03/12/2020

Ionel Petre, ALDE. Soluții pentru Guvernul Orban, eficientizarea Ministerului Mediului

Președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, a adus în atenția publică o propunere pe care o face către Ministerul Mediului și noul Guvern PNL, prin care susține că se poate eficientiza activitatea acestui minister și implicit scăderea cheltuielilor. 

Noua măsură ar prevede ca trei Agenții naționale de Mediu să formeze o singură direcție generală, precum și propunerea de trecere imediată a Administrațiilor parcurilor naturale și naționale, în subordinea Ministerului Mediului și nu în subordinea Romsilva cum este în prezent.

”Lansez o provocare pentru ministrul Mediului și pentru premierul Ludovic Orban, prin care îi spun că am pregătit un proiect de eficientizare a unei părți din Ministerul Mediului, care nu a fost acceptat de fostul partener PSD. Asta va însemna o economie cu impact major.

Voi putea pune la dispoziție întreaga documentație actualului ministru. În acest sens, propun să dispară trei Agenții naționale, să se creeze o direcție generală de mediu, care să aibă în teritoriu direcții executive județene, conduse de un singur director, nu de trei cum este acum, și de servicii separate: Serviciul de Mediu, Serviciul de control de Mediu (actuala Gardă de mediu), Serviciul de Arii protejate; toate sub același acoperiș cu eficiență maximă, folosind același spațiu, aceleași mașini, și fără să mai plimbe cetățeanul de la -”nu ține de mine că iese fum de la COS Târgoviște, ci de Garda de Mediu”-, astfel încât se ajunge ca nimeni să nu răspundă de poluarea mediului.

O unică direcție județeană, cu un unic director, care să răspundă pentru toate serviciile, inclusiv de arii protejate, înseamnă un impact bugetar cu cheltuieli de 60% din cât se cheltuie acum. Voi merge la dezbaterile publice pe această temă pentru a dovedi că există soluții de la un economist, manager de 15 ani, și care se ocupă de antifraudă.

A doua provocare pe care o lansez, este trecerea imediată a Administrațiilor parcurilor naturale și naționale în subordinea ministerului Mediului, și nu să rămână la Romsilva în sensul că, acum este greu de înțeles, cum se poate ca o entitate care se ocupă de protecția mediului, să fie aceeași care se controlează, care își dă avizul și aceeași care exploatează.

Este momentul ca noul minister al Mediului să găsească o soluție, astfel încât Parcurile Naționale să fie protejate așa cum trebuie. Sunt cel care a dat aviz negativ la Controlul din Parcul Național Semenic și am cerut public trecerea administrației de la RNP către Agenția Națională pentru arii protejate. Câtă vreme tu centrezi, tu tii scorul, e normal să faci ce-ți dorești. Este provocarea pe care o transmit public și sper să fie luată în seamă.” a declarat Ionel Petre, fost vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share