Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ITM Dâmbovița: Vaccinarea împotriva COVID-19 este doar o recomandare, aceasta nefiind obligatorie pentru nicio categorie de personal din România

Activitate intensă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, în luna octombrie 2021. În acest interval, inspectorii de muncă au desfășurat acțiuni prevăzute în Programul Cadru pentru anul curent și au dat curs celor 32 de sesizări scrise, primite în cadrul Compartimentului de Comunicare și Relații cu Publicul.

Pe parcursul lunii trecute, au fost efectuate 160 de acțiuni de control, în domeniile relaţii de muncă și securitate și sănătate in muncă, în urma cărora s-au aplicat 92 avertismente și amenzi în valoare totală de 64 000 de lei.

În cadrul controalelor efectuate de inspectorii departamentului Relații de Muncă s-a urmărit și depistarea cazurilor de muncă fără forme legale. A fost descoperit un agent economic, din domeniul poștă și curierat, care utiliza serviciile unui muncitor, fără a-i fi încheiat contract de muncă, motiv pentru care a fost amendat cu 20 mii lei.

Controalele efectuate în domeniul securității și sănătății în muncă, au urmărit și modul în care angajații și angajatorii dâmbovițeni respectă normele de limitare a răspândirii pandemiei COVID-19. Aceștia au descoperit că, în general, agenții economici dâmbovițeni se preocupă de asigurarea materialelor de protecție și dezinfecție, dar omit, de multe ori să efectueze triajul epidemiologic, sau să completeze evaluarea de riscuri, pornind de la cel al infectării cu Covid-19. În acest sens, s-au dispus măsuri de remediere, iar angajatorii au fost îndrumați să urmărească starea de sănătate a salariaților și să asigure, pe cât posibil, distanțarea la locul de muncă.

În contextul pandemiei și al noilor reglementări în vigoare, privind limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, mai mulți angajați, care nu au dorit să-și decline identitatea au sunat, pentru a se interesa de condițiile pe care trebuie să le respecte în această perioadă în privința imunizării împotriva COVID-19.

Unii dintre aceștia au reclamat faptul că li s-a impus vaccinarea ca o condiție pentru a-și putea continua activitatea la locul actual de muncă. În acest sens, facem precizarea că nu există, la acest moment, nicio reglementare care să oblige angajații să se vaccineze și, cu atât mai mult, care să condiționeze calitatea de angajat de imunizarea cu unul dintre vaccinurile existente pe piață. Vaccinarea împotriva COVID-19 este doar o recomandare, aceasta nefiind obligatorie pentru nicio categorie de personal din România.

Lixandru Marius

Inspector Șef

Comunicat de presă

Distribuie acest articol Oficial Media
Share