23/01/2021

IPJ Dâmbovița: 18 sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale

De la începerea procesului de votare până în acest moment au fost înregistrate 18 sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale.  În urma verificărilor efectuate până la această oră, trei dintre acestea nu s-au confirmat.

Au fost sesizate 2 infracțiuni care au legătură cu procesul electoral, polițiștii desfășurând activități de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de împiedicarea exercitării drepturilor electorale  și coruperea alegătorilor, fapte prevăzute de art. 385, respectiv  art. 386 din Codul Penal.

De asemenea, au fost aplicate 7  sancțiuni contravenționale în valoare de 27 500 de lei.

De exemplu, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Poiana au fost sesizați prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 de un bărbat din localitate, cu privire la faptul că nu a fost lăsat să-și exercite dreptul de vot, deși are stabilită reședința pe raza localității Poiana.

În urma verificărilor efectuate, aspectele sesizate s-au confirmat, polițiștii constatând că respectivul bărbat are adresa de domiciliu în localitatea Corbeanca, dar are stabilită și reședința, pe raza localității Poiana, viza fiind valabilă până în anul 2021.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, faptă prevăzută de art. 385 din Codul Penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluție prin unitatea de parchet competentă.

Referitor la persoanele aflate în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, 9 persoane au depus cerere de exercitare a dreptului de vot, toate acestea exercitându-și acest drept.

Colegii noștri sunt în continuare la datorie pentru a se asigura că procesul de vot se va desfășura, ca și până acum, în condiții de siguranță. După încheierea votului, efectivele structurilor teritoriale ale MAI vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura protecția transportului către Biroul  Electoral Județean a buletinelor de vot și a celorlalte materiale rezultate în urma votării.

Din punct de vedere al ordinii publice, pe parcursul votului, nu au fost înregistrate incidente majore, fapt pentru care dorim să mulțumim atât cetățenilor și competitorilor electorali, cât și colegilor noștri care au vegheat la respectarea legii.

 

Comunicat de presă

Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița

Distribuie acest articol Oficial Media
Share