces fortuna juvat“ (Vergiliu – n. red.), soarta îi ajută pe cei îndrăzneţi.

Citeste mai mult: adev.ro/ojz02b

Distribuie acest articol Oficial Media
Share